Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Eylül '07

 
Kategori
Dünya
 

ABD ve insan hakları

ABD ve insan hakları
 

Dünyanın bir numaralı terörist devleti ABD, her yıl İnsan Hakları Raporu hazırlıyor. Genelde bu rapor içerisinde hep ilk sıraları kendisine muhalif olan ülkeleri yerleştirmede imtina etmiyor. Dünyanın en büyük insan hakları ihlalini yapan ABD’ye karşı resmi anlamda şimdiye kadar da hiçbir ülke ses çıkarmıyordu. Ta ki geçtiğimiz aylarda, Çin karşı rapor hazırlayana kadar.

Guantanamo, Ebu Garip, Felluce AB’nin son sicil notları. Daha önce de hemen hemen dünyanın tüm coğrafyalarında, askeri darbelerle, paramiliter güçlerle, bölgesel işgallerle kan akıtan, insan öldüren, insan haklarını ayaklar altına alan bu cinayet devleti için, artık hazırladığı raporlar da alay konusu olmaya başladı.

Çin’in hazırladığı “ABD’nin İnsan Hakları” raporuna baktığımızda, bu saldırgan ve emperyalist devletin hazin durumu ile yüzleşiyoruz. Irak’ta 100 bin sivilin katledilmesi, Ebu Garib ve Guantanamo’da esirlere yapılan işkenceler en bilinen ihlaller. ABD’yi zenginlerin yönettiği belirtilen raporda; 36 milyon fakirin olduğu, fakat başkanlık seçimlerine milyarlarca doların harcandığı, Kaliforniya’da 1984 yılından beri sadece bir tane okulun yapıldığı, buna karşılık 21 hapishanenin inşa edildiği belirtilen raporda, 10 yılda yeni hapishaneler için 7 milyar dolar paranın harcandığı belirtilmekte.

Rapora göre ABD’de ırk ayırımı da derinleşmekte. ABD Adalet Bakanlığının verilerine göre, tutukluların sadece %30’u beyazlardan oluşmakta. 2002 de beyaz bir ailenin, Latin kökenli bir aileden 11 kat, Afrika kökenlilerden 15 kat fazla para kazandığı belirtilmiş.

Dünyaya kültürünü, sanatını, müziğini, sinemasını dayatmaya çalışan ABD’nin arka planına baktığımız da durum daha da vahim olduğu görülüyor. Sadece 2003 yılında 93.233 tecavüz olayının kayıtlara geçtiğini görüyoruz. Bir de kayıtlara geçmeyen tecavüz sayısını düşününce, her halde kadın haklarının ve kadına bakışının ne halde olduğunu daha net görebiliriz. Ayrıca, yine ABD’de her yıl 400 bin çocuk fuhuşa sürüklenmekte.

Ülkemizdeki Amerikancı güçlerin ve yandaşlarının, aslında ABD’yi örnek ülke olarak görmedikleri, gerisinde çok güçlü çıkar bağlantıları olduğunu söylemek sanırım fazla da yanlış olmaz.

 
Toplam blog
: 67
: 1679
Kayıt tarihi
: 11.08.07
 
 

Adıyaman'da doğdu. ilk ve ortaöğrenimimi yatılı bölge okullarında okudu. İzmir 9 Eylül İktisat Fa..