Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Psikolog Barçın Canbolat

http://blog.milliyet.com.tr/bundansonra

23 Kasım '09

 
Kategori
Futurizm
 

İşinizi kim kapacak?

İşinizi kim kapacak?
 

İşinizi kim kapacak?


İnsan görünümlü makinelerden senelerdir bahsediliyor, filmlere konu oluyorlar, resimleri çiziliyor. Ve biz hala onları yaşamımızda görmeyi bekliyoruz. Biz onları görmeyi beklerken robotlar aslında yaşamımızın her alanına girdiler bile.

Laptoplarımız, cep telefonlarımız, i podumuz, çamaşır makinemiz, bulaşık makinemiz, konuşan buzdolabımız, sensorlu arabamız, para çektiğimiz Atm’ ler, sinemalardaki bilet makineleri, restoranlar, fabrikalar, hastaneler santraller artık robotlarla doldu hızla taşıyor. İnsan yüzü taşımayan akıllı makineler her gün teknolojik gelişme adıyla yaşamımızı kolaylaştırıyor. Bu keyifli gelişme bir yandan da işimizi kaybetmemize yol açıyor. 2005 yılında ABD’ de çok sayıda Atm 1 gecede devreye sokulmuş ve bir gecede 5 milyon banka görevlisi işini kaybetmiş. Ülkemizde de iş yaşamının en robotik sektörü bankacılık ekonomik kriz nedeni ile en çok çalışan çıkaran sektör olarak bunu kanıtladı.

Geçen gün sinemada bilet satış bölümünde 1kişi vardı. Satışı yapan genç hanım beni bilet makinesine yönlendirdi. Akıllı makine bana her aşamada yardımcı oldu ve biletimi çok kolay bir şekilde kredi kartımla aldım. Çıkarken de “bu makinenin sizin işinizi elinizden alacağını” biliyor musunuz dedim. Şaka yaptığımı sanarak güldü. Ancak durum özellikle gençler açısından çok kritik. Mesleklerini seçerken yeni kriter rutin iş mi yaratıcılık gerektiren iş mi kararı olmalı. Rutin işlere artık emek ve umut bağlamak çok yanlış. Çünkü iş sahipleri gezdikleri her fuarda her gün sayıları hızla artan 24 saat x7 gün sorunsuz çalışan ve standart hizmet üreten akıllı makine/robotları satın almakla ve maliyetlerini düşürmekle meşguller. Bu da rutin işleri yapmakta olanların işlerini yeni rakipleri robotlara kaptıracaklarının işareti. Ancak yaratıcılık gerektiren işler için bir süre daha tehlike yok.

Bundan Sonra
hiç kimse işini standart bir şekilde yaparak iyi noktalara geleceğini ya da işini garantiye alacağını beklememeli. Sadece yaratıcı, yaptığı işi aldığı noktadan ileriye taşıyabilen, yeni sistemler, düşünceler ve ürünler geliştirebilen insanlar bu lükse sahip olacaklar. Yaratıcılık hepimizde var. Geliştirerek kullanmak ise sadece farkındalık ve çaba gerektiriyor.
 
Toplam blog
: 17
: 3868
Kayıt tarihi
: 15.09.09
 
 

Psikolog Barçın Canbolat Doğum Tarihi: 1961 Eğitimi : Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikoloji '83. Ç..