Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Nisan '16

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Eva Peron "Küçük Eva" anlamına gelen Evita büyük işlere imza atmış.

Eva Peron "Küçük Eva" anlamına gelen Evita büyük işlere imza atmış.
 

EVA PERON


Güçlü kadınları hayranlıkla okuyorum. María Eva Duarte de Perón, bilinen adıyla Eva Perón’dan bu yazımda söz etmek istedim.

Güçlü kelimesi tek başına bile onu tanımlamakta yetersiz kalıyor. Yıllar önce onun hayatını anlatan bir film izlemiştim. Nereden nereye? O beş çocuklu fakir bir ailenin en küçüğü olarak dünyaya gelmiş. Küçük yaşta babasını kaybetmiş. Yoksul hayatında tek isteği artist olmak ve para kazanmakmış. Kararını verince Buenos Aires’e gitmiş. Birçok işte çalışmış, radyoda şovlar yapmış, tiyatrolarda küçük rollerde oynamış. Sonra bir gün harika biri ile tanışmış. Şansı tamamen dönmüş. Tanıştığı Juan Domingo Peron’muş. O zamanlar Juan Peron, genç bir subaymış. Dahasında ülke yönetiminde önemli bir görev üstlenmiş. Geçen yıllarda askeri bir darbe yapmış ve siyasete girmiş ardında da Çalışma Bakanı olmuş. Çok sevilen biri olmasından dolayı ona “Emekçi Babası” denilmiş.

1944 yılında Juan Domingo Peron’un tutuklanması sırasında Eva ve arkadaşlarının işçileri yanlarına alarak başlattıkları grevlerden sonra serbest bırakılmış. Kısa bir süre sonra da evlenmişler.

Juan Peron, 1946 tarihinde de Başbakan olmuş.

Demiştim ya nereden nereye? Fakir ailenin kızı artık başbakan eşiymiş. O çok büyük işlere imza atan bir kadın olmuş. Özellikle de kadın hakları konusunda çok çalışmış. Halktan hiç kopmamış her zaman onların arasında yer almış.  İşçi sendikalarının örgütlenmesinde de büyük işler yapmış. O kadar güzellikler yapmış ki, fakirlere yiyecek dağıtmış, hastalara ilaçlar almış, çocuklar için yardım kampanyaları düzenletmiş. Eşinin diktatörlüğü döneminde kadın hakları için de çalışmış. Bana göre yaptığı işlerde nerede ise en önemli olanı 1947yılında kadınların oy verme hakkı elde etmesini sağlaması olmuş.

Bunlar yaptıkları, ya aşkı. Bu büyük adamla yaşadığı inanılmaz güzel aşkı.

Aşkları filmlere, müzikallere konu olacak kadar büyük bir aşk. Onu ve aşkını anlatan Evita filminde Madonna, en iyi kadın oyuncu Altın Küre Ödülünü almış.

“Benim için ağlama Arjantin - Don't Cry For Me Argentina!”  Bu şarkı hep kulaklarımızda, uzaklardan seslenir gibi kaldı…

Otuz üç yıllık ömrüne birçok önemli işleri sığdırmış.

İz bırakan kadınları hayranlıkla takip ediyorum.

 

Nazan Şara Şatana

 

 

 

 
Toplam blog
: 1731
: 4678
Kayıt tarihi
: 09.12.10
 
 

Turizmci; Genel müdür Yazar ; Romanlar, senaryolar müzikkaller... Sinema filmleri, TV filmleri.....