Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Şubat '10

 
Kategori
Futbol
 

Galatasaray'ın aradığı kaleci budur! Neden mi?

Galatasaray'ın aradığı kaleci budur! Neden mi?
 

Daha ne olsun!


Ufuk Ceylan.. Sadece Galatasaray'ın değil, Türk milli takımının da yıllarca kalesini koruyacak bir isim. Türkiye'de kaleci yetişmiyor diyenlere cevap olacak bir isim. 23 Haziran 1986 doğumlu, oldukça genç 23, 5 yaşında. Boy 1.94 kilo 85..

Antalyaspor'la oynanan kupa maçında yediği 2 golden sonra bu yazıyı yazıyorum. "Skor" yazarlığı yapmıyor, böyle bir yazı yazmak için Ufuk'un 10 tane inanılmaz gol çıkardığı günü beklemiyorum. Çünkü öyle günleri de göreceğimizden adım gibi eminim.

Peki neden Antalyaspor maçından sonra bu yazıyı yazıyorum? Neden 2 gol yemesine rağmen bu hafta? Bu bir zamanlama hatası değil mi? Değil! O gün bugündür!

Bir çok Galatasaraylı gibi, onu ilk kez Vestel Manisaspor formasıyla Galatasaray'a karşı oynadığı bir maçta fark etmiştim. Korkusuz, savaşçı, güvenli ve çevik hareketleri dikkat çekiciydi. Zaten nedense o günden beridir bir çok Galatasaraylı onu Galatasaray takımında görmek istemişti. Nihayet bu sezonun başında transfer edildi ancak onu kalede görme şansını bulamadık bir türlü. Bir Avrupa ligi tecrübesine sahip Leo Franco'ya kalenin teslim edilmesi, cesaret eksiğidir sadece..

Antalyaspor'la oynanan kupa maçında, maçın kendisinden çok kaleci Ufuk Ceylan'ı izledim. Pozisyonlarda yer tutmasından, yaptığı degaja kadar. Tek kelime ile: Mükemmel!

Bakın neler yapmış Ufuk Ceylan:

1-Sürekli pozisyonların içinde. Top kendi ceza sahasına bile gelmeden, henüz karşı yarı alandan itibaren büyük bir konsantrasyon içerisinde oyunu takip ediyor.

2-Hareketleri güvenli, yere sağlam basıyor.

3-Fiziği son derece uygun, uzun boylu. Uzun boyuna rağmen son derece çevik, atik.

4-Geri pasları göğsüyle yumuşatması, geretiğinde pas olarak kullanması veya tehlikenin büyümesi ihtimalinde topu uzaklaştırması hep güven vericiydi.

5-Yediği gollerde yapabileceği bir şey yoktu.

6-Maçın 79. dakikasında Sedat'ın çaprazdan ve çok yakın mesafeden sert volesini kornere çelerken son derece çevik olduğunu gösteriyordu.

7-Dk.16: Galatasaray yarı sahasının ortalarından Antalyaspor'un hücum yönüne göre sol taraftan ceza alanına penaltı noktası üzerine yapılan ortayı çift yumrukla uzaklaştırdı. Bu pozisyonda müdahale etmeseydi, Antalyaspor'lu Djiehoua'nın topu kafayla filelere gönderme ihtimali oldukça yüksekti.

Dk.35: Tita'nın soldan kullandığı serbest atışta, sakatlanma riskine rağmen topu yumrukla ceza alanı dışına gönderdi. Burada da topa müdahale etmeseydi Antalyaspor'lu futbolcu kale alanının köşesinde topa vurmak üzereydi.

Dk.65: Ceza alanı içerisine yapılan ortada, yaklaşık penaltı noktasının biraz daha çapraz ilerisinde tehlike yaratması neredeyse kesin topa yine çift yumrukla müdahale ederek tehlikeyi uzaklaştırdı.

Bu üç pozisyonla şu mesajı veriyordu: Ceza alanı içerisinin tek hakimi benim!

Neden bunca teknik direktör değişikliğine rağmen Galatasaray kalesinde Aykut oynamıyor? Çünkü tüm kalecilik yeteneklerine rağmen oynadığı maçlar gösterdi ki Aykut sadece bir çizgi kalecisi. Neredeyse orta sahadan altı pasa kadar yapılan ortalara bile çıkmayan ve aslında basit gibi görülen bu nedenden dolayı takımını zor durumda bırakan veya gereksiz goller yediren bir kaleci.

Ufuk kendisini kabul ettirene kadar hatalı goller de yiyebilir. Buna herkes hazırlıklı olmalı. Ancak bu işin görünen kısmı. Aslında Ufuk Ceylan'ın maç içerisinde kurtardığı gol vuruşuna dönüşebilecek, gol tehlikesi olmadan çıkardığı çok pozisyon var. Bunların 3 tanesinden birinin bile gole dönüştüğünü düşünürseniz, kurtardığı bu gizli gollerin yanında hatalı gol yese bile o golleri çok büyütmezsiniz. Onlar da zamanla sıfır noktasına yaklaşacaktır. Onun bu hakimiyeti, rakiplerin yaptığı ortaları, serbest vuruşları ve kornerleri bile ceza sahasının daha da dışına taşıyacak, kaleden uzaklaştırmak mecburiyetinde bırakacaktır.

Ufuk Ceylan uzun boylu, bir kaleci için mükemmel bir fiziğe sahip, çevik, sakatlanmaktan korkmayan, cesur ve cengaver, refleksleri çok iyi, savaşçı, konsantrasyonu yüksek, tekniği iyi, ayakla ve elle uzun pas yapabilen, ceza sahasına hakim, iyi yer tutan bir kaleci. Daha ne olsun!

Tek eksiği Galatasaray tecrübesi. Ufuk Ceylan'da her şey var, peki Galatasaray teknik heyetinde onu oynatacak cesaret var mı?

..............

Ufuk Ceylan hakkında bilgiler:

İzmir doğumlu olan Ufuk Ceylan futbola Altay’da başladı. 2002 yılında Altay A Takımı’na yükselen Ufuk Ceylan, Altay forması ile ikinci ligde 2003-04 sezonunda iki, 2004-05 sezonunda ise altı maçta görev yaptı. 2006 yılında ise Manisaspor’a transfer olan genç kaleci ilk sezonunda iki maçta forma giydi. Takımının üçüncü kalecisi konumunda olan Ufuk Ceylan 2006-07 sezonunda Manisaspor’la 6 lig, bir de Türkiye Kupası’na maçına çıktı. Ufuk Ceylan, 2007-2008 sezonunda ise Manisaspor’da birinci kaleci oldu. Manisaspor forması altında Turkcell Süper Lig’e çok iyi bir giriş yapan genç kalecinin, Liechtenstein ile oynanan Ümit Milli Avrupa Şampiyonası Grup Eleme maçında kolu kırıldı. Yaklaşık 3 ay sahalarda uzak kalan Ufuk Ceylan, o sezon 16 maçta takımının kalesini korudu. 2009 yılında Galatasaray'a transfer oldu.

Saygılarımla..

 
Toplam blog
: 293
: 1063
Kayıt tarihi
: 07.11.08
 
 

Sporun bir kavgadan çok; ahlak, mücadele, eğitim, zeka ve dürüstlük olduğuna inanıyorum. Doğaya, ..