Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ağustos '07

 
Kategori
Yöresel Yemekler
Okunma Sayısı
16216
 

Adana'nın lezzeti, sıkma

Adana'nın lezzeti, sıkma
 

Memleketimin en güzel lezzetlerindendir, sıkma. Ayran, turşu ve sıkma üçlüsünü birlikte görüp de "İyi ki Adanalı'yım!" ya da "İyi ki Adana'dayım" demeyen birini düşünemiyorum.

Sıkmayı; duyan, bilen, nasıl yapıldığını merak eden ve olsa da yesek diyen herkes için yazıyorum...

Aşağı yukarı 1 kg unu ( Bu miktarı isteğinize göre ayarlayabilirsiniz) su ve tuzla hamur haline getirin. Küçük bezeler haline getirdiğiniz hamurları, bir tabaktan birazcık daha büyük boyda açın ama dikkat edin çok da kalın olmasın. Açtığınız hamuru bir teflon tavanın üzerinde önlü arkalı pişirin. Çıtır çıtır olsunlar. :)

Sonra, bir margarini sıcacık ekmeğin üzerinde gezdirin. Yağlanmış ekmeğin bir ucuna harcı koyun (Bir-iki çorba kaşığı kadar). Harcı, ekmeğin bir ucuna koymuştunuz ya, onu uzunlamasına yayın ve sıkı sıkı sarın.

Harcı için;

Soğanları halka halka doğrayın, yağda pembeleşinceye kadar kavurun. Dilerseniz biraz da salça ekleyin. Eğer acı seviyorsanız, pul biber ve karabiber ekleyebilirsiniz. Rendelenmiş beyaz peyniri (Lor ya da çökelek de olabilir.) soğanlar biraz soğuduktan sonra, ılıkken üzerine ekleyin ve karıştırın. İsteğe göre ince ince kıydığınız maydonozları da ilave edebilirsiniz.

Çok kolay ve çok lezizdir. Doğrusu, yazarken canım istedi. :)

Afiyet olsun...

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

...... istanbul. Noktalı yerleri birleştirin...

karga 
 21.08.2007 15:02
 

bana Adana sıkmasını yarı yarıya bayat ekmek ve un ile yaptığını söylemişti Semiha Teyzem, hatta resmini çektiydim de objektifimden adlı galerimde yayınlanıyor şu an.gerçekten çok lezzetli...Öptüm...

hayat güzeldir 
 20.08.2007 21:41
Cevap :
O şekilde yapanlar da var. Ben, annemin yaptığı gibi yazdım ama bir şeyi unutmuşum; içine biraz da maydonoz doğrarsanız daha leziz olur. Afiyet olsun...  20.08.2007 22:24
 

ben de diyet hatrına kepekli unla bi sıkma yapsam olur mu acaba:) doğrusu sıkma-ayran menüsü için kilometrelerce yürüyüş yapıp enerji yakmaya razıyım:)

Betül KENİŞ ATAR 
 19.08.2007 15:25
 

Acaba en yakın büfeden sıkma mı alsam, yoksa arabaya binip uzak biryerlere sıkma yemeye mi gitsem... Yoksa hemen pazara gidip malzemeleri alıp anneme sıkma yaptırıp ailece mi yesek... :) Bugün sıkma yiyecek olanlara da bize de afiyet olsun. Saygılarımla

Genç Osman 
 19.08.2007 14:47
Cevap :
:) Afiyet olsun...  19.08.2007 15:32
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
 
Toplam blog
: 40
Toplam yorum
: 159
Toplam mesaj
: 51
Ort. okunma sayısı
: 6931
Kayıt tarihi
: 06.08.07
 
 

Ben Sevgi Biçer. 1983 Adana doğumluyum. Doğu Akdeniz Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Türkçe Öğretmen..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster