Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Eylül '16

 
Kategori
Felsefe
 

Affetmenin kitabı ve yolları..

Affetmenin kitabı ve yolları..
 

Pelin Batu Milliyet'te köşe yazarıyken "Affetmenin yolları" başlıklı bir yazısını okumuş ve çok etkilenmiştim. Batu'nun her yazısını okuduğunuzda mutlaka kendinizde bir şeyler buluyordunuz. Salt ücret almak için yapmıyordu işini. Topluma bir şeyler aktarmaktı aynı zamanda.

Toplumun aydınlık günlere doğru ilerleyebilmesi bağlamında affetmenin ne denli önem arzettiğini Cape Town izlenimlerini anlatan yazısının son palagrafında bakın nasıl dillendirmiş:

- Cape Town'da yaşayan ve hayran olduğum Desmond Tutu'nun "Affetmenin kitabı" adlı kitabını imzalatma şansına eriştim. Tutu kitabında affetmenin zorluğundan bahsediyor. Affetmekten başka çaremizin olmadığını, yoksa vahşetin sürekli devam edeceğini söylüyor.

- Bugün pek çok ülkede ezilenlerin intikamı yüzünden yeni mağdurlar doğarken cehennemin tanımını yapıyor. İntikam alırcasına yaşayan, ama aslında birer ölü olanların iktidarı. Tutu ekliyor, affetmek unutmak değil. Zulümleri unutun demiyor. Affetmek başka bir şey. Geri vurmayı tercih etmemek. Zehri içimizde taşımamak demek affetmek.

Batu şöyle bitiriyor yazısını;

- Buradan çıkamazsak orman kanununu aşamıyoruz. Bunu yapmayınca sadece kendimizi değil geleceğimizi yok ediyoruz.Tutu'yu okudukça kendi kızgınlıklarımızı düşünüyorum. Kızacak ne çok şey var. Ama kızgın kaldıkça yerimizde saymaya mahküm oluyoruz. Affetmedikçe yeni sayfa açamıyoruz. Yol uzun yol ince. Zor olduğunu biliyorum. Ama başka çıkış yok.

* * *

"Affetmek büyüklüktür" diye söylenir anadolu'da..

Affetmek erdemdir.

İnsanlar affetmeyi taviz vermek olarak algıladıkları için effedemezler.

Affetmeyen kişi affetmesi halinde kendisinin, insanların onu zayıf, gurursuz ve aciz olduğunu düşünür..

Affetmemek hem ruh sağlığını olumsuz yönde etkiler hem de ilişkinin devamı için büyük bir engeldir.

Affedizin..

Öncelikle kendiniz için affediniz..

Affetmeyi taviz vermek olarak algılamayınız..Karşınızdaki kişi hatasını kabül etmese bile siz affediniz. Onunla ilişkinizi keserek de affedebilirsiniz.

Affetme, karşıdakine bağlı olmadan da yapılabilen bir eylemdir.

Affetmek, yaşanmış olan olaydan sebep, kin nefret öfke kızgınlık gibi duyguları sürekli olarak cebinizde taşımamaktır.

Çıkarın atın cebinizden!

Affetmek, egonuzu törpüler..

* * *

Siyaset arenasına bakıyorum da, büyük çoğunluk kin nefret öfke kızgınlık ve affetme duygusundan yoksun.

Toplumun yüzde yirmibeş civarında mevcut olan seçmen yapısına baktığımızda da kocaman yürekli merhametli, öfke nefret bilmeyen, affetmeyi bilen ve sevgiyi ön planda tutmasını bilen bir tablo ile karşılaştığımızı görmekteyiz.

* * *

"Toplumda neden böyle yapılanma mevcuttur? diye sormayınız. Zira dünya ekonomisini elinde barındıran silah, petrol, borsa, döviz tuccarları böyle bir yapılanma istediler de ondan. Onlar, öfke nefret kin ve Batu'nun yazısında da yer aldığı gibi zülümleri unutmayan ve onun üzerinden siyaset yapılanmasından kazanç elde etmek istemektedir.

 

 

 

 
Toplam blog
: 2327
: 450
Kayıt tarihi
: 03.07.07
 
 

25.05.1960 doğumlu. Üniversite terk. Müzik, seyahat ve tiyatro sever. Antalya Devlet Tiyatrosu'nd..