Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Haziran '11

 
Kategori
Sivil Toplum
 

AÇEV ile Sabancı Vakfı başlatmıştı

AÇEV ; Sabancı Vakfının hibe verdiği kuruluşlar arasındadır. 2009 Yılından beri de Adana, Bursa, Ankara, İzmir, Nevşehir, Trabzon ve Van'da "Kadınların Çok Yönlü Güçlendirilmesi Projesi" uygulanmaktadır. Bu anlamlı projenin küçük de olsa bir parçası olmaktan mutluyum. 

Yaşları 14 'ün üzeri olan ve okumaz - yazmaz dediğimiz kadın, genç kız ve engelli olduğundan okuyamamış pek çok kişi kendilerine yardım edilmesini beklemektedir. Sadece insan olmalarından kaynaklanan ve en tabii temel haklarından biri olan eğitim haklarını onlara vermek ve toplumsal hayata geçişlerini kolaylaştırmak için Açev tarafından bir çok faaliyet yapılmaktadır. Bu faaliyetlerden biri de İşlevsel Yetişkin Okur Yazarlığı dır. Adana ilinde Saha Danışmanı olan Durdu YALIM ve Hatice ÇAM'ın yardımları ile her yıl yüzlerce kişi Okur-Yazarlık kurslarına katılarak belgelerini almaktadırlar. Adana ilimizde maalesef halen 18000 okumaz yazmaz vatandaşımız bulunmaktadır. 

Denize atılan Deniz yıldızları misali ..... 

Kurslarımıza gelen veya sonuna kadar bitirmeyi başaran azar azar gruplar var. Ancak bu çok büyük başarıdır. Her yıl bu sayı artmaktadır. Yani; deniz kıyısındaki deniz yıldızları için hayat artık farklı olmaktadır. Bu da biz gönüllüleri mutlu etmektedir.. 

Ben AÇEV ailesi içinde gönüllü öğretmen olmaktan gurur duyuyorum.. 

Adana Bosna Kardeşlik Yardımlaşma ve Kültür Derneği binasında düzenlediğim bu kurslara Master Teyzeler dediğim kadınlarımız 3 ay devam ederek, 120 saati tamamladılar. Kursun son haftası hepsi üzüldüler ve bitmesini istemediler. Onlara Eylül ayından itibaren haftada bir okuma günü yapmaya söz verdim. İnanın hiç bıkmadan 3 ay boyunca ; "Allah sizden de Açev'den de razı olsun" dediler. 

Onlar artık daha fazla kendilerine güveniyorlar, yere daha sağlam basıyorlar, kadına dair birçok şeyin farkına vardılar. Kendi ifadelerine göre artık tek başlarına gidebiliyorlar, otobüs adlarını ve durakları okuyorlar, hastane randevularını alabiliyor, Eczanede reçete arkasına adlarını ve telefonlarını yazıp imzalıyorlar, gazete okuyorlar. Çantalarında taşıdıkları ve çalınca baktıkları cep telefonlarını kullanabiliyorlar. Bankadan maaşlarını alınca sayarak paralarını alıyorlar. Daha pek çok şeyi tek başlarına yapmayı başarıyorlar. 

Aslında hepimize basit gelen işler.... Ama, onlar bu işleri yapamıyorlardı. Hep birileri yardım ediyordu.İşte ben de ufak bir gruba yol gösterici olabildim. Benim gibi gönüllü olarak bu işi yapan 50 kişiye yakın arkadaşlar için Adana Acev sorumluları yemek düzenlediler. 

2010 - 2011 Döneminde bu projenin uygulanmasına katkıda bulunan, emeği geçenleri 08 Haziran 2011 Çarşamba günü Adana Turgut Özal Bulvarında bulunan Kaktüs Kent'e davet ettiler.ACEV Okuma - Yazma Birimi Yöneticisi Mutlu Hanım 'ın sunumu ile başlayan toplantıda Engelliler Projesi ile konu hakkında yapılan panellerin bilgileri verildikten sonra yemeğe geçilmiştir. Adana Saha Sorumlusu Durdu YALIM'ın teşekkür konuşmasından sonra öğretmenlere Teşekkür Belgeleri verilmiştir. 

Benim şimdiki hedefim Bosna Derneğimizin katkılarıyla sadece engelli kadın ve kızlarımızı evlerinden alarak kursa katılımlarını sağlamak ve yeni deniz yıldızlarına bir şans vermektir. 

 
Toplam blog
: 103
: 1399
Kayıt tarihi
: 21.03.08
 
 

Hacettepe Ün. mezunuyum. Öğrencilik yıllarımda ve okulu bitirdikten sonra bir gazetenin muhasebe ..