Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Nisan '16

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Türk Lirasının 3 TL yi aşma ihtimali daha fazladır.

Türk Lirasının 3 TL yi aşma ihtimali daha fazladır.
 

Türk Lirasının 3 TL yi Aşma İhtimali Daha Fazladır. Dr. Ali Topçubaşı


Son 1 yılda büyük zikzaklar çeken Türk Lirası, 2,50 den ilk önce 3 TL yi aşmasının ardından 2,85 le re oturmuş gözüküyor.  Türk lirası risk primin artması, paramızdan kaçışı hızlandırmıştır. Ayrıca; turizmdeki ve buna girdi çıktı yöntemiyle destek veren 54 sektördeki koşulların da ağırlaşacak olması, önümüzdeki aylardaki belirsizliği arttıracak dır.

ABD merkez bankasının(FED) faizleri yükseltmesiyle beraber, yabancıların ülkemizin varlıklarını(hisse senedi, tahvil gibi) satışa yönelmesiyle, Türk lirasının hızlı değer kaybetmesini, Japon Merkez Bankasının ekonomilerini canlandırmak için, faizlerde indirime gitmesinin yanı sıra, Avrupa Merkez Bankası(ECB)' nın faizleri daha da düşürme sinyalleri vermesi, Türk lirasındaki oluşacak hızlı değer kaybını sınırlandırmaktadır.

Ayrıca;  son bir yıl içinde yüzde 50 den fazla değer kaybeden Emtia ve petrol gibi değerli ürünleri üreten ve buna büyük ölçüde bağlı olan Rusya ve Brezilya gibi görece bizden büyük ülkelerin son derece olumsuz etkilenmeleri, bu ülkelere gidecek yabancı sermayenin veya fonların bize akışını kolaylaştıracaktır.  Ülkemiz, düşen petrol ve değerli metal ithalatına ödediği dövizin içeride kalması ve Japonya ve Almanya gibi ülkelerin 10 yıllık uzun vadeli faizlerinin bile sıfırın altında kalmasına karşın, ülkemizde yaklaşık yüzde 10 faiz alması, yabancı fonların ülkemize akışını hızlandırarak dövizin artışını sınırlandırmaktadır.

Ancak, ülkemizdeki ekonomik belirsizliğin artmasının yanı sıra, politikanın önünün tıkanması, insan hak ve özgürlüklerinin son derece kötüye gitmesi, temel hukukun işlediğine dair şüpheler, yabancı fonların ülkemize çekilmesini sınırlandıracaktır. Ülkemiz düşen petrol ve emtia ürünlerinin avantajını fırsata dönüştürerek  faizlerin hızlı şekilde düşmesine ve doların 2,65’ le re inerek ekonomiyi hızlandırma yoluna açacak iken, diğer olumsuz etmenlerin daha ağırlıklı olması nedeniyle önümüzdeki dönemde dövizin yukarıya çıkma ihtimalini, düşme ihtimalinden daha ağırlıklı hale getirmektedir. 

 
Toplam blog
: 76
: 635
Kayıt tarihi
: 07.06.11
 
 

Ekonomi doktorası yaptım. İyi derecede İngilizce, orta derecede Almanca biliyorum. Ülkemizde kdv ..