Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ağustos '08

 
Kategori
Spor
 

Hatalı bastı: Kırmızı bayrak

Hatalı bastı: Kırmızı bayrak
 

Pekin 2008’de Atletizm yarışlarında üç adım yarışını televizyondan izledim. Koşarak geliyor, sıçrama tahtası üzerinden itibaren üç adım atıp kendilerini kumların üzerine atıyorlar. Kumlarda bıraktıkları izlerden dereceleri anında belirleniyor. O sırada sıçrama tahtası üzerinde ayağın durumu ekrana geliyor. Kaç cm geriden bastığı görünüyor. Eğer hatalı basmışsa kırmızı bayrak kalkıyor ve milimine kadar ne kadar hatalı bastığı hesaplanıyor. Ne kadar iyi atlamışsa atlasın hatalı bastığı için atlayış geçerli olmuyor. 6 atlayışın tümünü yapabilen atlet olmuyor, Hatta bazı atletler 6 da ancak birkaç geçerli atlayış yapabiliyor.

Hatalı basma riski, uzun atlama, 3 adım atlamada atletleri kimbilir nasıl strese sokuyordur. Aynı durum Cirit, disk, gülle, çekiç atma yarışmalarında da atletleri üzüyordur.

Atlarken veya atış yaparken hatalı basan atletin ne kadar hatalı bastığı veya geriden bastığı bu kadar net bir şekilde ölçülebildiğine göre atletizm kuralları buna göre yeniden düzenlenmelidir.

Uzun atlama ve üç adım yarışlarında sıçrama tahtası yerinde dursun ancak hatalı basma sözkonusu olmasın. Referans çizginin ne kadar ilerisine veya gerisine bastığına göre mesafe ölçümü hesabı yapılsın. Böylece atletler çizgiye basma stresi olmadan daha kolay ve başarılı atlayışlar yapacaklardır.

Cirit, disk, gülle, çekiç atma yarışmalarında atış sırasında çizgiyi aşma durumunda atış geçersiz olmasın, ne kadar ileriye basmışsa, dereceden o kadar mesafe düşürülsün.

Eskiden mesafe ölçümleri uzun şerit metrelerle yapılırdı, şimdi ise ölçümlerde yeni teknolojiler kullanılıyor. Atlama veya atma için başlangıç çizgisinden sapmalar da yeni teknoloji kullanılarak belirlenip gerçek mesafenin ölçümü sağlanabilir. Böylece hatalı basma ve atma sözkonusu olmaz.

Ankara, 17 Ağustos 2008

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..