Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Eylül '18

 
Kategori
Güncel
 

ABD'de Yaşananların Perde Arkası...

ABD'de Yaşananların Perde Arkası...
 

ABD’DE NELER YAŞANDI…Sevgili Okurlarım, malumunuz geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AMERİKA ZİYARETİ GERÇEKLEŞTİ. Bu önemli ziyaretin bir çok boyutu vardı ama dünya kamuoyunun en merak ettiği konu ABD ile Türkiye arasındaki ilişkiler ve bu ilişkilerin alacağı yeni seyir oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Amerika temasları sırasında  verdiği mesajlar ile ABD Başkanı Donald Tramp’un verdiği mesajlar, birbirinden çok farklıydı.

ERDOĞAN TRAMP’LA NE KONUŞTU: BMGENEL KURULUNA, bütün liderler katıldı. Açılışı Ekvator Devlet Başkanı yaptı. Daha sonra Tramp, kürsüye gelerek konuşmasını yaptı. Tramp’tan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldiği sırada Tramp ve Erdoğan arasında ABD’de düzenlenen BM Kurulunun hemen arkasındaki bölümde kısa ayak üstü bir sohbet gerçekleşti. Bu sohbet sırasında Tramp, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, görüşürüz dedi. Fakat iki lider arasında bir görüşme gerçekleşmedi. Tramp, konuşmasında başkanlık görevine geldiği günden bu yana ABD ekonomisinin çok iyi durumda olduğunu ve ülkesinin siyasi ve askeri alanda büyük başarılar kazandığını söyledi. Tramp’ın budeğerlendirmesi, BM Kurulundan tek bir alkış almadığı gibi salonda gülüşmelere neden oldu. Trump, öte yandan İran’a ve Venezuela’ya ağır sözler söyledi. Ülkesine bir nevi müttefik olarak, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin adını telaffuz etti. Ayrıca İran, Venezuela ve Ürdün’e, mülteciler konusunda teşekkür etti. Bu konuşma sırasında TÜRKİYE’DEN bahsetmemesi ancak İDLİP konusunda TÜRKİYE’YE TEŞEKKÜR ETMESİ, konuşmasının dikkat çekici boyutları arasında yer aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise BM Kurulunda yaptığı konuşmaya, ABD ile olan RAHİP BRUNSON krizine değinerek başladı. Erdoğan ABD VE Türkiye arasında yaşanan BURUNSON krizinin temelde iki ülke arasında yaşanan sorunların bir parçası olduğunu ama sorunun bir tek bu olmadığını söyledi. Bu bizim işimiz değil, yargının işi diyerek, Reuters haber ajansına verdiği röportajda, Ekim ayına işaret etti. Erdoğan, her katıldığı toplantıda özellikle altını çizerek dile getirdiği terör örgütleri ile mücadele konusunu BM Kurulunda da, yineledi.  Erdoğan bir terör örgütünü destekleyerek, bir başka terör örgütünü yenmenin mümkün olmadığını ve müttefiklik ilişkisine sığmadığını ifade ederek, PKK VE YPG’nin, büyük devletler tarafından desteklenmesi, kollanması ve yardım görmesinin herkese zarar verdiğini ve dünyanın başına büyük belalar açtığını söyledi. Ayrıca Türkiye’nin, PKK VE YPG konusunda aynı yerde durduğunu ve tüm terör örgütleriyle mücadelesinin KARARLILIKLA DEVAM ETTİĞİNİN altını çizdi. Erdoğan ABD ile olan sorunlu ilişkilerden biri olan Membiç konusuna da vurgu yaptı. Membiç konusunda ABD Türkiye’ye 90 günlük süre vermişti. Bu süre  aşıldı, uzadıkça uzuyor, sorun aşılmış değil ve Menbiç konusu, Türkiye açısından hala belirsizliğini koruyor. BM Kurulunda İran da gündeme geldi. ABD’nin İran mallarına uyguladığı amborgo ve Trump’ın BM Kurulunda yaptığı sert açıklamalara rağmen Türkiye İran’dan, stratejik öneme sahip malları almaya devam edecek.

Sonuç olarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Kurulunda, tüm dünya liderleriyle bir araya gelerek, ikili görüşmeler yaptı. Liderlerle bölgemizde ve dünyada son dönemde meydana gelen gelişmeler ile ilgili görüş alışverişinde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 4 gün süren ABD ziyaretinden sonra Almanya’ya geldi. Erdoğan burada bir çok ALMAN SİYASETÇİ ile bir araya gelerek, ikili temaslarda bulundu ve Almanya Başbakanı Merkel’le görüştü. Bu görüşme sırasında her iki lider de Türk ve yabancı basına çok önemli açıklamalarda bulundu. Dünyada yaşanan ticaret savaşları, ekonomik dengelerin gözetilmesi, Türkiye’nin Batı Avrupa ile yakınlaşması ve teröre karşı birlikte hareket etme STRATEJİLERİ, ele alınan önemli konu başlıkları oldu.

 

 
Toplam blog
: 643
: 67
Kayıt tarihi
: 20.02.17
 
 

Eğitim Durumu Halkla İlişkiler Yüksek Lisansı İsletme Fakültesi Sosyoloji Bölümü Gazeteci ..