Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mart '07

 
Kategori
Siyaset
 

ABD İran savaşı, Çanakkale doğurur mu?

ABD İran savaşı, Çanakkale doğurur mu?
 

ABD-İran savaşında muhtemel senaryo..

ABD ilk hamlede, İran hava savunmasını yok etmeye çalışacaktır.

İran’ın ABD'ye karşı hava hakimiyeti sağlaması oldukça zor görünüyor. Çünkü İran’ın mevcut uçaklarının teknolojisi Amerikan uçaklarına göre yetersiz. Fakat yinede Irak gibi kolay pes etmeyecektir. Bir miktar Amerikan uçağını düşürecektir. En azından hareketli hava savunması yaparak yok edilinceye kadar füze bataryalarıyla Amerikan uçaklarına mümkün olduğunca çok zaiyat verdirmeye çalışacaktır. Arazi yapısı ve hava savunma füzeleri bu tarz çatışma için oldukça uygundur. Irak savaşında, Irak'ın düz bir araziye sahip olması nedeni ile Amerika avantajlıydı. İran engebeli ve dağlık. Bu sefer avantaj İran'dan yana. Yinede bu avantaj hava savunmasında İran'a üstünlük sağlamada yeterli olmayacaktır.

Aynı anda Amerika ve müttefikleri, donanmaları için tehdit olan İran denizaltılarını ve su üstü gücünü sindirmek için deniz harekatı yapacaktır.

Deniz harekatı müttefikler açısından oldukça büyük riskler taşımaktadır. İran, karadan denize atılabilen, su üstü hedeflerini büyük isabet oranı ile vuran, 120-170 kilometre menzilli deniz füzelerine sahip. Bu füzeler savaşta önemli rol oynayabilir. İran bu konuda oldukça avantajlı. Bu füzelerin çok etkili olduğunu Amerikan kaynakları söylüyor. Öyle ki Çin'de yapılan atış testlerinde hurdaya çıkarılan bir gemiye yapılan atışta, hedef geminin ikiye bölündüğü ve hedefleme için konulan çarpı işaretinin tam ortasından vurulduğu Amerikalılarca dile getiriliyor.

Basra ve Umman körfezinde bulanan ABD ye ait iki uçak gemisi ve beraberindeki savaş gemileri bu füzelerin menzili içerisine girebilir. Ayrıca İran'ın Basra körfezine bakan güney kesimi dağlık bir bölge ve hava saldırılarına karşı doğal koruma sağlıyor. İran, deniz füzelerini bu bölgede saklayarak hürmüz boğazından gemi geçişini engelleyebilir. Batırılacak bir kaç tankerin, petrol fiyatlarının fırlamasına sebep olacağı muhakkak. Bir çok ekonomist bu durumda petrolün 120 doları görebileceğini söylüyor. Aynı zamanda bu savaşın bitmesi için tüm dünyada kamuoyu oluşmasını sağlayacaktır.

Eğer İran’ın deniz füzeleri müttefiklerin önemli gemilerinden bir kaçını batırırsa, savaş İran'ın ÇANAKKALE savaşına dönüşebilir. Bir uçak gemisinin batması Amerika için çok büyük bir trajedi olur.

Amerika ilk mermiyi attıktan sonra İran’ın, Irak’taki ve körfez ülkelerindeki Amerikan üslerine balistik füze saldırısı yapması kaçınılmaz olacaktır. Direnişçilerin saldırılarından korunmak amacıyla şehirlerden uzakta kurulan Amerikan üsleri balistik füzeler için mükemmel hedefler oluşturmaktadır. Amerikan kuvvetleri bu saldırıları yeni geliştrilen Patriot PAC-3 bataryaları ile önlemeyi ummaktadır.

Asıl belirleyici savaş karada yaşanacaktır. Amerika İran’a kara harekatı yapması için yeterli askeri güce sahip değil. İran sınırına sürülen birlikler kara harekatından çok İran tarafından sızmaları önlemek içindir. Belki Bağdat'a giren kara kuvveti ile İran'a bir operasyon yapabilir fakat bu sınırlı düzeyde kalacaktır. İran'a girecek kara birlikleri Irak'ta olduğu gibi dümdüz otobanda gider gibi ilerleyemez. Çünkü arazi yapısı gerilla savaşına uygundur. İran'ın içlerine girildikçe dağlık ve engebeli arazi sertleşir. Bu bölgelerde onlarca pusu atılabilir. Bölgeye girecek bir kara kuvveti İsrail'in Lübnan'da takıldığı gibi takılır ve metre metre ilerlemek zorunda kalır. Böyle bir savaş için Amerika'nın bölgedeki ne kara ekipmanı ne de askeri yeterli değildir.

Fakat bu İran’ın kara harekatı yapmayacağı anlamına gelmez. İran, savaşın başlamasıyla birlikte gerilla savaşı yapacak askerlerini lojistik destekle birlikte Irak’a sokmaya başlayacaktır. Buna ilave olarak Muktada Es-Sadr ve 3 bin savaşçısı Irak'a geçmek için bir işaret beklemektedir. Zaten Irak’ta bataklığa saplanmış olan Amerika için bu sonun başlangıçı anlamına gelmektedir. Şu an lokal bölgelerde örgütlenmiş yüzlerce farklı direniş gücüyle başa çıkamayan Amerikan kuvvetleri, karşılarında bir merkezden yönlendirilen ve her türlü lojistik desteğe sahip İran fedaileri karşısında çökmesi muhtemeldir. Bu tarz harekat Irak’lı direnişçiler tarafından Ocak ayında yapıldı ve Amerika bir ayda 10 helikopter kaybetti. Direniş lokal olduğu için Amerikan kuvvetleri direnişin yoğunlaştığı Bağdat’a kuvvet kaydırarak bir nebze olsun bu saldırıları azalttılar. Bunun üzerine, Bağdat’taki Amerikan operasyonlarından kaçan direnişçiler El-Anbar vilayetinde tekrar örgütlendiler. Bu lokal gerilla savaşı 3 yıldır sürüyor. Direnişçiler bir bölgede denetimi ele geçiriyor sonra Amerika o bölgeye kuvvet kaydırıyor. Direnişciler başka bölgeye kaçıyor. Bu döngü Felluce ile başladı. Telafer, Ramadi, Bağdat ve El Anbar ile sürüyor. Bu döngünün sebebi; Amerikan kuvvetlerinin direnişi tüm Irak’ta bastırmak için yeterli kuvvete sahip olmaması, aynı zamanda direnişçilerin Amerikan kuvvetlerini yok edecek kadar güçlü ve sürekli takviye edilen lojistik desteğe sahip olmaması..

Bu ortamda Irak’ın tüm bölgelerinde direnişçilere verilecek lojistik destek ve İran’dan gelecek savaşçılar Amerikan kuvvetlerinin korkulu rüyası olacaktır. Çünkü her yerde başlayan yüksek seviyeli direniş hareketi Amerikan kuvvetlerinin bir bölgeye kuvvet kaydırma imkanını ortadan kaldıracaktır. Amerikan kuvvetleri oldukları yerde savunma yapmak zorunda kalacaklardır.Bu durumda Amerikan kuvvetlerine, anayurtlarından takviye yapılmazsa yok olma süreci başlayacaktır.

Amerika bu durumdan üç şekilde kurtulabilir.

1- İran rejimini devirerek, savaş yönetimini merkezinde çökertir.
2- İran’a nükleer bomba atarak geri adım atmasını sağlar. Japonya örneğinde olduğu gibi.
3- İran’a saldırmaktan VAZGEÇER.

 
Toplam blog
: 23
: 2625
Kayıt tarihi
: 28.11.06
 
 

İnsanca yaşamaya çalışan, zaman zaman düşen, zaman zaman kalkan, zaman zaman kaygılara kapılan, zama..