Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mayıs '17

 
Kategori
Dünya
 

Katolik-Sünni / Ortodoks-Şii kamplaşmaları ve İngiltere'de katliam

Katolik-Sünni / Ortodoks-Şii kamplaşmaları ve İngiltere'de katliam
 

Donald Trump’ın ABD Başkanı sıfatıyla gerçekleştirdiği ilk dış gezisinin ne anlama geldiğini bir önceki blog yazımızda ( http://blog.milliyet.com.tr/trump-in-ilk-dis-gezisi-ve--allahu-ekber--nidasi/Blog/?BlogNo=561138 ) irdelemeye çalışmış ve edindiğimiz izlenimlerin geleceğimize dair endişe duymamıza yol açması gerektiğine işaret etmiştik.

Kılıç dansları eşliğinde imzalanan yüzlerce milyar dolarlık silah antlaşmaları söylemek istediğimiz şeylerin anlaşılabilirliğini kolaylaştırıyor olsa gerek.

Endişelenmek gerekiyor çünkü gezi güzergahı, kamplaştırılan ve ötekileştirilerek düşmanlaştırılan mezhep çatışmalarına zemin hazırlama intibaı veriyor.

Trump’ın gezisi İslamın merkezi S. Arabistan, Yahudiliğin merkezi İsrail ve Hristiyanlığın merkezi Vatikan’mış gibi gösterilirken esas niyetin iki büyük mezhebin, Sünniliğin ve Katolikliğin ittifak arayışları olduğunu da ortaya çıkarıyor.

Hristiyanlığın diğer büyük mezhebi Ortodoksluk ve İslamın diğer büyük mezhebi Şiilik gezi programında dışlanan, ötekileştirilen mezhepleri işaret ediyor.

Ayrım, halen Suriye toprakları içinde sürdürülen vekaletler savaşının ardındaki dinsel mezhepsel ayrılıkları ve çatışmaların bundan sonraki yönelimlerini işaret ediyor.

ABD ve Suudi Arabistan’ın yakın gelecekte İran’a yönelecekleri sır değil.

Rusya’nın İran’ı koruma amaçlı konuşlanacağı da sır değil.

İran Şii, Rusya Ortodoks, ABD Katolik, S. Arabistan ve İran karşıtı müttefikleri Sünni…

Ve derinleştirilmezi hedeflenen bu kamplaşma ve düşmanlaşma geçmişte yaşanan tüm din-mezhep eksenli çatışmaların kat be kat üstünde ölüm ve kan kokuyor.

Ve galiba ilk ses, ayrışmanın dışındaki bir başka mezhebin kalbinden, Anglikan kilisesinin etki alanından yükseldi.

Dilerim yanılıyorumdur.

İngiltere’nin Manchester kentinde Ariane Grande’nin konserinde gerçekleştirilen katliam yeni bir sürecin başlangıcı değildir inşallah…

Lanet olası petrol, bitse de kurtulsak.

 

Kenan IŞIK

 

 
Toplam blog
: 432
: 2964
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

Mülkiye mezunuyum. Emekli müfettişim. Ankara'da yaşıyorum. S'oligarşi isimli kitabı yazdım. Kitap..