Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Temmuz '16

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Mall of İstanbul: Turist gırla, alışveriş dorukta, ekonomi tıkırında

Mall of İstanbul: Turist gırla, alışveriş dorukta, ekonomi tıkırında
 

milliyet.com.tr'den...


Gerek uydu anteniyle, gerekse kablolu TV’yle alabildiğim tek yerli ekonomi kanalı; Bloomberg HT… Bu kanal, gün boyu borsa, döviz, altın ve petrol fiyatlarını, faiz oranlarını, çapraz kurları, Avrupa başta olmak üzere dünyanın her yerindeki ekonomik hayatı ve haberleri ekrana taşıyor. Bilhassa ülkemizden gayet “pembe” haberler verme gayreti içinde… Lâkin günde 22 saatlik ekonomi programını nasıl dolduracaksınız?

Pek çok konuyu ve konuğu ekrana getiriyorlar. Konukların çoğu “pembe” tablolar çizmeye çalışıyor ama arada şikâyetçiler de çıkabiliyor. Misal, 14 Temmuz günü, öğle saatlerinde turizmciler konuk olmuştu… Turist sayısının geçen yıllara oranla yarı yarıya düştüğünü, bunun 8-9 milyar dolarlık bir kayba sebep olduğunu, işsizliği artıracağını dile getirdiler.

Ertesi sabah, bu konuda ne diyor diye Milliyet Ekonomi sayfasını açtım.

İyi ki açmışım!

Turizmcilerin çizdiği karamsar tablodan eser yok… Tam tersine insanı ferahlatan, yüz güldüren haberlerle dolu. Belki gözünüzden kaçmıştır, bu güzel haberlerden mahrum olmayın, siz de ferahlayın diye aktarıyorum. İşte yüz güldüren ekonomi haberlerinden bir demet:

“Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek: Türkiye’ye yabancı yatırımcı ilgisinde ciddi artış var.”

“Sanayi yüksek vitese taktı… Sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %5,6 arttı.”

“Et fiyatlarında indirim yolda. Etin kilosu 5-6 lira düşecek.”

“TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu açıkladı: Mısır’a iş heyeti gidiyor.”

“Suriye’ye ihracat başladı, 1.000 ton patates ve kuru soğan gitti.”

“Bergama’ya, 40 milyon avro yatırımla dünyanın en büyük rüzgâr tribünü kanat fabrikası kurulacak.”

“Kurban Bayramı için rezervasyonlar başladı.”

“Yunan turistlere Seferihisar esnafı veresiye defteri açtı.” Çünkü Yunan turistler o kadar çok alışveriş yapmışlar ki paraları bitmiş. Hatta Samos valisinin bile 10 TL borcu kalmış, o da deftere yazdırıp imzasını atmış. Bir dahaki geldiklerinde ödeyecekler.

Turpun büyüğü heybede! Haberlerin kralını en sona sakladım:

“20 saat uçup alışverişe geldiler.” Detaylar şöyle:

“Ramazan Bayramı tatiliyle başlayan yabancı turist bereketi, markaları ihya etti. Uçakla 20 saat mesafedeki Avustralya'dan bile Türkiye'ye alışveriş için kafileler geldi.

2 AY BURADALAR

1 Temmuz'da başlayan İstanbul Shopping Fest'in de etkisiyle yüzde 70'e varan indirimlerden yararlanan yabancıların 2 ay daha Türkiye'de kalacağı tahmin ediliyor.

Mall of İstanbul'da da hareket sürüyor. Torunlar GYO Gn. Md. Yard. İnan Dündar, AVM'nin 9 günlük tatilde 600 bin ziyaretçi ağırladığını açıkladı. Bu sürede yabancı ziyaretçi sayısının 30 bin 11 olduğuna dikkat çeken Dündar, şunları anlattı: ‘Ağırlıklı olarak Suudi Arabistan, Katar, Irak, Lübnan gibi Ortadoğu ülkelerinin yanı sıra farklı ülkelerden de çok sayıda ziyaretçilerimiz oldu. Nijerya, Endonezya, İran, Moldova, Almanya, Ukrayna, Romanya, Bosna, Litvanya, Bulgaristan, Pakistan, Azerbaycan, Özbekistan, Moğolistan’dan gelenler oldu.”

BloombergHT’ye konuşan turizmciler bunlardan haberdar değil herhalde! Hep “bardağın boş tarafı”nı gördükleri anlaşılıyor. Arada, bardağın dolu tarafını da görmek, göstermek lâzım.

Milliyet’in 8 Nisan 2016 tarihli, “Turizmde Ukrayna dopingi” başlıklı bir haberi vardı. Rus turistlerin açığını Ukraynalıların dolduracağını müjdelemişti. O müjde üzerine, “Milliyet’e şükran borçluyum” demiştim.

Yukarıdaki haberleri dolayısıyla Milliyet’e bir kere daha şükran hisleriyle doldum...

Hem turistin gırla, alışverişin dorukta, işlerin tıkırında olduğunu gösterdiği,

Hem de Mall of İstanbul’dan haberdar ettiği için!

 
Toplam blog
: 1412
: 1241
Kayıt tarihi
: 04.06.10
 
 

Ücret karşılığı hiçbir yerde çalışmıyorum. Sandıklı'da doğdum. Kuleli Askerî Lisesi, Kara Harp Okul..