Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Temmuz '14

 
Kategori
Sinema
 

Kış uykusu

Kış uykusu
 

Beyoğlu’nda dolaşırken, sinemanın önünde ne zamandır merakla beklediğim filmin vizyona girdiğini gördüğümde, bir ışık sağanağı yağdı içime. Ah başlamış "Kış Uykusu" dedim. Hemen o anda sinemaya girip fimi izlemek istedim. Fakat vakit geç olmuş son seans çoktan başlamıştı. Ertesi gün sadece onun için yeniden gelecektim.  

Nuri Bilge Ceylan birini “yalnız ve güzel ülkesine, diğerini ülkemizde son bir yılda hayatını kaybeden çocuklarımıza adadığı ödülleriyle olduğu kadar, filmlerinde her anını özenle çekerek  yarattığı görsel estetik dehası ve insan ruhunu katman katman soyarak o en ücra kuytulara sızmaktaki ustalığıyla benim çok sevdiğim yönetmenlerden biridir.  

Bir yalnızlık, yabancılaşma ve yenilmişlik hikayesi “Kış Uykusu.” Karakterlerin her biri Erciyes’in eteklerinde yumuşak kayalıklara tutunmuş ve dikenlerini sürekli birbirine batıran yaban gülleri gibi.

Zaman zaman kar yağışının da eşlik ettiği büyüleyici bir Kapadokya dekorunda ilerliyor film. Duvarları tiyatro afişleri ve masklarla dolu mum ışıklarıyla yarı aydınlatılmış iç mekan çekimleri de çok hoş. Bir mağaranın kovuğuna kurulmuş Aydın (Haluk Bilginer) ve Necla’nın (Demet Akbağ) babasından kalma bir butik otel burası. Müşterileri Japon bir genç çift ve motoksikletli  serüvenci. Adının Otello olması sevimli bir gönderme Shakespeare’a. Hikaye orta yaşlı, emekli tiyatro oyuncusu Aydın’ın etrafında dönüyor. Nihal (Melisa Sözen)onun, varlığını hayır işlerinde çalışarak anlamlandırmaya çalışan, genç ve güzel, mutsuz karısı. Necla ise İstanbul’daki kocasıyla boşanma sonrası yaşadığı sancıları kah kendini ve geçmişini sorgulayarak, kah  Aydın’ın o çok pürüzsüz gibi görünenen ve sürekli yerle gök arasında gezinen egosunu arada bir tırmalayarak sıkıntılarıyla geçiştirmeye çalışan kız kardeş. Diğer yandaysa Aydın’ın geçim derdindeki kiracıları İsmail, (Nejat İşler) ve daima yüzü gülen ortalık yatıştırıcı imam Hamdi’yle( Serhat Mustafa Kılıç)  ilişkileri de önemli bir anlam taşıyor filmde.

Üç buçuk saate yakın oldukça uzun, diğer Nuri Bilge filmlerinden farklı olarak bol konuşmalı ve bazı sahnelerinde kullanılan Schubert müziğiyle insanı derinden etkileyen bir film“Kış Uykusu. “Çözümleyici, mizahi,alaycı, gergin, edebi diyaloglarla hiç kesilmeden bir ırmak gibi akıyor ve bizi de alıp götürüyordu…

Pek çok sahneden çok etkilendim ama daha önce Nuri Bilge filmlerinde hiç başıma gelmeyen bir şey oldu bu filmde. İşsiz, alkolik ve çok gururlu İsmail’in hayırsever Nihal’in verdiği paraları ateşe verdiği sahnede gözyaşlarımı tutamadım. Bir de Suavi’nin (Tamer Levent) evindeki entelektüel sarhoş muhabbetinde öğretmen Levent’in o trajı komik halleri çok güldürdü beni.  Baş karakterden en küçük oyuncuya dek Aydın, onun sadık yardımcısı Hidayet, Nihal, Necla, motosikletli serüvenci, otelde hizmet eden kadın, İsmail, İmam Hamdi, İsmail’in küçük oğlu, o evdeki yaşlı kadın, hepsi hepsi çok müthiş ve sahici bir oyunculuk performansı gösterdiler. Final’de Aydın’daki değişimi vurgulayan o şiirsel repliğin tamamını aklımda tutabilseydim ve burada size yazıp pylaaşbilseydim keşke… Son sahnede perdede beliren kış manzarasını arkamda bırakarak, kulağımda Schubert’in o güzelim müziğiylei tüm film ekibini yüreğim ayakta, alkışlayarak çıktım sinemadan.

İzleyin, lütfen izleyin tadına doyulmaz Çehov’dan Dostoyevski’den, Shakespeare’den dokunuşlar bulacağınız bir sinema harikası… Tam da vaktidir mehtaplı ve şaraplı yaz gecelerinde, yasemin kokuları arasında, sıcak bir dost sofrasında üzerine saatlerce konuşup çıkarımlara varılabilecek, hafızalardan hiç silinmeyecek bir film “Kış Uykusu…”

OYUNCULAR:

Aydın                    Haluk Bilginer

Nihal                    Melisa Sözen

Necla                   Demet Akbağ

Timur                  Mehmet Ali Nuroğlu

Hidayet                 Ayberk Pekcan

Hamdi                  Serhat Mustafa Kılıç

İsmail                   Nejat İşler

Suavi                   Tamer Levent

Öğretmen Levent          Nadir Sarıbacak

İlyas                    Emirhan Doruktutan

Ekrem                   Ekrem İlhan

Fatma                   Rabia Özel

Sevda                   Fatma Deniz Yıldız 

 

Levent

Nadir Sarıbacak

İlyas

Emirhan Doruktutan

Ekrem

Ekrem İlhan

Fatma

Rabia Özel

Sevda

Fatma Deniz Yıldız

Yapım

Yapımcı

Zeynep Özbatur Atakan

Ortak yapımcı

Remi Burah

Ortak yapımcı

Mustafa Dok

Bütçe sorumlusu

Sezgi Üstün

Yardımcı yapımcı

Alexandre Mallet-Guy

Senaryo

Senarist

Nuri Bilge Ceylan

Senarist

Ebru Ceylan

Diyalog yazarı

Nuri Bilge Ceylan

Diyalog yazarı

Ebru Ceylan

Teknik ekip

Görüntü yönetmeni

Gökhan Tiryaki

Kurgu

Nuri Bilge Ceylan

Kurgu

Bora Gökşingöl

Sanat yönetmeni

Gamze Kuş

1. yönetmen yardımcısı

Özgür Sevimli

2. yönetmen yardımcısı

Vural Uzundağ

Kamera yardımcısı

Serkan Gülgüler

Boom operatörü

Ètienne Haug

Sound mix

Lars Ginzel

Ses montajcısı

Thomas Robert

Diyalog montajcısı

Benoît Gargonne

Post-prodüksiyon süpervizörü

Michael Reuter

Görsel efekt süpervizörü

Jean-Michel Boublil

Özel efektler

Florian Obrecht

Makyaj sanatçısı

Monika Münnich

Makyaj sanatçısı

Anke Thot

Dış ses/efekt kayıtçısı

Andreas Mücke-Niesytka

Yapım tasarımcısı

Tamer Başaran

Yapım tasarımcısı

Ali İmran Kocaaslan

 

 

 

 

Bu blog Sinema sitesinde de yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 30
: 572
Kayıt tarihi
: 02.11.09
 
 

Edebiyat, sinema, tiyatro ve müzik başlıca ilgi alanlarım. Gezmeyi, okumayı, yazmayı, düşünmeyi v..