Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ekim '10

 
Kategori
Spor
 

Galatasaray İyi Olacak

Galatasaray İyi Olacak
 

George Hagi’nin teknik direktörlüğe getirilmesiyle Galatasaray’da ikinci Hagi dönemi resmen başlamış ve ilk meyvesini de Fenerbahçe derbisinde vermişti. Bu pembe gözlüklerimizi takmamızı gerektirmiyorsa da olumlu noktalara değinmemek futbolun ruhuna ihanet olur.

Derbiden çıkan olumlu netice ne çok abartılmalı ne de yok sayılmalı. Açıkçası bana göre Galatasaray’ın Kadıköy’den galibiyetle dönememiş olması daha hayırlı oldu. Çünkü alınacak galibiyet dengeleri de bozabilirdi. Kaldı ki bu beraberliğin bile bir noktada riskleri olacaktır. Ancak akılcı bir yolla bunun önüne geçilebilir.

Hagi’nin gelir gelmez verdiği ilk mesaj takımın kendine güvenmesi gerektiğiydi. Bunda da başarılı olmuş görünüyor. Futbolcuların dilinden de iyi anladığı böylece ortaya çıktı. Tabi bu durum sürekli böyle devam eder mi bilemeyiz.

Hagi’nin takıma verdiği ikinci mesaj herkes bu takımda oynayabilir oldu. Özellikle gençler bu açıdan şanslarını iyi değerlendirmek zorundadır. Emre Çolak ve Aydın Yılmaz tam da şimdi kendilerini göstermeli ve Arda Turan gibi yıldız olma şansını kullanmalılar.

Rijkaard’ın aksine uzaktan ve soğuk değil, yakından ve sıcak bir temas kuran Hagi bu yönüyle de takıma daha olumlu bir elektrik verebilir. Belirli bir sistem üzerine yoğunlaşacaktır ancak bu dediğim dedik noktasında kilitlenemeyecek, maçına göre taktiksel varyasyonlara gidecektir. Bu yönüyle de Rijkaard’dan daha başarılı olacağını öngörüyorum.

Kısa ve orta vadede alacağı mesafe Hagi’nin kalıcı olup olamayacağının işaretlerini de verecektir. Bu anlamda en büyük avantajı Türk Telekom arena Stadyumu olabilir. Yeni stat takıma yeni bir hava katabilir. Hagi bu dönemde akılcı ve cesur davranabilirse başarılı olması daha da kolaylaşır.

Bunun için kendisine en çok yardımı dokunacak futbolcular Arda ve Ayhan olacaktır. Takımı toparlayıcı hamlelerde bu iki futbolcu Hagi’nin Tugay’dan sonraki yardımcıları olur. Tugay demişken, Hagi’nin bir diğer artısı da yardımcısını Türk olmasıdır. Bildiğiniz gibi Rijkaard kendi ekibiyle gelmişti. Yardımcıları kendisine yardımcı olabilecek derecede takımla iç içe değildi zaten. O nedenle katkıları kısıtlı kaldı. Oysaki Tugay hem eski bir Galatasaraylı olması hem de İngiltere’de ciddi bir kariyer yapması hasebiyle optimum katkıyı sağlayacak bir yardımcıdır. Derbide Galatasaray oyuncu değişikliği yapacakken Tugay’ın koşarak futbolcuların ısındığı alana gitmesi bile olumlu havayı gösteren bir fotoğraftır.

Hagi döneminde isminden en çok bahsettirecek diğer futbolcuların Elano ve Pino olacağını düşünüyorum. Pino’yu sık sık forvet mevkiinde, bazen yalnız bazen de Milan Baros’a partner olarak görebiliriz. Elano bundan önce oynamadığı için çok konuşuluyordu, bundan sonra iyi oynadığı için konuşulur. Bunların dışında Lorik Cana da daha sık takıma girecektir.

Yeni dönemde Galatasaray daha defansif bir anlayışla oynuyor gibi görünse de her maçta farklı taktikler denenebilir. Bu da rakibe göre pozisyon almaktır. Hagi’nin bunu iyi organize edebileceğini düşünüyorum.

Hagi için söylenebilecek olumlu şeylerin yanı sıra olumsuzluklara da göz atmak lazım. Bunlardan en önemlisi hırçınlığı ve kavgacı kişiliğidir. Kendisini yakından izleyemediğimiz dönemde huy değiştirmediyse bundan sonra sık sık sinir küpü halinde görebiliriz. Gerek maç içerisinde gerekse maç dışında sinirli halleri medyada genişçe yer bulacaktır.

Pire için yorgan yakmaya teşne bir ruh halini evvelce müşahade ettiğimiz Hagi bu huyundan vazgeçmemişse nahoş tecrübelerine şahit olabiliriz. Ancak şimdilik çizdiği portreye bakılınca bu yönde pek telaşa mahal yokmuş gibi görünüyor.

Hagi’yi bekleyen en büyük tehlike klübün mali durumundan kaynaklanan sorunlar olabilir. Zira bu sorun yeni transferlerin yapılmasında güçlükler çıkartabilir. Şimdiye dek har vurup harman savuran Galatasaray’da yoğurdun bol olmadığını da biliyoruz. Bu anlamda yaşanacak sıkıntılardan etkilenmesi de olası. Evvelki tecrübelerinden ders aldıysa bunu da ustalıkla geçiştirebiliriz diye düşünerek yine de pozitif bakışımıza devam edelim…

Bir diğer handikap da futbolcuların sezona iyi bir giriş yapamaması nedeniyle yaşadıkları özgüven kaybının eski haline gelmesi için zamana ihtiyaç olması. Her ne kadar daha ilk maçında bu minvalde olumlu emareler görülmüşse de bu kan değişikliğinin akut etkilerindendir. Gerçekte bunun istenilen düzeye gelmesi birkaç ayı alacaktır.

İşte bu geçiş döneminde biraz futbol şansı gerekecek. Umalım da Hagi gelirken onu da yanında getirmiş olsun…

Sevgi, hürmet ve muhabbetle..

Murat HACIOĞLU

www.murathacioglu.com

 
Toplam blog
: 656
: 1708
Kayıt tarihi
: 08.12.08
 
 

Allah kimisine “Yürü ya kulum” demiş. Ben onu “Yürü, yaz kulum” anladım. Yürü anca gidersin manas..