Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ağustos '17

 
Kategori
Kültürler
 

Güzelbahçe "Bardacık Festivalinde" Halk, İncire Doydu

Güzelbahçe  "Bardacık Festivalinde" Halk, İncire Doydu
 

“Ege’ nin ovalarından hem yağ akar, hem de bal.” Daha da eskiye gidersek, şu fil kulağı gibi yaprağı olan incir, taa Adem ile  Havva zamanından beri biliniyor.  Güzelbahçe Belediyesi de boş durmuyor. Bu namlı incir için ballı ballı şölenler tertipliyor, halkı başına topluyor.

Ve Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, mütevazi olduğu kadar, yaratıcılığı ile denizde, karada, havada, şimdiye kadar yapılmadık etkinliklerin mucidi olarak bu yılda . başlattığı ve iki gün sürecek “5 nci İncir Festivali”ni günü başlattı.

“Peyzajlık işlerinde, elini attığı her işin, çaldığı mayanın tutuşundaki güzelliklerin mükemmelliğinde, kendisinin peyzaj mühendisi oluşunun farkı olması gerek.

“İnce”deyince, orada durmak gerekir. Etkinlikler yaratarak doğanın çanağını silip süpürmesine, diğer başkanlar gıpta ve kıskançlıkla bakmaları da, bir vakıadır. Bilinçli olarak inceden inceden, şuurlu ve görev sevgisiyle tabiî ki.. Bunda da,  sahip olduğu mesleğinin “Peyzay Mühendisliğinin” rolü olsa gerek.  Baksanıza, her mizansene uygun renk bulmada hünerli olan  başkanın  omuzuna attığı yöresel poşu bile her şeyi ifade ediyor..

En asgarisinden, biz böyle düşünüyoruz uzaktan, bir kere tokalaştığımız ve hiç konuşmadığımız halde kendisini böyle tanımlıyoruz.  Daha doğrucası, en asgarisinden, biz böyle düşünüyoruz uzaktan, bir kere tokalaştığımız ve hiç konuşmadığımız halde kendisini böyle tanımlıyoruz.

Güzelbahçe’de şölen vardı şölen. Sepetini koluna takan, gelmişti festivale. Bir zamanlar köy olan, şimdi de  mahalle olan “Peyamlı” da,  5 nci kez, festival düzenlenmişti. İzmir sanki o gün buraya aktı. “İyi ki, Peyamlı var. İyi ki Peyamlı’nın inciri var. İyi ki bu festival var” denilerek sepet sepet incirler görücüye çıktı. Halk tezgahları silip süpürdü. Asırların ötesinden gelen bu yeşil yumrulara doydu.

İzmir B. Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, festivalde yaptığı konuşmada köy mallarını satan belediye başkanlarını eleştirdi, tek bir metrekare köy malını dahi satmayan Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce’ye övgüler yağdırdı. Kocaoğlu, “İşte belediye başkanlığı bu. Bugün yol eksik olabilir, yol kapanır,  trafik sıkışıklığı olabilir. Özveri olmadan, sıkıntı çekmeden, emek verilmeden, çalışmadan, üretmeden hiçbir şey olmaz olsa da balon gibi söner” dedi.

Başkan Mustafa İnce ise yerelde kalkınmanın ve köylüye destek vermenin en güzel örneğini sergilediklerini belirterek, “Büyük başkanımız Aziz Kocaoğlu’nun öncülüğünde gerçekleştirdiğimiz yerelde kalkınma projesi, tüm ülkeye örnek olmuştur. Köylümüze ve üreticimize destek olmaya devam edeceğiz.“Biz bazı belediye başkanları gibi köylümüze ait tek bir metrekare araziyi satmadık, satmayacağız” dedi.

BARDACIK NEDİR?  Batıda incir egzotik bir meyvedir. Bardacıktan sonra incir gelir.  Barda’cık, ufak fakat diri meyvedir. Sapı uzun olduğu için, “armudiliği” vardır. Dışı, koyu yeşildir. Olgunlaştıkça meyvenin kabuğu çat çat çatlar, dilim dilim. İncecik  beyaz çizgilerdir bunlar. İçini açınca da koyu kırmızısı gözükür .

Bereket Tanrıçası Demeter, “ Sonbahar meyvesi olan inciri, biz ölümlüler için yaratmıştır” demektedir. Öte yandan Eski Yunan Olimpiyatlarında atletlere  doping olarak incir verilirmiş

Bilindiği gibi Kleopatra inciri çok severdi. Ve incir yaprakları ile örtülmüş sepetin içindeki yılan tarafından zehirlenerek öldürülmüştü

Ege’liler İncire  “Bardacık” der. Kimileri incir ile bardacık ayrı ayrı şeylerdir der. Bardacık, Sarılop, Morgül, Karayaprak, Kır Karası, Güz moru olarak 700 incir çeşit arasında sıralanan bir meyve türüdür. Ve vatanı Ege’dir. Kaliforniya’da bile “İzmir İnciri”  adıyle satılır.

Japonlar, insanlar neden yaşlanır, bunu araştırmağa başlamış. Bu, tastamam 25 yıl sürmüş. Beynimizde bir hormon salgılanmasından çıkılmış yola. Ve Japonlarda, 15 yaşından sonra salgılanmaya başlanan, 35 yaşına kadar artan ve bu hormonun çoğalması erken yaşlanmağa neden olduğunu keşfettiler.

Ve de aynı Japonlar, bir gurup bitki arasında, araştırmalarını yoğunlaştırdılar.  Ve sonuçta bu maddenin incirde ve zeytinde olduğuna kanaat getirdiler. Neticede, (1) incir ve (7) zeytinde  bulunan hormon miktarının, insan beynindeki hormon miktarına denk geldiğini keşfettiler.

• İncir, içerdiği yüksek orandaki liflerle bedene giren kolesterolün kana karışmadan atılmasını sağlar.

• Sindirimi kolaylaştıran incirin, bedeni bakterilere karşı koruyan etkileri de vardır.

• İncir içerdiği yüksek orandaki kalsiyum ve fosforla kemik ve dişlerin oluşumu ile sağlıklarını garantiler:incirin içerdiği kalsiyum, diğer besinlerdekine göre daha kolay sindirilir. Süt içemeyen kişilerin incir yemeleri öğütlenir.

• İncir, içerdiği ‘benzaldehit’ adlı maddeyle kanserli hücrelerin büyümesini önler, kansere karşı etkili olur.

Sancar Maruflu’nun başkanlığını yaptığı jüri, en kaliteli bardacık yarışmasına katılan 24 üreticinin ürününü değerlendirdi. Yarışma sonucunda Osman Topuz’un ürünü birinci, Savaş Acar’ın ürünü ikinci, Semih Dalyan’ın ürünü ise üçüncü oldu. Dereceye girenlere altın ve çeşitli ödüller verildi.

Güzelbahçe Belediyesi Halk Dansları Topluluğu, Pandomim Grubu’nun gösterisi ve Devrim Seyrek’in verdiği konser renk kattı. Festival bugün sona erecek.

Görüntünün olası içeriği: 3 kişi, ayakta duran insanlar, çocuk ve açık hava

BAŞKANLAR BİR ARADA

Görüntünün olası içeriği: 5 kişi, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar ve açık hava

BAŞKAN MUSTAFA İNCENİN HER ZAMANKİ  ZERAFETİ İLE  ZARİF KIZLAR, ELLERİNDEKİ BARDACIK İLE

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi

BAŞKAN KOCAOĞLU, VERDİ VERİŞTİRDİ.

Görüntünün olası içeriği: 4 kişi, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi ve kalabalık

SICAKLARA RAĞMEN İLGİ GÖREN FESTİVAL SAAT 2 DE BAŞLADI

Görüntünün olası içeriği: 18 kişi, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar ve açık hava

DERECE ALAN YETİŞTİİRİCİLERE ALTIN DAĞITILDI

Görüntünün olası içeriği: 4 kişi, gülümseyen insanlar, sahnedeki insanlar, ayakta duran insanlar ve açık hava

GÜZELBAHÇE BELEDİYESİNDE SANATÇILAR DA VARDIR. RENK KATTILAR.

 

Görüntünün olası içeriği: 4 kişi, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar, çocuk ve açık hava

Görüntünün olası içeriği: 14 kişi, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar ve açık hava

Görüntünün olası içeriği: 10 kişi, ayakta duran insanlar, ayakkabılar ve açık hava

Görüntünün olası içeriği: 5 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, ayakta duran insanlar, kalabalık ve açık hava

Görüntünün olası içeriği: 12 kişi, gülümseyen insanlar, açık hava

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..