Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Kasım '14

 
Kategori
Futbol
 

Adı Altın harflerle yazılacak Adam

Kırklı yılların sonlarında Kafkas kökenli dokuz çocuklu orta halli bir ailenin 8.çocuğu olarak  Kayseri’de dünyaya geldi. O tarihlerde meydan var, at yok misali top oynanacak tarla, arsa  hatta bomboş ana caddeler vardı ama top yoktu. Topu olanın takım  kaptanı olduğu, annesi çağırınca topu alıp gittiğinde de maçın bittiği, oyun içerisinde 3 kornerin bir penaltı sayıldığı, 6 golde haftaym, 12 golde maçın bittiği, hakem olmadığı için kararların çoğunlukla, sesini en çok çıkaran tarafın verdiği günlerdi.

Ailesinde kendisinden büyük ağabeylerinden birisi dışında futbola merak salan yoktu, ama futbolcu olmaya kararlıydı ilkokul yıllarında mahalle aralarında, Orta okul sıraların da iken de Ticaret Lisesi'nin bahçesinde isminden bahsettirmeye oynadığı futbolla o yılların efsane futbolcusu Rahmetli Mücahit Pekçetinkaya ‘ya çok benzediği içinde küçük Mücahit diye anılmaya başladı

Henüz 16 yaşında iken Kayseri Lisesi takımında ve o tarihte 8 takımla oynanan Kayseri amatör liginde yer alan Sanayi Spor’da oynamaya başladı. 1965 yılında Genç karmaya çağrıldı.

1966 da Sanayi Spor, Orta Anadolu Spor ve Erciyes Spor’un birleşmeşi ile kurulan Kayseri Spor’a davet edilmişse de Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinin Türk dili ve Edebiyatı bölümünde  tahsiline devam ettiği için bu teklifi kabul etmedi.

Bir müddet Kayseri Yapı spor’da oynadı. Bu arada Fakülte takımında da yer aldı. Fakültede okuduğu günlerde Kayseri’de antrenör-futbolcu olarak Ağırnas Şimşek Spor da görev yaptığı için Ankara Güneş Spor’un teklifini de geri çevirdi.

Ağırnas Şimşek spor’un Kayseri birincilikleri, Türkiye üçüncülüğü ve Türkiye Kupasına katılma başarılarını göstermesinde en büyük katkı şüphesiz ona aitti.

Fakülteyi bitirdikten sonra Kayseri F.Çakmak Lisesi'nde Edebiyat Öğretmeni olarak  göreve başladı. Bu  dönemde Lise takımını da çalıştırıp Kayseri birincilikleri ile Türkiye şampiyonalarında hatırı sayılır dereceler kazandırırken Kayseri amatör kümesinde yer alan bir kaç amatör takımı da (aynı sezonda olmak üzere) çalıştırıp şampiyonluklar elde etti.

1976 yılında Kayseri Spor alt yapısını çalıştırmaya başladı. Kayseri Bölge Karmasının antrenörlüğünü de üstlenip Kayseri Karmasını 1977 yılında Türkiye Şampiyonu yaptı.

Kayseri Spor alt yapısında da bölge şampiyonlukları elde edip, Kayseri Spor’a alt yapıdan 46 adet profesyonel futbolcu yetiştirme başarısını gösterdi.

Sanırım bu müthiş adamı çoğunuz tanıdınız, en azından tahmin ettiniz işte adı altın harflerle yazılacak adam FEHMİ KUŞ dediniz.

Evet adı bu memlekette adı altın harflerle yazılacak spor adamlarının başında  gelen Fehmi Kuş 1980 yılında vatani görevini tamamladıktan sonra  Kayseri spor’la üç yıllık anlaşma yaparak profesyonel Teknik direktörlüğe başladı. Bu tarihten itibaren 4 yılı profesyonel takım da, olmak üzere Kayseri spor’da 11 yıl,  Kırşehir spor’da 2 yıl, Aksaray spor’da bir yıl ve Elazığ Spor’da da yarım sezon teknik direktör olarak çalıştı.

1990 yılında Öğretmenliği tercih eden Fehmi Kuş yeniden F.Çakmak Lisesine dönünce okul takımı ile Ağırnas Şimşek spor’u da çalıştırmaya devam ederken Bölgesel Amatör Ligde oynayan Büyükşehir Belediye sporu’da 2 yıl çalıştırdı. Ardından 3.ligde  yer alan Melikgazi Erciyes spor da görev aldıysa da okul ile ikisini bir arada yürütemiyeceğini düşünerek Öğretmenliği ve Ağırnas Şimşek spor’u  tercih etti.

Böylece asıl yuvası olan Ağırnas Şimşek Spor’a dönerek burada yaptığı büyük atılımlara başlamış oldu.

Ağırnas Şimşek Spor Kulübü'ne kazandırdığı sportif  başarıların yanı sıra Bir çok profesyonel kulübün dahi sahip olamadığı  toplam 15.000 m2.lik bir alanı kapsayan kapalı ve açık halı sahaları, müsabakaların oynandığı nizami sentetik çimle kaplı futbol sahası, gece idmanı için aydınlatma imkanına sahip sahasının yanın da, soyunma odaları, iki katlı idari binalı mükemmel bir tesisi de birkaç arkadaşı ile birlikte kazandırmış olmanın haklı olarak övüncünü ve gururunu yaşamakta olan Fehmi Kuş’un önünde bir spor adamı olarak saygı ile eğiliyorum.

Spor adamlığı kariyerinde

Türkiye Futbol Antrenörleri Derneğinin Kayseri Şubesinin kurucu başkanlığı, merkez yürütme  kurulu üyeliği,

Ağırnas Şimşek Spor’da Büyüklerde 5 kere Kayseri 1.küme Şampiyonluğu, Türkiye 3.lüğü, Türkiye Kupası'na katılma hakkı, 4 defa da genç takım Kayseri Şampiyonluğu,

Argıncık spor’da Genç takım Kayseri Şampiyonluğu,

Erkilet Spor da 1.küme de ve genç takım da ikişer kere Kayseri Şampiyonluğu,

Emniyet Spor'da 2.amatör küme şampiyonluğu,

Kayseri Spor alt yapı takımlarında  defalarca genç takım şampiyonluklarının yanı sıra  büyüklerde 2.amatör küme ve süper amatör küme şampiyonluğu,

Kayseri amatör karmasının ve genç karmanın Türkiye Şampiyonlukları bulunan Fehmi Kuş’un isminin Spor Dünyamıza Altın harflerle yazılması, isminin Şehrimizde bir yerlere verilmesi konusunda tüm Kayserili spor severlerin hem fikir olduğuna inanıyorum.

Yaptıklarını anlatmaya ciltler dolusu kitap yazılması, neyi, nasıl başardığının üniversitelerde tez konusu yapılıp  araştırılması  gerektiğine inandığım Fehmi Kuş gibi bir değerin hakkının  yaşarken verilmesinden yanayım. Eskiden Yaşayan değerlerin isimleri sağlıklarında verilmezdi. Ebediyete intikal ettiklerinde verilirdi ama günümüzde bu değişti, yaşayan bir çok ünlünün, siyasetçinin, sanatçının ve spor adamlarının isimleri caddelere, parklara, statlara, okullara hatta Üniversitelere verilmeye başladı. Her ne kadar Sayın Fehmi Kuş ve benzeri isimsiz kahramanlar yaptıklarını şan, şöhret vs. için yapmamışlarsa da böylesi insanlar yaşarken de takdir edilerek Kayseri’ye hizmet edenler ödüllendirildiği gibi Kayseri’yi yönetenlerinde vefakar oldukları ispat edilmelidir  

 
Toplam blog
: 47
: 695
Kayıt tarihi
: 10.04.07
 
 

Övünmek gibi olmasın amma hem pür amatörüm ve de Kayseri'liyim. Amatörüm çünkü hayatım boyunca paray..