Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ekim '11

 
Kategori
Organik Ürünler
 

Ahududu nelere iyi geliyor nelere

Ahududu nelere iyi geliyor nelere
 

Bir hamile bayan ile birlikte yolculuk ederken, bayanın canının ahududu çekmesi halinde aklıma ahudunun neye faydası olduğunu araştırmak geldi ve inanılmaz şeyler öğrendim. Meğer bizim yıllardır bildiğimiz, hatta benim köyde ellerimle topladığım ahududunun o kadar çok faydası varmış ki, bu yaşa kadar boşuna yaşamışız diye düşünmeden edemedim. Aslında doğa kadar sağlıklı bir şey yok. Temiz hava, çam ağaçları, mis gibi deniz kokusu, yeşili görmek bile insanı bir çok hastalıktan kurtarabiliyor. Depresyon bunların en başında... Neyse daha çok organik bilgiler hakkında yazılarımızı yazar yorumlarımıza cevap veririz. Şimdi ahududu yeme zamanı. İşte ahududunun faydaları;

 

Ahududu, ağaççileği ya da sultan böğürtleni olarak da bilinir. Çalı şeklinde, dikenli, kümeler halinde olan ve genellikle ağaçlık alanlarda kendiliğinde yetişen bir bitkidir. Bazı bahçelerde dikimi de yapılmaktadır. Duta benzeyen meyvesi kırmızı, etli, sulu ve güzel kokuludur. Meyvesi taze olarak yenilebileceği gibi kurutularak da kullanılır. Yaz başında çiçek açar; temmuz-ağustos aylarında meyvesi olgunlaşır ve toplanır.
.
Gelelim nelere iyi geliyor bu ahududu onu konuşalım. İlk olarak en önemlisi vücudumuz. Vücuttaki toksin maddeleri dışarı atar, kanı temizler. Vücuda dinçlik verir. Ateşimiz yükseldiği anlarda ateş düşürücü etkisi nedeniyle ateşli hastalıklarda faydalıdır. Romatizma, nıkris, kansızlık ve verem hastalıklarına karşı yararlıdır. İdrar söktürücü özelliğiyle kabızlığı giderir. Olgunlaşmış, taze ahududu bol miktarda A vitamini barındırır ve çok faydalıdır. Dokuları sıkılaştırıcı ve güçlendirici etkisi vardır. Böbrek ve şeker hastalığı olanların taze olarak yemeleri tavsiye edilir. Diyabete iyi geldiği aşikar.

 

Peki nasıl kullanılır bu ahududu? Ahududunun çiçekleri kaynatılıp bu su ile gargara yapılırsa bademcik, boğaz ve dişeti iltihaplarına iyi gelir. Göz nezlesinde, göz banyo yaptırılırsa yararlıdır. Bir miktar ahududuyu ezip püre haline getirdikten sonra yüze maske yapılırsa cildi sıkılaştırır ve serinletir. Yaprakları ince kıyılıp kaynatılarak çayı hazırlanabilir.
Aynı zamanda ahududu;

Doku ve damar büzücü etkisi vardır. Diyareyi ve kadınlarda beyaz akıntıyı kesmekte yararlı olur. Peklik vericidir. Kadınlarda aybaşı döneminde aşırı kanamayı azaltır. Aybaşı kanamasını düzene sokar. Uzun yıllardan beri, doğum yapacak kadınların rahim dokusunu güçlendirmek, doğum sırasında kasılmaları düzenlemek, doğum sancısını azaltmak ve doğumu kolaylaştırmak amacıyla kullanılmaktadır. Ancak, bu etkileri sağlaması için gebelikte ve doğuma yaklaşılan dönemde düzenli olarak ahududu alınmalıdır.


Aslında çok bilmediğimiz şey var doğal besinlerle ilgili. Öğrendikçe benim bile şaşırıp kaldığım. Doğalı sevelim ve evimizden eksik etmeyelim. Herkese sağlıklı günler.

 
Toplam blog
: 99
: 7049
Kayıt tarihi
: 07.08.11
 
 

Bir garip bankacı olmanın yanı sıra, yazarlık yapan; her şeyi olduğu suret için seven bir insanım..