Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Şubat '11

 
Kategori
Müzik
 

Metallica Efsanesi, "One" ve Cliff Burton trajedisi

Metallica Efsanesi, "One" ve Cliff Burton trajedisi
 

Cliff Burton: O bir efsane. Bir ekol, başkaldıran ve intiharıyla eylem yapan biri.


Çoğumuzun sadece "gürültü" anlamına gelen şarkılarını asla sonuna kadar dinleyemediği, hatta zaman zaman "Satanist, uyuşturucu bağımlısı, serkeş" olarak yargılayıp astığı Metallica'yı tanıtmak istedim size....  

Tek kelimeyle... Onlar gerçek bir efsane...  

Onlar yüzyılın erişilmez gruplarından, bir devri kapatıp bir başka devri açanlardandır. 30 senelik tarihleriyle yaşlanmış, ağarmış saçlarıyla, hala bomba gibi canlı konserleriyle ve 20'li 50'li yaşlarındaki hayranlarıyla inanılmaz bir grup Metallica... Onların canlı konserlerinin tadı bir başka. Efsane grubun konserlerinde aşırı heyecandan ölümler bile gerçekleşmiştir. Olağanüstü bir renk, tüyleri diken diken eden bir atmosfer, inanılmaz davul ve gitar soloları eşittir Metallica...  

 

Dinlemeden duymadan anlamadan yargılamak maalesef bizim vazgeçilmez bir sevdamız. Önyargılı olmak ayrıca bir hastalığımız. Bunu hepimiz zaman zaman yapıyoruz. Şimdi lütfen biraz olsun bırakın önyargılarınızı bir kenara ve anlamaya çalışın Metallica'yı. Bütün albümlerinde savaş karşıtı unsurların ön planda olduğunu, uyuşturucuya ve şiddete karşı şarkılar yazdıklarını biliyor muydunuz bu grubun.  

 

Hatırlatmadan geçmeyeyim. Grubun başından geçen trajik bir hikaye ve bir dönüm noktasıdır Cliff Burton'ın Ölümü... 

Cliff 1982 yılının Ağustos ayında keşfedildi. Lars ve James, Cliff'i San Fransisco'da bulunan Whiskey A Go Go adlı barda çalarken fark ettiler. Lars ve James, Cliff'in bas gitar çalışından gerçekten de etkilenmişlerdi.  

Bundan sonra, Metallica Cliff'i gruba kazandırmak için tam anlamıyla büyük bir kovalamaca başlattılar. Burton grup için şehir değiştiremeyeceğini söyledi. Bunun üzerine grup San Fransisco'ya taşınma kararı aldı.  

Metallica bütün problemleri ile San Francisco'ya taşındı. Metallica'nın Cliff ile ilk çalışması ses düzenleyicisi Mark Witaker'in evindeydi. O sırada James ve Lars o evde kalıyorlardı. 5 Mart 1983'te 4 şarkılık bir demo kaydettiler. Cliff, Metallica ile ilk kez The Stone'da (San Francisco) çaldı. Böylece "3 iyi Metallica yılı" başlamış oldu.  

O zamanlar 1986 Metallica'nın yılı olacak gibi görünüyordu. Metallica'nın 3. albümü Master Of Puppets gerçekten de müzik dünyasında bir fırtına gibi esti ve Metallica'yı metal müzik dinleyenler çevresinde bir bakıma sanal yıldızlar durumuna getirdi. Sonunda Metallica başarmıştı ve kimse onların yükselişini durduramaz gibi görünüyordu; ancak Cliff'in ani ölümüyle herkes şok yaşadı.  

Cliff, San Francisco'da ailesi ile yaşadı ve Metallica'yı zirveye taşımak için 3, 5 yıl boyunca çok çalıştı. 1982'de Ron McGovney'in yerine geçen Cliff sahnedeki performansıyla, dört bir yana savrulan saçlarıyla ve demode giysileri ve imajı ile kendi markasını yaratmış oldu. Daima kot ceket ve kot pantolon giyerdi. Eğer hava soğuksa bir gömlek giyerdi.  

Sahne dışında, sahnedeki agresif ve vahşi görünümünün tam tersine sakin bir California'lıydı. Şaka yeteneği, bas soloları ve sahnedeki sunumu gibi çok iyiydi. O, grubun sahnedeki görselliğiydi ve sahnedeyken adeta vahşiye dönüyordu. Cliff ayrıca Metallica'nın şarkı sözü yazılımında da büyük rol oynadı. Kirk gibi o da H. P. Lovecraft hayranıydı.  

Cliff'in ne kadar sinirlerine hakim ve harika bir insan olduğunu gösteren bir olay 1985'de Castle Donnington Festival'i (17 Ağustos 1985) sırasında yaşandı. Seyircilerden biri sahneye bir armut attı ve bu armut Cliff'in bas gitarına çarptı. Cliff gitarına çarpan armutu aldı ve iki ısırık aldıktan sonra seyircilere geri fırlattı.  

Cliff ayrıca oldukça iyi ve kabiliyetli bir soloist idi. "Anesthesia"'daki distortion ve wah-wah pedalını kullanması grubun canlı performanslarındaki en önemli olaylardan biriydi. Daha önemlisi Cliff iyi bir insandı ve herkes tarafından sevilen biriydi. Cliff ne kadar yorgun olsa da gider grup hayranlarıyla konuşurdu. O kesinlikle grup elemanlarından olduğu kadar hayranları tarafından en fazla övgü toplayan kişiydi.  

Gelmiş geçmiş en yetenekli basçıydı ve Metallica'yı Metallica yapan elemanlarıydı Cliff... Hem inanılmaz bir talihsizlik hem de yeri doldurulmayacak bir kayıp. Ayrıca tam bir kurtarma rezaleti. Adamlar otobüsü kaldırırlarken halatın kopması neticesi tekrar Cliff Burton'un üzerine düşürerek belki de yaralı olan sanatçının ölmesine sebep olurlar. Kimbilir? Olayın ayrıntısı şöyle:  

27 Eylül 1986'da Damage Inc. turunun Avrupa ayağı sırasında grup üyeleri kendi aralarında yatacakları yerleri seçmek için kart çekerler. Cliff Burton, Kirk Hammett'ın yerinde yatmaya hak kazanır. Bu kader Kirk Hammet yerine Cliff'in ölmesine neden olacaktır. Gece ise küçük bir Danimarka kasabası olan Ljungby yakınında tur otobüsleri yoldaki buzlanma sebebiyle şarampole yuvarlanırlar. Kazayı James Hetfield, Lars Ulrich ve Kirk Hammett ufak sıyrıklarla atlatırken uğruna grubun şehir bile değiştirdiği yetenekli basçı Cliff Burton camdan fırlayarak otobüsün altında kalmış, henüz 24 yaşındayken hayata gözlerini yummuştur. Otobüs, çekicinin halatının kopması sonucu kaldırılırken tekrar düşmüştür. Bu ikinci düşüş sırasında Cliff'in henüz hayatta olup olmadığı bilinmemektedir. Cenaze töreninde Master of Puppets albümünden Cliff ile bütünleşen "Orion" adlı parça çalınmış, parça 2006 Rock am Ring festivalinde Master of Puppets 'ın 20. yılı için tüm albüm baştan sona çalınana kadar hiç tam uzunluğuyla çalınmamıştır. Kendi isteği üzerine Cliff'in külleri Bay Area'da değişik yerlere savruldu. Kendi deyişeriyle Metallica'yı Metallica yapan 3, 5 yıllık basçılarının ölümünden çok etkilenen grup üyeleri bir ara grubu dağıtmayı düşündüler...  

“Ride The Lightning”, “Fight The Fire With Fire” ile başlayan albüm, grubun gerçek müziğini bulduğu albüm olmanın yanı sıra, baştan sona mükemmel şarkılardan oluşur; gitar bölümlerinden perküsyonlara, vokale gelmiş geçmiş en iyilerdendir. Albümün kapanış parçası, Dave Mustaine'in bestesi olan “The Call of Ktulu”, bestekarına selam niteliğindedir; Metallica'nın “... And Justice For All” albümü sonrasında geçirdiği müzikal değişimin öncesinde, Mustaine ve Burton'ın grubun müziği üzerinde ciddi etkileri vardır.  

 

“Master of Puppets” Metallica seven çoğu kişinin favori albümü olmayı başarmış, bir başka başyapıt. Sadece müzik olarak değil, yazdıkları şarkı sözleri ile de iyiden iyiye dikkat çeken grubun kırılma noktalarındandır bu albüm. Hemen bütün büyük grupların tarihinde dramatik olaylar vardır ve bu olaylar grubun ününü biraz daha ileri taşır istemeden. Metallica'da bu tarz bir olayı yaşamış gruplardan. Aşağıda ayrıntılı olarak bahsedeceğim. Avrupa turnesi sırasında, Danimarka'da otobüsü şarampole yuvarlanması sonucu gerçekleşen kazadan Hammett, Hetfield ve Ulrich ufak sıyrıklarla kurtulurken, camdan fırlayan Burton otobüsün altında kalmış ve hayatını kaybetmiştir. Metallica sadece gruba çok şey veren, çok iyi bir bas gitaristi değil, aynı zamanda kendi söylemleri ile “grubun ruhu”nu kaybetmiştir. Lars Ulrich'in şu söylemi Burton'ın Metallica için ehemmiyetini daha iyi anlatıyor: “Cliff yaşasaydı eğer, Black Album ya da Load'a izin vermezdi.” Grup ona saygı duruşu olarak “...And Justice For All”da, onun başlayıp bitiremediği söylenen “To Live Is To Die” şarkısını tamamlar ve ona ait olan efsanevi sözleri parçaya yerleştirir.  

Grubun (Benim de çok sevdiğim) "One" parçasını bir kez sonuna kadar dinlemenizi tavsiye ederim. Gitar ve davul sololarında savaşı ve onun dehşetini hissedersiniz. Ve tanrıya yakarış. Kirk Hammett'in makinalı tüfek gibi gitar solosu, Ulrich'in inanılmaz davul girişi eşsizdir. O nasıl bir şeydir ki bas gitarlar, şarkının başında ve sonlarında Helikopter sesleri ve makineli tüfek sesleri ile tam bir savaşın içinde hissettirir sizi. O anda kendinizi kaptırırsınız. Tüyleriniz diken diken olur ve sadece müzik ve siz varsınızdır. Gitar "Hero" lakabını boşuna almadıklarını görürüsünüz.Gitar soloları nefesinizi kesecek kadar güçlüdür. Savaşa, uyuşturucuya, düzene başkaldıran protest bir felsefedir onların şarkıları. Bazen ağız dolusu küfrederiz ya haksızlıklara.. Onlar da farklı bir şey yapmıyorlar aslında...  

Bir kez dinleyip geçmeyin. Bir kaç kez dinleyin ve ezginin sizi esir aldığını, aslında öfkenizi alıp götürdüğünü göreceksiniz. Deşarj olmak hepimizin ihtiyacıdır. Futbol maçına gidip hakeme küfredeceğinize koyun mp3 çalarınıza "one"ı yüksek volumde dinleyerek eşlik edin. İnanın şarkı bittiğinde relax halde olacaksınız. Öfkenizi, sıkıntınızı atmış hissedeceksiniz. Bakmayın... Budha, chill-out-Relax, trans muziklerin adı çıkmış.  

One; ...And Justice For All Metallica'nın Master of Puppets albümünden ve bas gitarist Cliff Burton’un ölümünden sonraki ilk, toplamdaki dördüncü stüdyo albümdür. "One", kasım ayında Metallica’nın başlıca bestecileri ritm gitarist/vokalist James Hetfield ve davulcu Lars Ulrich tarafından 1988 yılında yazılmıştır. Şarkı 1989 yılında albümden alınan ikinci tekli olarak yayınlandı. Müzik başlamadan önce, ilk 17 saniye süresince bir savaşın ortasından gelen sesler duyulur, bir helikopter sesi duyulur ve müziğin başlaması ile yavaşca kaybolur. Şarkı Hetfield’ın muhteşem gitar girişi ile başlar ve bu tonun üzerine Kirk Hammett’in gitar solosu ile devam eder. Şarkı Ulrich'in davulunun girişi ile (ki o ne muhteşem bir giriştir) hız kazanır ve her bir nakarata kadar bu hız devam eder. Şarkının yarısına doğru Hammett’in ikinci solosu girer.En sonlara doğru da esas şarkının solosu girer. En son solodan aşşağı yukarı 1-2 dk. sonra şarkı biter.  

Metallica 1990 yılında "One" ile, En İyi Metal Performans Grammy Ödülünü alarak kazanmıştır.  

Gelelim işin öbür tarafına... Benim de ve bütün fanlarının da eleştirdiği yönlerine.  

Mission: Impossible II adlı film için yaptıkları soundtrack "I Disappear" piyasaya sürülmeden paylaşım programı Napster yoluyla internete düşünce grup program yapımcısı ve kullanıcılarına karşı dava açtı. Bir internet takip ekibiyle anlaşan grup sadece 3 günde şarkıyı yaklaşık 300 bin kişinin indirdiğini tespit etti. Şarkıyı indirenleri hesapları kapatıldı, site ise ceza aldı.  

Açıkça Napster'e ve kullanıcılarına karşı savaş açtılar.Onca paragöz popcu dururken yakışmadı Metallica'ya, onun duruşuna ve felsefesine. Bu kadar paragöz olunur mu dedirtti. Gözümüzden düştü.  

Master of puppets, and justice for all gibi muhteşem albumler sonrasi, load, reload, st. anger gibi özgün soundları ile alakası olmayan albumleriyle birbirinden kötü gitar tonuyla rezil ettiler. Hayal kırıklığı yaşattılar eski fanlarına. Bir röpartajlarında james'e eski fanlarınız yeni albümlerinizi beğenmiyor diyen muhabire "Fuck off old fun" diyerek kariyerlerini sarstılar, eski fanlarını küstürdüler... Ayrıca bazı şarkılarındaki umutsuzluk ve karamsarlık eleştirdiğim bir diğer tarafları. Bazen içinizi bayıyor karamsarlık ve kasvet.  

Ama sadece "Orion" gibi bir şarkıyı yazmış olmaları bile adlarının yüzyıllarca anılmasını, saygı duruşunu sağlayacaktır. yiğidi öldürdüm ama hakkını vereyim bari. Load ve reload albumleri ile bizlere travma yaşatmış olsalar da gelmiş geçmiş en kaliteli ve efsanevi gruptur kendileri.  

İşte böyle bir şey Metallica... Gelin "One"ın sözlerinin Türkçe tercümesini okuyun. Sonra sayfamızda paylaştığımız "One"ı dinleyin Gürültü gibi gelen müzikte Metallica'nın ne dediğine kulak verin. Eminim ki "one"ı siz de seveceksiniz.  

Ve umarım önyargılarınızı bir kenara bırakıp yiğidi öldürüp hakkını da verirsiniz.  

METALLICA - ONE 

I Can't Remember Anything Can't Tell If this Is True or Dream  

Deep down Inside I Feel to Scream  

this Terrible Silence Stops Me  

 

Now That the War Is Through with Me  

I'm Waking up I Can Not See  

That There Is Not Much Left of Me  

Nothing Is Real but Pain Now  

 

Hold My Breath as I Wish for Death  

Oh Please God, wake Me  

 

Back in the Womb its Much Too Real  

in Pumps Life That I must Feel  

but Can't Look Forward to Reveal  

Look to the Time When I'll Live  

 

Fed Through the Tube That Sticks in Me  

Just like a Wartime Novelty  

Tied to Machines That Make Me Be  

Cut this Life off from Me  

 

Hold My Breath as I Wish for Death  

Oh Please God, wake Me  

Now the World Is Gone I'm Just One  

Oh God, help Me Hold My Breath as I Wish for Death  

Oh Please God Help Me  

 

Darkness. . .  

Imprisoning Me  

All That I See  

Absolute Horror  

I Cannot Live  

I Cannot Die  

Trapped in Myself  

Body My Holding Cell  

 

Landmine. . .  

Has Taken My Sight  

Taken My Speech  

Taken My Hearing  

Taken My Arms  

Taken My Legs  

Taken My Soul  

Left Me with Life in Hell 

 

Türkçesi 

Hiç bir şeyi anımasayamıyorum 

Bu gerçek mi yoksa düş mü bilemiyorum 

İçimde çok derinlerde haykırma ihtiyacı var 

Bu korkunç sessizlik durduruyor beni 

 

Şimdi savaşın benimle işi bittiğine göre 

Uyanıyorum, göremiyorum 

Pek bir şey kalmadığını benden geriye 

Hiçbir şey gerçek değil şimdi, acı dışında 

 

Nefesimi tutuyorum isterken ölmeyi 

Ah n'olur tanrım uyandır beni 

 

Ana rahmine geri döndüm fazlasıyla gerçek bu 

Hissetmek zorunda olduğum yaşam pompalanıyor içime 

Ama ileriye bakıp olacakları göremiyorum 

Yeniden yaşayacağım zamana bakamıyorum 

 

İçime sokulmuş borudan besleniyorum 

Tıpkı savaşa ait enteresan bir şey gibi 

Var olmamı sağlayan makinelere bağlanmış durumdayım 

Kesip alın bu yaşamı benden 

 

Nefesimi tutuyorum isterken ölmeyi 

Ah n'olur tanrım uyandır beni 

 

Şimdi dünya kayboldu ben tek'im 

Ah tanrım, yardım et bana nefesimi tutuyorum isterken ölmeyi 

Ah n'olur tanrım yardım et bana 

 

Karanlık hapsediyor beni 

Görebildiğim tek şey 

Mutlak dehşet 

Yaşayamıyorum 

Ölemiyorum 

Kısılı kaldım kendi içimde 

Bedenim beni tutsak eden hücre 

 

Mayın,  

görmemi aldı 

Konuşmamı 

İşitmemi 

Kollarımı 

Bacaklarımı 

Ruhumu 

Bana cehennemde bir yaşam bıraktı 

İşte Metallica ruhu ve efsanesi böyle bir şey... Keşke hiç bir şey eskimeden kalsa ve keşke yenileşme ve değişim adına yapılanlar eskiyi berbat etmese... Kaynakça: Olaylar, grup hakkındaki detaylandırılan bilgiler İnternetten anonim sayfalardan derlenmiştir. Ana kaynak olarak Wikipedia kullanılmıştır.  

 
Toplam blog
: 4
: 6391
Kayıt tarihi
: 01.01.11
 
 

Kozmik şakacınız eğer sizinle dost ise, yaşam daha kolay ve çekilir hale girer. Elbette ki kozmik..