Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Temmuz '18

 
Kategori
Deneme
 

Adonis

Adonis
 

Bitkisel varlığın simgesi olan Adonis, İbranicede, Efendi anlamına gelen Temmuz'un (senenin7.ayının) Yunanca karşılığıdır.

Efendi, Bizans Rumcasından gelir. İktidar, yöneticilik anlamındadır. Demek ki ! Toplumlar bir zaman,” efendice” yönetilebilmiş, ta ki !   hırs, iktidar sevdası işin içine girene kadar;  sonra gelmiş” Despotluk ”,Efendilik mefendilikde yok olup gitmiş. Neyse konuyu dağıtmadan gelelim efsanemize;

Adonis, yunan mitolojisine göre Afrodit’ve Persephone'nin(Zeus’un kızının) âşık olduğu ölümlüdür.

İki tanrıçanın kıskançlık krizi, Olympos’u(mitolojide tanrıların oturduğu dağ) ayağa kaldırır. Zeus(gök tanrısı, tanrıların kıralı) çaresizliğe düşer, sonunda karar verilir.

Adonis, yılın yarısında (ilkbahar-yaz) Afrodit’le, yılın diğer yarısında (sonbahar-kış)Persephone ile kalacaktır. Bir parantez açarsak,  rivayete göre mevsimlerde bu şekilde ortaya çıkmıştır. Yani Adonis yaz demektir.

Bu karar, 8 ay Afrodit, 4 ay Persephone ile geçirmeye dönüşünce, anlaşma bozulur. Bu arada Afrodit’e gizliden gizliye âşık olan, Ares(savaş tanrısı) ,

Hayvanların efendisi, doğa tanrısı kıskanç, Artemis  (diana ) ile bir olup, Adonis üzerine yaban domuzu salmış ve onun parçalanarak ölümüne sebep olmuştur. Efsane bu ya, o anda” Kanından” bahar çiçekleri bitmiş, böylece kışları uyuyan, baharla birlikte yeryüzüne açılan Adonis, doğanın ve bitkilerin yeniden canlanmasının simgesi olmuştur.

Adonis, "Temmuz",
Temmuz, "YAZ" dır.
Yaz ise “ANA” mevsimdir.

Canan

 

 
Toplam blog
: 159
: 380
Kayıt tarihi
: 27.09.12
 
 

İktisat mezunuyum. Her alanda neden? niçin? ve nasıla odaklanarak, araştırmayı severim. Yazmak içim..