Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Eylül '08

 
Kategori
Dünya
 

The Economist'ten Atatürk yazısı

The Economist'ten Atatürk yazısı
 

The Economist dergisi, Erivan’daki “Soykırım” müzesindeki belgelere dikkat çekerek “Modern Türkiye’nin babası Kemal Atatürk, birinci dünya savaşı sırasında ve sonrasında yüzlerce Ermeni kadın ve çocuğu, Osmanlı kuvvetleri tarafından toplu olarak katledilmekten kurtardı” diye yazdı.*

…Bu gelişme bana hiç inandırıcı gelmedi. Dikkat edilirse, Osmanlı ordusunun toplu katliamından kurtardı diyor. Şimdi farklı bir yol izliyorlar sanki? Türkler değil de Osmanlı soykırım yapmıştı diyerek bizi tuzağa çekecekler. Atamızdan böyle bahsettikleri kabulleneceğiz. Sonra ne mi olacak? Osmanlıdan kalma miraslarını isteyecekler.

İngiliz dergisi, son sayısında Türkiye ile Ermenistan’ın yakınlaşma çabalarını değerlendirdiği “Dost ve Komşu” başlıklı analizinde “İki tarihi düşman” arasındaki ilişkilerde iyileşme umudunun doğduğunu vurguladı. Analizin başında Atatürk’ün Ermenilere yönelik tutumuna dikkat çekerek şunları yazdı:

“Modern Türkiye’nin babası Kemal Atatürk, birinci dünya savaşı sırasında ve sonrasında yüzlerce Ermeni kadın ve çocuğu, Osmanlı kuvvetleri tarafından toplu olarak katledilmekten kurtardı.

…Bu haber bir tuzak! Osmanlının soykırım yaptığını kabul ettirmek için Atatürk kozu oynanıyor. Bunu Economist yazıyor da Türk tarihi neden yazmıyor? Neden bizim tarafımızdan bilinmiyor ve dünyaya neden anlatılmıyor? Ermeni soykırım yalanı üzerinden yıllarca ülkemize baskı yapan yalancılar, Rusya'nın Kafkaslarda etkinliği artınca ülkemize yalakalık yapmaya başladılar.

The Economist, Türkiye ile Ermenistan’ın barışması halinde bunun Kafkaslardaki güç dengesini etkileyebileceğine işaret ettiği analizinde, Gürcistan’daki savaşın Ermenistan’ın tutumunu gözden geçirmeye zorlandığını kaydeden dergi, Türkiye ile barışmanın Ermenistan için yeni bir kapı açacağı belirtiyor.

İngiliz dergisi, Ermenistan ile barışmanın Türkiye’nin bölgesel gücünü artıracağını belirtirken de şu değerlendirmeyi yaptı: Amerikan Kongresince sunulan ve 1915 yılındaki Ermenilerin katliamını soykırım olarak adlandırmaya çağıran bir karar tasarısına etkisiz hale getirilmesine katkısı da olabilir. Bu da, soykırımın tanınması için kampanya yapan Ermeni diasporasını mutsuz ediyor.

…Atatürk 26 Şubat 1921’de Amerikalı gazeteci clanence k. streit’in sorusu üzerine ermeni tehcirine ilişkin şu tarihi gerçekleri dile getirdi: "İngilizlerin sulh zamanında ve harp sahasından uzak olarak İrlanda’ya reva gördüğü muameleye hemen hemen kayıtsız bir şekilde bakan dünya efkarı Ermeni ahalinin tehciri hususunda almaya mecbur kaldığımız karar için bize karşı haklı bir ithamda bulunamaz. " "Bize karşı yapılmış olan iftiraların aksine tehcir edilmiş olanlar hayattadır ve bunlardan ekserisi şayet İtilaf Devletleri bizi tekrar harp etmeye zorlamasa idi evlerine dönmüş olurlardı. "

…Ermenistan’la ilişkiler sağlansın, ermeni soykırımı tanınsın ve Türkiye özür dileyerek tarihinde bu kara leke ile yaşasın! Ermeni soykırımı oldu ama Atatürk bir kısmını önledi diye yutturmaya çalışıyorlar. Ermeni tarihçiler 50 yıldır sürekli yeni belgeler yazıp bir tür turnusol çözeltisiyle eski hale getirip bunları dünya medyasının önüne atıyorlar. Araştırsınlar arşivleri bakalım kimin kemikleri çıkacak Anadolu topraklarından!

*Basından

 
Toplam blog
: 156
: 5679
Kayıt tarihi
: 05.11.06
 
 

Söz konusu Atatürk ve Laik Cumhuriyet ise; asla tarafsız olamam! Ben; İş ve özel hayatımda Cumhur..