Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ocak '18

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Hedef Belirleme ve Motivasyon

Hedef Belirleme ve Motivasyon
 

 

Hedeflerinizi belirlemek, eğitiminize devam etmenize ve iyi notlar almanıza yardımcı olur, ancak doğru türde hedef belirlemeniz önemlidir. Gerçekçi olmayan hedefler koymak sizi hayal kırıklığına uğratırken, çok kolay hedefler koymak ise sizin potansiyelinizin ortaya çıkmasını engeller. İşte SMART (Özgül, Ölçülebilir, Eylem odaklı, Gerçekçi, Zamana bağlı) hedeflerin yardımcı olabileceği yerdir. Ulaşılabilir hedeflere nasıl ulaşacağınızı öğrenmek, okulda ve hayatta başarılı olmanıza yardımcı olacaktır.

Bölüm 1
Hedef Çeşidini Belirlemek

1. Ne tür bir hedef belirlemek istediğinizi belirleyin.
Belirleyebileceğiniz pek çok olası hedef var, ancak hedef türü ilerlemenizi ve başarınızı nasıl ölçeceğinizi belirtir. İki ana tip hedef vardır; süreç hedefleri ve sonuç hedefleridir.

Süreç odaklı hedefler, belirli bir zaman aralığında yapacağınız işe odaklanmanızdır. Süreç odaklı hedefe örnek, tüm ödevlerinizi bu hafta tamamlamanız ve teslim etmeniz, olabilir.

Sonuç odaklı hedefinize, çalışmalarınızın sonuçlarına odaklanmaktır. Sonuç odaklı hedefe örnek, bir sonraki testinizde en az % 90 puan almaktır.

2. Hedefinizin niçin önemli olduğunu açıklayın.
Bir amaca sahip olmak motivasyonunuzu korumak için yeterli olmayabilir. Durum buysa, bu amacın neden sizin için anlamlı olduğunu ve niçin başarmak istediğinizi kendinize hatırlatmanız önemlidir. Bir hedefin sonucuna odaklanmak zaman içinde yönlendirilmenize yardımcı olacaktır.

Sınıfı geçmek için neyi iyi yapmanız gerekiyor? Notlarınızı genel olarak iyileştirmeye çalışıyor musunuz?

Belki de bir sınıfta iyi çalışmak için, sonunda ilgili alanlarınızda iyileştirme yapmanız gerekebilir. Bu durumda, muhtemelen o sınıfta mümkün olduğunca çok öğrenme isteği duyacaksınızdır.

3. Motivasyonunuzun devam etmesi için bir ödül sistemi oluşturun.
Bazı insanlar, ödüllendirileceklerini bildiklerinde daha iyi çalışırlar. Kendi kendinizi ödüllendirilen bir ödül sistemine sahip olmak motivasyonunuzu korumanıza ve ilerlemenizi izlemenize yardımcı olur, böylece gün, hafta, ay veya dönem için "kendinizi ödüllendirmeye" hak kazanıp kazanmadığınızı bileceksiniz.

Artımlı ödüller belirlemeyi düşünün. Küçük ilerlemeler için daha küçük ödüller belirleyin ve hedefinizin en zor kısımlarını gerçekleştirmek için daha büyük ödüller belirleyin. Merdivenlerden tırmanmayı düşünün. Her merdiven, esas olarak ana hedefe ulaşmanızı sağlayan bir mini hedeftir.

Motivasyonunuzun devam etmesine yardımcı olacak bazı güçlendirici bazı kararlar alın. Favori bir eğlence, gitmek istediğiniz bir etkinlik, satın almak istediğiniz fiziksel bir nesne veya normal zamanlamanızdan bir tatil ya da tatil saati olabilir.

Sizi motive edecek bu ödülü kullanın. Hedefinize ulaşamadığınız takdirde, ödülünüzün tadını çıkarmayacağınızı yani ödülü hak etmediğinizi önceden kabul edin.

Yakın arkadaşınızdan motivasyonunuzun devam etmesine ve başarılı olmadan ödülünüze alamayacağınıza yardımcı olmasını isteyin.


Bölüm 2
SMART Hedef Belirleme

1. Hedefiniz mümkün olduğunca somut ve size özel olsun.


Belirsiz şekilde tanımlanmış bir hedefe sahip olmak, çabalarınızı izlemeyi ve ilerlemenizi takip etmeyi zorlaştırabilir. Bununla birlikte, açık ve iyi tanımlanmış bir hedefe sahip olmak, çabanızı sürdürmenize ve hedefinize ne kadar yaklaştığınıza bilmenize yardımcı olacaktır.

Hedefiniz olabildiğince açık ve uygulanabilir olmalıdır.

Bir süreç hedefine veya sonuç hedefine odaklanmayı unutmayın.

Örneğin, amacınızın sadece matematik dersini öğrenmek olduğunu söylemek yerine, ne yapmayı umduğunuzu belirleyin. Matematikte daha fazla yetkin olmak mı (bir süreç hedefi) veya iyi bir not (sonuç hedefi) almak mı ister siniz?

2. Gelişmenizin ölçülebilir olduğundan emin olun.
Kendiniz için bir hedef belirlediğinizde, ona doğru nasıl ilerlediğinizi bilmek önemlidir. Bu nedenle, hedeflerinizi her zaman açık, ölçülebilir ilerleme işaretleri ile belirlemeli ve çabalarınızı her adımda takip etmelisiniz.

Başarıyı nasıl ölçeceğinizi önceden belirleyin. Kendinize şunu sorun: "Hedefime ne zaman başladığımı nasıl bileceğim?"

Başarınızı kısa ve uzun vadeli olarak seçin.

Örneğin, başarınızı; bir haftada ne kadar ödev yaptığınıza ve ne kadar ders çalıştığınızı değerlendirirken kısa vadeli olarak tanımlayın, dönem notunuzun dönem boyunca nasıl geliştiğini izleyerek de uzun vadeli başarınızı ölçün.

3. Amacınıza ulaşmak için eylem odaklı adımlar atmaya karar verin.
Açık ve net iyi bir eylem planı olmadan, iyi tanımlanmış bir hedefe ulaşmak bile güç olabilir. Hedefinizi belirlediğinizde, hedef geliştirmenin bir parçası olarak eyleme yönelik adımlar eklediğinizden emin olun. Bu şekilde ne yapmaya çalıştığınızı ve daha da önemlisi, oraya nasıl gideceğinizi bileceksiniz.

Hedefinize nasıl ulaşmayı planladığınız konusunda çok net olun.

Eyleme yönelik adımlar atmak, yol boyunca her adımda yapmanız gereken her şeyi özellikle ortaya koyan açık kurallar belirlemeniz gerekir.

Amacınıza ulaşmak için hem kısa hem de uzun vadede atmanız gereken adımları düşünün.

Özellikle neye ihtiyaç duyacağınıza odaklanın.

Örneğin, eylem odaklı adımlar, ödevinizi vaktinden önce tamamlamayı, notlarınızı her sınıftan sonra her saat gözden geçirmenizi ve öğretmeninizle bir görüşme yapmayı içerebilir.

4. Hedefinizin gerçekçi olduğundan emin olun.
Büyük hayallerinizin olması önemlidir, ancak sahip olduğunuz malzemelerle ve verilen zaman dilimiyle gerçekçi olarak neler yapabildiğinizi bilmek de önemlidir. Çiğneyebileceğinizden fazla ısırmayın, ancak aynı zamanda kendinize kolay olan bir iş de vermeyin.

Gerçekçi bir hedefe örnek olarak, dersin yarıyılından önce ders notunu bir derece iyileştirmek olabilir. Karşılaştırma yapacak olursak gerçekçi olmayan bir hedef, yarıyılın sonuna kadar bir F'yi A'ya çevirmek olacaktır.

Potansiyel olarak başarınızı engelleyebilecek şeylerin farkında olun ve bu engellerin hedefinize ulaşma yolunda ilerlemenizi engellememesi için buna göre plan yapın.

5. Kendinize makul bir zaman dilimi belirleyin.
Bir okul takviminde, o dönemin sonu, zaman çerçevenizin sonu olabilir. Bununla birlikte, yapılabilecekler ve ne zaman yapılması gerektiği açısından çok daha esnek zaman dilimi belirleyebilirsiniz.

Hedefinize ne zaman ulaşmanız gerektiğine önceden karar verin.

Son başvuru tarihiniz olduğunda, işinize ne zaman başlamanız gerektiğini ve yol boyunca çeşitli kilometre taşlarının karşılanması gerektiğini belirlemek için geri adım atın.

Örneğin, bir dönemin süresi içinde çalışıyorsanız, finaller haftasından önce hedefinize ulaşacağınıza karar verebilirsiniz. Bunun anlamı ne zaman tamamlanması gerektiğini anlamaya yöneliktir.


Bölüm 3
Hedefinize Doğru Odaklanmak

1. Hedefe ulaşma tarihinizi net belirleyin.

Planlarınızı takip etmiyorsanız ve yol boyunca gerekli çalışmaları yapmıyorsanız, iyi planlanmış bir SMART hedefi dahi anlamsızdır. Bu amaca ulaşmayı umarsanız çok çaba harcamaya ihtiyaç duyarsınız, ancak doğru planlamayla bu çalışmayı çok daha rahat hale getirebilirsiniz.

Çalışma sürenizi ve hedefe ulaşma tarihinizi takviminizde planlayın. Her gün iş ve çalışma saatlerini ayırıp planınıza uymayı alışkanlık haline getirin.

Amacınızı zamanında gerçekleştirebiliyorsanız kendinize bir ödül verin. Örneğin, kendinize güzel bir akşam yemeği sipariş verebilir veya belirli bir zaman aralığında notunuzu geliştirirseniz kendinize özel bir şeyler satın alabilirsiniz.

Dikkat dağıtıcıları ortadan kaldırın veya dikkatinizi verememeniz durumunda dikkatinizi toplamak için kısa mola verin. Dikkat dağıtımı nedeniyle evde (veya yurt odasında) çalışamıyorsanız, kütüphanede çalışın ve telefonunuzu kapalı tutun.

Hedefe ulaşma tarihlerinizi arkadaşlarınıza söyleyin ve hedefe ulaşmak için çeşitli sosyal ve eğlence gibi aktivitelerde yer alamayacağınızı belirtin. Sadece bu sosyal olaylardan kaçınarak çalışmalarınızı kesintiye uğratmadan kendinize meydan okumanız gerekecek.

Gerekli işi yapmak için son hedef tarihine kadar kendinize yeterli zaman ayırdığınızdan emin olun. Hareketsiz kalırsan yapacağın işin aynısını yapmaya devam edeceksin, ancak bunu bırakırsan daha fazla stres olacak.

2. Olası engelleri belirleyin.
Hatta planların en iyisi yol boyunca tuzaklara duyarlı olandır. Karşılaştığınız muhtemel engellerin çoğu muhtemelen kendi yaratılışınızdandır, ancak bunlardan önceden haberdar olarak başarısızlık riskini azaltabilirsiniz.

Okul başarısını engelleyen bazı ortak şeyler vardır; bunlar; ders dışı etkinlikler, arkadaşlarla çok fazla vakit geçirilmesi ve TV, internet ve video oyunları gibi dikkat dağıtıcı şeylerdir.

Kendiniz için sınırlar koyun. Bir şeyler yaparak vakit geçirmek iyi ama işini ve oyun oynamanın zamanını dengelemek zorundasın.

Örneğin, 30 dakika video oyununa veya bir saat arkadaşınızla vakit geçirmeye, ancak iki saatlik bir eğitimden sonra izin vereceğinize karar verebilirsiniz.

Başarınızı olumsuz yönde etkileyen engelleri tespit ettikten sonra, kendi zamanlamanızı ona göre planlayabilirsiniz.

3. İşinizi derecelendirin.
Bazen çalışmanızı en kolay yerde başlatmanız en mantıklı olur. Bununla birlikte, zamanınızı planlayamamaktan endişeleniyorsanız, önce en zor veya zaman alıcı görevlere odaklanmak, diğer işleri en sonuna bırakmak daha yararlı olabilir.

Görevin zor kısımları ek süreli yayınlar, eğitmenlerden yardım ve kısa sürede ulaşılması güç olabilecek diğer kaynaklar gerektirebilir.

Önemli işi yapmanın yanı sıra, diğer ödevlerden kurtaran görevlerden de haberdar olmalısınız. Bu işleri yapmaya geçmeden önce başka işleri tamamlamanız gerekebilir.

Kendinize ne kadar çok zaman verirseniz, en zorlu işinizin zamanında yapılması o kadar kolay olacaktır.

4. Arkadaşlarınızdan, ailenizden ve öğretmenlerinizden destek isteyin.
Desteğe sahip olmak başarı oranınızda büyük fark yaratabilir. Destek ağınızdaki insanlar motivasyonunuzu korumanıza yardımcı olacak, hedefinizi gerçekleştirdikten sonra da sizinle birlikte kutlayacaklardır.

Yol boyunca sizi destekleyen kişileri belirledikten sonra, o kişilere onlardan ne beklediğinizi onlara bildirin.

Bazıları size cesaret verici sözler sunarken daha iyi olabilir, bazıları ise sizi odaklanmaya veya gevşemeye başladığınızda çalışmaya geri döndürmede daha başarılı olabilir.

 
Toplam blog
: 8
: 1712
Kayıt tarihi
: 13.01.18
 
 

Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Eğitim Yöneticiliği ve Deneticiliğini (2000), Yüksek Lisans, F..