Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ekim '12

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Ah şu lâikliği bir de doğru anlasak

Ah şu lâikliği bir de doğru anlasak
 

Bir çok kavram gibi lâikliği de tam anlayamamışız.


Hürriyet yazarı Vahap Munyar'ın "nikahı semazen ve duayla kıydı,düğünü Ebru Gündeş ve Alişan'la yaptı"(*) yazısını ilgiyle okudum.Yazıda işadamı işadamı İlhan Şahintürk 'ün oğlu ve Ahmet Can'ın kızının Çırağan sarayındaki nikah ve düğün töreni anlatılıyor.

Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay nikahı kıyıyor,ardından semazen grubu bir gösteri yapıyor.Daha sonra içeride dini nikahı kıyan hoca platforma geliyor ve Kur'an-ı Kerim'den iki ayet okuyor.Bu sırada misafir bayanlara hızlı bir şekilde yazma dağıtılıyor.Hoca eşliğinde gelin ve damat için dua ediliyor(Allah kabul etsin).

Tüm bu tören esnasında alkol servis edilmiyor (ki olması gereken de budur).

Daha sonra işadamlarının bolca olduğu konuklarla balo salonuna geçiliyor ve Ebru Gündeş konsere başlıyor.Gündeş iki-iki buçuk saat sahnede kalıyor.Balo salonunda alkol servisi de yapılıyor ve konuklar içmeye başlıyor.

Damadın babası Şahintürk'e dostluklarına güvenerek konuklardan biri "neden böyle bir yol izledin?"diye sorduğunda "kendimizce bir denge kurduk"cevabını veriyor. 

Vahap Munyar daha sonra başka bir işadamının teknesindeki anısını aktarıyor.Tekneye çıktığında kaptan içecek sormuş.Munyar'da su istemiş.Teknenin sahibi işadamı hemen devreye girmiş ve "benim teknem lâiktir.Alkol de var,su da.Rakı,viski,şarap da var,namaz kılmak istersen seccade de" demiş.

Bu anısını aktardıktan sonra da yazısını Çırağan'daki düğün için "laik düğün şeklinde tanımlanacak bir ortam yaratılmıştı " diye bitiriyor.

İşta tam burada benim itirazım var.Laikliği hiçkimse bilmiyor,doğru anlamıyor ve anlatamıyor.Lâik tekne olamayacağı gibi lâik düğün diye birşey de olamaz.

Laiklik yüzde 99'un inancı eşittir yüzde 1'in inancıdır(rakamla %99=%1).Yani inançları özgürce yaşama hürriyetidir.Her bireyin inancını hürce yaşamasıdır,hiçbir engel ve engellemeyle karşılaşmamasıdır.

Bu düğündeki dengede %99=%1 diyebileceğimiz bir durum var mı?Davetiyelerde hocanın Kur'an tilaveti yapılacağı belirtilmiş mi?Tamamına yakını makyajlı ,birçok bayanın da abiye giydiği düşünülürse yalapşap dağıtılan yazmalar bayanlar için islami açıdan uygun olmuş mudur?Dahası yakışık almış mıdır?Makyajlı,abiyeli bir bayan,abdesti de yoksa Kur'an okunurken kendisini huzursuz hissetmişse bunun dîni açıdan vebâli yok mudur?

Gelin ve damadımızın mutluluğu ve geleceği için hoca eşliğinde dua ettikten sonra Ebru Gündeş şarkılarıyla kadeh tokuşturmak lâik ve dengeli bir durum mudur?

Semaya ulaşmak, belli merhalelerden geçerek Allah'la kavuşmak için bir  yolculuk olan sema ve semazenliğin de küçük bir gösteriyle minimize edilmesi,karikatürize edilmesi mevlevilik için doğru mudur?10-15 dakikalık bir gösteriyle sema ve semazenlik kültürünü hafife almıyor musunuz? 

"Kendimizce bir denge kurduk"derken iyi niyetine kuşku duymadığım sevgili İlhan Şahintürk tabi ki bu detayları düşünmemiştir.En azından Ebru Gündeş'li ve alkol servisli düğün yaparken mütedeyyin kesimin de semazenli,Kur'an'ı Kerim'li nikahla gönlünü almak istemiştir.Kendilerince haklı da olabilirler.

Denge böyle kurulmamalı.Dengeyi kişiler değil kurumlar sağlamalı ki kişiler kendilerince farklı yorum ve arayışlar içinde olmasınlar.Aksi hâlde oryantalistlikten öteye geçemeyiz.Tıpkı "lâik düğün" gibi "lâik tekne" gibi yarım yamalak bir şey çıkıyor ortaya en sonunda.

Star TV ana haberde bir muhabir Eminönünde her gün bir farklı soruyu yoldan geçenlere soruyordu ve bir gün lâikliği sordular vatandaşlara.Çoğunluk ağız birliği etmişcesine, sözlüklerde geçtiği ve bize de öğretildiği gibi "dinle devlet işlerinin ayrılması" diyor.Vatandaşın birisi "ben lâik  değilim " dedi.Televizyon başında hayrete düştüm.Aslında demek istediği "türban,imam hatiplere katsayı vs."konularda "hükümeti destekliyorumdu" ve bunun dışavurumu "ben lâik değilimdi".Hâlbuki bu sözlerin güvencesi lâîkliktir.

Bir inanca ,bir inanışa ya da inanmayışa karşı kişileri koruyan bir düşünce sisteminin garantisidir lâiklik.

Yoksa hem öyle olsun hem böyle olsun,arada kendimizce denge kuralım dendiğinde ortaya tuhaf bir durum çıkıyor.

Kavramların içi boşalınca tekne de lâik oluyor,düğün de.

(*)Vahap Munyar'ın yazısı: 

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/21661620.asp

 

 
Toplam blog
: 242
: 1784
Kayıt tarihi
: 24.06.06
 
 

1970 doğumluyum.Karadenizin bir sahil şehrinden, hayatın güler yüzlü tarafına tutunmak için İstan..