Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ağustos '17

 
Kategori
Üniversiteler
 

Ek Yerleştirme Nasıl Yapılır

Ek Yerleştirme Nasıl Yapılır
 

Bu yazımızda, ek yerleştirme nedir, ne değildir? İsteyen herkes ek yerleştirmeye başvurabilir mi? Ek yerleştirmeden kimler yararlanabilir? Ek kontenjan, yedekten girme, ikinci tercih gibi kavramlar ek yerleştirme ile aynı mı? Tercihte nelere dikkat edilmeli?  gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Ösys yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra özellikle hiçbir programa yerleşemeyen öğrencilerin bu yazımızı dikkatlice okumalarının önemli olduğu düşünülmektedir.

Ek yerleştirme, ilk tercih döneminde yetersiz tercihten dolayı dolmayan programlar ile ilk tercihte dolduğu halde kaydını yaptırmayan öğrencilerden dolayı oluşan kontenjanlara yapılan yerleştirmedir. Ek yerleştirme, hiçbir zaman yedekten girme, ikinci tercih değildir.

Ek yerleştirmeye kimler başvurabilir?

ÖSYS merkezì yerleştirme sonucu bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar ek yerleştirme başvurusunda bulunamayacaklar. Yerleştirme sonucu hiçbir programa yerleştirilmeyen adaylar ek yerleştirme başvurusunda bulunabilirler.

Ek yerleştirme tercihinde bulunacak adaylar nelere dikkat etmeli?

Ek yerleştirme kontenjanları için tercih yapacak olan adayların öncelikle tercih etmek istedikleri programın (bölümün) taban puanının oluşup oluşmadığına dikkat etmeleri gerekmektedir. Çünkü bu iki olasılık öğrencinin nereleri tercih edemeyeceğini de belirlemektedir.

Taban puan oluşmaması ne demektir?

Anlatımı kolaylaştırmak için konuyu bir örnekle açıklamaya çalışalım. Örneğin, Ege Üniversitesi  Tıp Fakültesi  için klavuzda 100 kontenjan gösterilmiş olsun.  Ösys ilk yerleştirme sonucunda bu programa 99 kişinin yerleşmiş olduğunu düşünelim. Bu program 100 kontenjanı dolduramadığı için taban puan oluşmamıştır. Klavuzda, bu programın ek yerleştirme kontenjanı 1 +(varsa kayıt yaptırmayan öğrenci sayısı) olarak görünecektir.

Taban puan oluşması ne demektir?

Bu soruyu da yine bir örnekle ele alalım.

Örneğin, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi için ilk yerleştirme için 200 kontenjan gösterilmiş ve buraya 200 öğrenci yerleştirilmiş (200 öğrenci kazanmış) olsun. Olmaz ama konunun anlaşılması açısından örneği iyice abartarak 200 öğrencinin hiç birinin kayıt yaptırmadığını ve son yerleşen öğrencinin puanının da 490 olduğunu düşünelim. Bu durumda klavuzda bu bölümün kontenjanı 200 olarak görünecektir.

Aynı kurallar klavuzda okul birinciliği kontenjanı gösterilmesi durumunda da geçerlidir.

Ek yerleştirmeTercihlerinde nelere dikkat edilmeli?

Taban puanı oluşmamış programları tercih edebilmek için bölümün özel koşulları varsa buna dikkat etmek gerekir. Özel koşulları taşıyan tüm öğrenciler bu bölümü tercih edebilir. Yukarıdaki örneğimizde Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi.

Tercihlerdeki asıl sorun, taban puanı oluşan programların nasıl tercih edileceği.

Yukarıda verilen hukuk fakültesi örneğinde 200 kontenjan olduğu ancak 200’üncü öğrencinin puanının da 490 olduğunu belirtmiştik. Tercihlerinde bu programa yer vermek isteyen öğrencinin y-lys puanının en az 490 olması gerekir.

Dikkat edilirse, ek yerleştirmede önemli olan kontenjan sayısı değil, taban puanının oluşup oluşmadığıdır.

Taban puanı oluşan programlarla ilgili olarak en temel ilkeyi “İLK TERCİHLERİNİZDE YAZDIĞINIZ BÖLÜMLERİ YAZMAYINIZ”olarak söyleyebiliriz.

Konu ile ilgili ayrıntılara ulaşarak eleştiri, yorum, görüş ve istekleriniz için http://www.ozelegitimrehberlik.com/rehberlik/ek-yerlestirme-tercihi-nasil-yapilir.html

 
Toplam blog
: 23
: 2944
Kayıt tarihi
: 25.09.10
 
 

1988'de Eğitim Bilimlerini bitirip Ankara, Aksaray, Bursa derken 2 yıldır İzmir'deyim.  Öğretmenl..