Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ekim '07

 
Kategori
Eğitim
 

AB'nin Türkiye için Eğitim programı(Socrates)

AB'nin Türkiye için Eğitim programı(Socrates)
 

Avrupa birliğinin genel eğitim programının ismi Socates programıdır.Program 1.aşamada 1995-1999 yıllarında oluşmuş,2.aşaması 1 ocak 2000-31 aralık 2006 dönemini içinde bulundurur.

Socrates Avrupa birliği antlaşması 149 ve 150 .maddelerine dayanarak uygulamaya konmuştur. Birlik üye devletlerle yakın ilişkide bulunmak,eğitim alanında iş birliği yapmak,eğitimde kaliteyi arttırmak hedefleri vardır. Antlaşma Avrupa birliği bütün vatandaşların hayat boyu öğrenme imkanı sağlama ve imkanları geliştirme gibi taahhüdü vardır.

-Socrates programında eğitim alanında ülkeler üstü hareketlilik olacak.
-Socrates programında ülklerin bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanımı geliştirilecek.
-Karşılıklı bilgi ,tecrübeve iyi uygulama örneklerinin aktarımını ülkeler üstü işbirliği ve iletişim ağı ile çözeceklermiş.
-Karşılıklı bilgi değişimi ile yeniliklerin ve iyi uygulama örneklerinin yayımına yönelik faaliyetler yer alacakmış.
Sekiz alt başlıkta inceleniyor Socrates programı . Ancak kafamda soru işaretlerini yazmak istiyorum.
Üniversiteler aralarında öğrenci değişimi yapılırken Türkiye'den giden öğrencinin hedefi varmı? Bu hedef kim tarafından ve ne ölçüde veriliyor? Yada hedefsizce inceleme adına mı gidiliyor? Hedefi olan öğrenci ile olmayan öğrenci aynı şeyler değildir,Aynı başarıyı vermez.Devlet öğrencisinden bir hedef belirlemesini ilkokula giderken oluşturur. Üniversiteden sonra Asya veya Avrupa yada Amerika fark etmez önemli olan amaçtır.Amaç ,hedefi belirleme,Devlet tarafından belirlenir, gerisi araçtır. Socrates programı bir araçtır,Amacı devlet belirlemeli ve Eğitim programlarında uygulatmalıdır.
Erasmus:Yüksek Öğretim
Erasmus Üiversite Beyannamesi'ne başvurup ABkomisyonundan onay alınması gerekmektedir.AB komisyonu ,beyannamede verilen kurumsal bilgileri ilgili üniversitenin onayını taşıdığı için doğru kabul eder.Başvuru için son tarih her yılın 1 kasım günüdür.Türkiyeden 1 kasım 2003 tarihli müracaatlardan 65 olumlu sonuçlanmıştır.
Erasmus programının bir burs olmadığı söyleniyor. Yani başarılı olduğun için seçilmiyorsun. Peki seçilmenin ölçüt nedir?Öğrenciler hakkındaki bilgideki güvenilirlikte rektörlük sorumludur.
Bilgi alışverişi ve bence bilgi vermekten öte bilgi alınabilecek öğrenciler seçiliyor. Temeli Erasmus programının Avrupayı geliştirmek. Avrupa'da olmayan özelliği avrupa birliğine göndermek. Şüpeci olduğumuz söylenir hep. Seçeceğiniz öğrenci burs gibi gelmeyecek kriterler neye göre alınacak? Açıklanmamış tercih AB komisyonu tarafından yapılacak
AB' den Türkiye'ye gelecek öğrenciyide AB komisyonu belirleyecek. Bizim ihtiyacımızı bizden daha mı iyi biliyorlar?
Eğitim sistemimiz ve eğitimdeki politikalarımız karşılıklı olarak incelenecek ve karşılaştırılacak. İyi ama bu karşılaştırmayı AB yapacak Türkiye değil yani veriler AB NİN insiyetifinde açıklanacak.
Yapılan bütün çalışmalarda en önemli şeyin başarı için GÜVEN OLDUĞUNU ortaya koymuştur. AB ne güvenmek TÜRK TARİHİNE aykırıdır.
Socrates programı ve erasmus programının yürüme ihtimalini düşük buluyorum.Her devlet kendi yapısını tanıyarak ilerler biz başkaları ile yola çıkıyoruz.Kendimizi tanımadan kimseyi tanıyamayız. İçe dönmek taraftarı değilim ama kendi iç yapısını bilmeden bu yola girmek teslimiyetciliktir.
Avrupa birliğinde öğrenci değişimi her iki tarafınihtiyaçları gözönünde tutularak yapılacak. Yani Avrupa kendi ihtiyacına göre öğrenci alacak Türkiye'den ,Türkiye'ye gönderilcek öğrenci için Türkiye'nin ihtiyacını kim karar verecek AB mi? Bizim ihtiyacımızı bizden daha mi fazla bilecek?
Sonucu söyliyeyim,AB İhtiyacını karşılayacak ama Türkiye karşılamayacak sonuç gene Türk insanının beceriksizliğine bağlanacak.
Bizen hazırlanmayan plan bizim değildir,sonuç getirmez. İyi bile olsa sadece yol gösterir. En azından böyle olması gerekir.
Taslak olarakkriterler balli;
Başvuran öğrencinin diploma notu 4 üzerinden en az 2 olmalı.(100 üzerinden en az 70 olmalı.)
-%50 akademik not,%40 yabancı dil,%10 mülakat puanlarının en yüksek not ortalaması kabul edilmektedir.
-Yabancı dil düzeyleri kendi ülkelerinin belirleme hakkı verilmiş.
Bu burs değil her iki ülkenin katkı sağlaması amaç,giden öğrencinin katkısı ve gelen öğrencinin katkısı tabi ki önemli. Dünya kriterlerini görmek avantaj,ama bizler hedef belirlemeyen kişilerin başarılı olamayacağına inanırız.Hedefi o ülke kendi Milli Programında belirler ve öğrencilerin ulaşması için teşvik eder.
Türkiye Milli program hedefini belirlemeli ve öğrencilerin bu hedefe ulaşma azmi ve çabası sonucu noktalamasını sağlamalıdır.
Hedefi olmayan öğrenciler Avrupa'da sadece görüntü taklitciliği oluşturulabilir.
 
Toplam blog
: 285
: 4026
Kayıt tarihi
: 17.07.06
 
 

      Üniversiteyi Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesinde Fizik öğretmenliği bölümünden..