Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mayıs '13

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Ağrılara sihirli dokunuş osteopati

Ağrılara sihirli dokunuş osteopati
 

A. TAYLOR STİLL: Osteopati'nin kurucusu


Osteopati; Amerika’da 1874 yılında Missouri’li bir doktor olan Andrew Taylor Still tarafından geliştirilerek uygulanmasına başlanılan ve bütünlük içeren bir terapi sistemidir. 
 
Bütünlük içeren terapi kavramı bize yeni bir kavram gelse de aslında tıbbın babası sayılan Hipokrat'ın öğretilerine dayanır. Bilim ve teknolojinin hızla ilerlemesi, insanoğlunun büyük ve karmaşık makinalar icat etmesi her şeye mekanik bir bakış açısı ile bakmasına sebep olmuştur. İnsan bedenine de benzer şekilde bakılmaya başlanmış, tıptaki branşlar detaylara daha fazla indirgenmiş, bu detaylar da insanın bir bütün olduğunun gözardı edilmesine sebep olmuştur.
 
Tüm bu detaycılığa rağmen tıp bazı durumlarda çaresiz kaldıkça da insanın bir makina olmadığını, ruhu, bedeni, duyguları olduğunu ve dışarıdan besin maddeleri aldığını ve tüm bunların insanı etkilediği savını savunan yeni yöntemler doğmaya başlamıştır. (Daha doğrusu tıp Hipokrat'ın tıbbına geri dönmeye başlanılmıştır.)
 
Osteopatiye göre;  İnsan vücudundaki tüm organ ve dokuların kendilerine özgü hareketleri vardır. Bu hareketler kısıtlandığında ağrı ve hastalık oluşur. Osteopatide bu hareket kısıtlıkları bulunarak düzeltilir. Bu sayede hastalıkları oluşturan nedenler ortadan kaldırılarak vücudun kendini iyileştirme mekanizmasının çalışması sağlanır. Yani semptomatik değil sebebe yönelik çalışılır.
 
 Osteopati insanı bir bütün olarak ele alır. Bir eklemde ağrı varsa sebebi sadece o eklemde aranmaz o eklemde ağrıya sebep olacak diğer eklemlere, kaslara, bağlara ve hatta iç organlara bakılarak ağrının asıl sebebi bulunur. Eğer şüphelenilen patolojik bir durum söz konusuysa ilgili uzman hekime yönlendirilir. Ağrının sebebi bir yerdeki hareket azlığı ise o bölgenin hareketi düzenlenmeye çalışılır. Tüm dokuların uyumlu hareketi vücutta da bir bütünlük sağlar.
 
 Osteopati ile yumuşak dokulardaki ve fasya denilen kas ve vücüt kılıflarındaki gerilimler tespit edilerek hastalıklar oluşmadan önce koruyucu önlemler alınabilir. Birçok durumlarda tıbbi tedaviye destek olarak osteopati uygulanabilir.
 
Avrupa, Kanada ve Amerika'da ciddi eğitimler ile verilmekte olan osteopati günümüzde Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından bilimsel bir teşhis ve tedavi yöntemi olarak kabul edilmiştir.
 
 
Toplam blog
: 54
: 3369
Kayıt tarihi
: 15.09.07
 
 

Fizyoterapist & Osteopat & klinik pilates mat 1 eğitmeni & PNİ öğrencisi Bir sağlıkçı olarak Türk..