Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Şubat '11

 
Kategori
Güncel
 

Ahlak yobazları devrede; Defne JOY Foster'ın ölümü

Ahlak yobazları devrede; Defne JOY Foster'ın ölümü
 

Defne JOY Foster


Bir başkasının eylemlerini kendi değer sistemine göre etiketleyen ve ona göre anlam yükleyen öncelikle dar görüşlüdür, sonra da yobazdır.  

Dinlerin, normatif kuralların, belli ideolojilerin egemen olduğu her toplum büyük ölçüde dar görüşlü ve yobazdır. Ne idüğü belirsiz bu baskıyla şekillenmiş, ve bu nedenle insanlıktan uzaklaşmış insancıklar, güya insanlık namına, sizin eylemlerinizi kendine göre etiketlendirir ve sizin üzerinizde baskı kurmaya kalkar.  

Aslolan her tek bireyin özgürlüğüdür. Kendi eylemlerinden, sadece kendine hesap verecek düzeyde özgür olmasıdır.  

Aslolan ahlak ya da norm değildir, aslolan tek insandır. Ahlak için mi yaşıyoruz? O zaman, ahlak tek başına yaşasın insana ne gerek var? Ahlakı insanın önüne geçiren her kimse insanlıktan uzaklaşmıştır.  

İnsan ahlaka göre yaşamaz, ahlak insana göre yaşar. Ahlak insandan sonra vardır. Ahlaka göre yaşayacaksak, insan olmaktan çıkar, norm varlığı haline geliriz?  

Tüm insanoğlunun mücadelesi ne için?  

Ortaçağ'da kim ne için yaşadı da ona karanlık çağ dendi? Yüzyıllardır insanın özgürleşmesini savunanlar neyin mücadelesini yapıyor?  

Defne Joy Foster'ın nerde nasıl öldüğünü onun değerini ölçmekte kullanmak, katil ruhluluktur.  

Birincisi, o hiç kimseyi ilgilendirmez. İkincisi hiçbir yaşamsal anın önünü sonunu ve diğer koşullarını kimse bilemez. Bilseydik ve sandığınız gibi olsaydı hatta daha ilerisi de olsaydı, herkes kendi eylemlerinden sorumludur, siz en fazla sevmez ve önermezsiniz. Ama kötüleyemezsiniz, yobaz değilseniz.  

Benim nazarımda Defne JOY Foster, onun değerini nerde nasıl öldüğü ile ölçüştürenlerden çok daha "ahlaklı" ve sevgiye değerdir.  

Hıncal Uluç bir yazı yazmış bugün galiba, buradaki yobazca yazılan bir yazıdan aldım haberi: Uluç'un yazısı çok yobaz bir bakış açısına sahip, birincisi kişiyi tanımıyor; ikincisi olayın tam ayrıntılarını ve gerçeği bilmiyor ve bilmediği halde sonuç çıkarmanın taşıyabileceği haksızlığı unutuyor; üçüncüsü tam doğru ayrıntılar olsa bile, bunları bilip yargılama yapmaya hakkı yok olmadığına önem vermiyor -muhtemelen şakşakçılarına göz kırpıyor; dördüncüsü hiçbir bireysel hayatın yargılanamaz olduğunu anlıyamayacak kadar dar görüşlü davranıyor.  

&  

Defne JOY Foster, dans yarışmasından dolayı gündemdeydi, ama o onun aslında hakettiğinin altında bir noktaydı.  

Defne JOY Foster gibi insanlar az bulunur insanlardandır. Çünkü sahicilik taşırlar. Sahici insanlar zekidir, akıllıdır, dürüsttür, namusludur, iyi insandır, özünü sözünden, sözünü özünden esirgemeyendir, eyleminin sorumluluğunu üstlenenlerdir. Kimlikten, statüten, sosyal rolden, norm papağanlığından, sahte maskeden ibaret değildir.  

Defne JOY Foster gibiler toplum için birer ışıktır, çünkü sizin sahtekarlıklarınızı hiç korkmadan ve düşünmeden yüzünüze vururlar. Ama sevgiyle, o yüzden arkasından bunca insan bilerek ya da bilmeyerek üzülüyor.  

Çünkü o sahtekarlıklarla, kurumsallıklarla dalga geçiyor, onları tiye alıyor, yerden yere vuruyordu, içinizdeki donmuş yağları eritiyordu.  

Defne JOY Foster, şirin, sempatik, enerji dolu olmasının çok ötesinde bir insandı. Herkesin kendisinden bir şey öğreneceği bir kişiydi. Bakmayın onun cesedine birilerinin şu anda bir şeyler öğretmeye kalkmasını. Hayata geri dönebilseydi, herhalde yine onların ağzının payını gayet iyi şekilde verebilirdi.  

 
Toplam blog
: 467
: 1012
Kayıt tarihi
: 21.10.07
 
 

Ankara'da yaşıyorum. Çeşitli güncel konularda, zaman zaman "Neden olaya böyle bakılmıyor?" diye düş..