Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Şubat '18

 
Kategori
Dünya
 

Suriye'de Savaşan 21 Devlet

Suriye'de Savaşan 21 Devlet
 

Suriye’de 2011 başlarında Arap Baharı maskesiyle başlatılan karışıklık iç savaşa dönüştürüldü. Daha doğrusu, iç savaş görünümü altında, Suriye toprakları içinde yürütülen bir dünya savaşına dönüştürüldü. Bu savaşta neredeyse tüm dünya ülkeleri şu ya da bu miktar askeri ve/veya ekonomik güçle yer aldılar.

Süreç, karşımıza ikili bir yapı çıkardı.

1- Savaştırılanlar

2- Savaştıranlar

Savaştırılanlar, yani birbirine kırdırtılanlar genellikle ölmelerinde ve öldürmelerinde bir sakınca görülmeyenlerdi. Bunlar genellikle ya etnik-mezhep ayrılıkları istismar edilerek birbirine düşman edilen yoksul ve cahil yöre insanları, ya da dünyanın her yanından cihat için ve de para için savaşmaya getirilen onbinlerce ipsiz sapsızlardı.

Savaştıranlar ise Amerika, Rusya, İngiltere, Fransa, Almanya… gibi emperyalist güçlerdi.

Bölge bir petrol deniziydi ve bu kaynaklara hükmedebilmek için yörede güç sahibi, istikrar sahibi hiçbir devlet bırakılmamalıydı.

Savaş uzun ve kanlı geçti ve devam ediyor.

Suriye toprakları içinde onmilyonlarca insanın canına, kanına, malına, vatanına mal olan savaş televizyonlarımızda beynimize kazınırcasına tekrar edildiği üzere despot rejimle muhalifleri arasındaki bir çatışma değil, bu toprakların dışına taşırılmamaya özen gösterilen bir dünya savaşıdır.

Bu tam anlamıyla bir dünya savaşıydı. 3. Dünya savaşıydı. Daha doğrusu 3. Dünya savaşıdır. Savaş henüz bitmemiştir.

2011 yılından bu yana süren bu savaşta fiilen yer alan ülkeleri belirlediğimizde karşımıza çıkan tablonun bir başka anlamı olmasına imkan yoktur.

1- Suriye savaşında savaşın arenası ve taraflarından birincisi Suriye’dir.

2- Irak’ta oluşturulan ve Suriye ile Irak’ın büyük bölümü kendilerine işgal ettirilerek batılı ülkelere bölgeye doğrudan müdahale bahanesi yapılan IŞİD’le mücadele koalisyonu adı altında ABD liderliğinde kurulan, 7 yıl boyunca binlerce hava saldırısı gerçekleştiren, karada savaşanlara her türlü danışmanlık, silah ve para desteği sağlayan bu cephede 15 ülke yer almakta olup bu ülkeler  şunlardır[1].

ABD, Avustralya, Bahreyn, Belçika, İngiltere, Danimarka, Kanada, Ürdün, Fas, Hollanda, BAE, Suudi Arabistan, Türkiye, Fransa.

Bu ülkelerden Suudi Arabistan ve Katar, Suriye içinde merkezi yönetime karşı savaşan cihatçı grupları finanse etmektedir.

3- Türkiye halen Kuzey Suriye’de PKK/PYD’ye karşı bir askeri harekat yürütmektedir.

4- Suriye merkezi idaresinin ayaklandırılan gruplara karşı üstünlük sağlar gibi olduğu her an İsrail ülkeye hava saldırıları düzenlenmektedir.

5- Rusya, merkezi yönetimin arkasında tüm askeri varlığıyla savaşta en aktif  rol alan ülkelerden biridir.

6- Hizbullah güçleri aracılığıyla Lübnan Suriye yönetiminin yanında fiilen savaşmaktadır.

7- İran, askeri güçleriyle Esat karşıtı güçlere karşı fiilen savaşmaktadır.

8- Irak, Esat yönetimiyle eşgüdüm içinde Esat yönetimine karşı savaşan IŞİD’le savaşmaktadır.

9- Çin, batı bloğuna karşı Suriye’ye diplomatik destek sağlamaktadır.

10- Suriye’deki ortamda yeşeren dinci örgütler dünyanın hemen her yerinde terör saldırıları düzenleyerek binlerce insanı öldürdükleri gibi savaşın dehşetini her noktaya yaygınlaştırmışlardır.

Bahsi geçen ülkelerin her birini tek tek sıralayacak olursak;

1- Suriye, 2- ABD, 3- Avustralya, 4-  Bahreyn, 5- Belçika, 6- İngiltere, 7- Danimarka, 8- Kanada, 9- Ürdün, 10- Fas, 11- Hollanda, 12- BAE, 13- Suudi Arabistan, 14- Türkiye, 15- Fransa, 16- Katar, 17- Rusya, 18- Lübnan, 19-  İsrail, 20- İran, 21- Irak

Toplam 21 ülkenin bu savaşta fiilen yer aldığını görürüz. Dolaylı katkıları olan diğer onlarca ülkeyi hiç hesaba katmadık.

Peki, birinci dünya savaşında yer alan ülke sayısı kaçtı?

İngiltere, Fransa, Rusya, İtalya, Japonya, Sırbistan, Romanya, Belçika, Karadağ, Yunanistan, Portekiz, ABD, Brezilya, Avusturya-Macaristan, Almanya, Osmanlı Devleti, Bulgaristan… Etti, 17[2]

Peki, birinci dünya savaşı çatışmaları nerelerde cereyan etti? Cevap, Osmanlı Devleti sınırları içinde ve Osmanlı Devleti bakiyesi topraklarda.

Üçüncü Dünya savaşının ne zaman nerede çıkacağını, nasıl gelişeceğini halen merak ediyor musunuz?

 

Kenan IŞIK

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 432
: 2964
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

Mülkiye mezunuyum. Emekli müfettişim. Ankara'da yaşıyorum. S'oligarşi isimli kitabı yazdım. Kitap..