Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Haziran '11

 
Kategori
Seçim
 

Mükerrer oy kullananları yakalamak için CHP’ye bir algoritma önerisi

Mükerrer oy kullananları yakalamak için CHP’ye bir algoritma önerisi
 

Mükerrer oy kullanımını engellemek için neler yapılabileceğini anlattığım 3 yazı yayımladım (1, 2, 3). Bu yazıların ikincisinde mükerrer oya karşı CHP’nin birşeyler yapabileceğini anlattım (2). Bunun için CHP’nin bilişim altyapısına güvendiğimi vurguladım. 

CHP’nin her seçmen için sandık bilgilerine anında ulaşabilmesi (4) ve 12 Haziran seçimleri için her sandıkta cep telefonu ile denetim yapacak CHP’lilerin olması (5) yeterli altyapıyı sağlayacaktır. 

12 Haziran 2011 günü mükerrer oy kullanmaya niyetlenenlerin anında yakalanabilmesi için CHP Seçim Merkezinde sandık bilgilerini sağlamak amacıyla çalışan yazılıma küçük bir ekleme yapılması yeterli olacaktır. 

Önerdiğim algoritma şöyle: 

Sandıktaki CHP görevlisine, o sandık listesinde olmayan ancak seçim günü görevli olduğu için (sandık görevlisi, polis, şoför gibi…) o sandıkta oy kullananları anında CHP Seçim Merkezine bildirip, diğer sandıklarda oy kullanıp kullanmadığını belirleme ve kendi sandığının listesinde olup başka sandıklarda oy kullanmak zorunda olanların bu sandıkta da oy kullanıp kullanmadığını izleme sorumluluğu verilir. 

1. Sandık seçmen listesinde olmayan bir seçmen görevli olduğu orada oy kullanmaya gelince T.C. Kimlik Numarasını ve adını yazıp CHP Seçim Merkezinde belirlenmiş numaraya SMS ile gönderir. 

2. Bilgisayar bu T.C. Kimlik Numarasının asıl sandığının numarasını bulur. 

3. Seçmenin asıl sandığında görevli olan CHP görevlisine otomatik bir SMS gönderip, oy kullanıp kullanmadığını sorar. Yanıtlama için de kolaylık sağlar (Örneğin “E” ve “H” ile yanıtlama). 

4. Yanıt hayırsa o kişi diğer sandıkta oy kullandı diye işaretlenir. Daha sonra asıl sandığında oy kullanmaya kalkarsa bu not yakalanmasını sağlar. 

5. Asıl sandıktakinin yanıtı bilgisayar tarafından seçmenin oy vermekte olduğu sandıktaki CHP görevlisine bildirir. 

6. O seçmenin asıl sandığında veya başka sandıkta oy kullandığı bilgisi gelirse, mükerrer oy için suçüstü yapma şansı olur. 

7. O seçmen asıl sandığında veya başka sandıkta oy kullanmamışsa oyunu sessizce kullanması sağlanır ama adı merkezdeki “başka sandıkta oy kullananlar veri bankası”na eklenir. 

8. Görevli olduğu için birkaç sandıkta oy kullanmaya kalkan seçmen de aynı numaranın sisteme mükerrer girişi ile “başka sandıkta oy kullananlar veri bankası”ndan yakalanır. 

9. Mükerrer oy durumu olmadığı sürece işlemler merkezde otomatik olarak yürür. Mükerrer oy yakalandığında manuel olarak bir denetim daha yapılır. Böylece kimsenin zan altında kalmaması sağlanır. 

Bu algoritmanın yazılımının hemen yapılıp, yarın çalışır hale getirilmesi çok kolay bir iştir. 

Bir sandıktaki CHP görevlisinin bir gün içinde yapması gereken işlem en fazla 10 dolayında olacaktır . Yani bu çalışmanın sandıklardaki yükü çok azdır. 

Yazılım hazırlanırken avantajlar ve dikkat edilmesi gerekenler: 

1. Tüm sandıklardaki CHP görevlilerini telefon numaralarının sandıklarla ilintili şekilde kayıtlı olması çok önemlidir. 

2. Her seçmenin sandığını belirleyen veri bankasının hazır durumda olması çok önemlidir. 

3. Bilgisayar, SMS’le gelen T.C. Kimlik Numarası ve adı gönderen telefon numarasının telefon veri bankasında olmaması durumunda değerlendirmeye almaz. Böylece sisteme saldırı önlenir. 

4. T.C. Kimlik Numarasıyla birlikte Ad-Soyad yazılması önemlidir. Böylece hatalı T.C. Kimlik Numarası girişiyle başkasının mağdur edilmesi önlenir. 

Şu anda Internet üzerinde hizmet vermekte olan “sandık bilgileri veri bankası”nı ve basından varolduğunu öğrendiğimiz “sandık başında görevli olan CHPlilerin telefon bilgileri veri bankası”nı kullanarak kısa bir yazılım desteğiyle mükerrer oy kullanmaya kalkanları henüz oyunu kullanamadan yakalamak olanaklı olabilir. 

Bu hazırlıkları birkaç gün içinde tamamlayıp kamuoyuna duyurduğunda, CHP dürüst seçim mesajını halka iletecek ve mükerrer oy planlayan sahtekarların korkulu rüyası olacaktır. Böyle bir mesaj mükerrer oy planlayanları korkutacak ve caydıracaktır. 

(1) Seçimlerin en zayıf halkası: Mükerrer oy (5-6-2011) http://blog.milliyet.com.tr/Secimlerin_en_zayif_halkasi__Mukerrer_oy/Blog/?BlogNo=309835
(2) Mükerrer oy kullananları engelleyecek yöntemler için CHP’ye öneriler. (5-6-2011) http://blog.milliyet.com.tr/Mukerrer_oy_kullananlari_engelleyecek_yontemler_icin_CHP_ye_oneriler_/Blog/?BlogNo=309836
(3) Mükerrer oy kullananları hızla belirlemek için YSK’ya algoritma önerileri. (5-6-2011) http://blog.milliyet.com.tr/Mukerrer_oy_kullananlari_hizla_belirlemek_icin_YSK_ya_algoritma_onerileri_/Blog/?BlogNo=309838
(4) Sandık Listesi http://bilisim.chp.org.tr/SandikYeriSorgulama.aspx
(5) CHP sizi gözetliyor (Milliyet, 18-5-2009) http://siyaset.milliyet.com.tr/chp-sizi-gozetliyor/siyaset/siyasetdetay/18.05.2011/1391571/default.htm 

Ankara, 6 Haziran 2011 

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..