Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Aralık '07

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Akdeniz 'de keşfedilmemiş bir saklı termal cennet

Akdeniz 'de keşfedilmemiş bir saklı termal cennet
 

Diyebilirsiniz ki “<ı>o güzelim Akdeniz sahillerimizin canına okunmadık koyu, betona bulanmadık güzellikleri mi kaldı ki?” ama gerçekten de bazen öyle yerler keşfediyorsunuz ki o cennet topraklarda, hala ama hala medeni canavarlıklarımızdan nasibini almamış olduğuna hayretler ediyorsunuz o yerlerin.


İşte, Muğla ilimizin, Dalaman ilçesi sınırlarındaki İncebel mevkii de aynen bu nitelikte bir yer olarak kayıtlarıma geçti. Bayram tatilimi, dört gün müddetince bu bölgede bulunan ThermeMaris SPA&Termal Otel ‘inde geçirdim. Otelle ilgili gözlemlerime, bir sonraki yazımda yer vereceğim.


Bölge, meşhur ve özellikle yaz sezonunda çevredeki çok sayıda turistik merkezin can damarı konumunda olan Dalaman uluslar arası havaalanının hemen yanı başında. Dalaman ilçe merkezine on, havaalanına ise dört kilometre mesafede.


Ülkemizde bulunan ve Sağlık Bakanlığınca onay ve ruhsatlandırılmış kaplıca-termal merkezler içerisinde, su ve çamuru en yüksek mineralizasyon oranına sahip doğal kaynakları bünyesinde barındırıyor.


Denize sadece yedi yüz metre mesafede bulunan ve termal su kaynakları ile Tersakan Çayı ’nın beslediği kükürtlü termal göl, Nil Kaplumbağası olarak adlandırılan, büyük su kaplumbağalarının doğal yaşam alanı ve uluslar arası Doğal Hayatı Koruma Derneği (WWF) tarafından da koruma altına alınmış durumda.


Mitolojiye göre; Kleopatra, bu kaplumbağaları Nil Nehri ’nden alıp bölgeye getirmiş ve o yıllardan bu yana da buraları terk etmemiş, Trionix Kaplumbağaları.


ThermeMaris Oteli içerisinde bulunan ve yazın serin, kışın ılık olan termal suyun içerdiği zengin kükürt, selenyum, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir gibi doğal mineraller; pek çok deri, eklem, akciğer, sindirim ve benzeri bölgelerdeki hastalıkların destek ve tamamlayıcı tedavilerinde etkin rol oynuyor.


Yine tamamen doğal tepkimelerle oluşan bölgeye özgü özel ve olumsuz bakteri, mantar üretmeyen, mayasız, anyon ve katyonca zengin, tuzlu, kumlu, kireçli, nikel ve yine demir oranı yüksek çamur ile uygulanan kürler pek çok deri hastalığında etkin tedavi şekli olarak uygulanmakla birlikte güzellik maskesi olarak da tercih edilebiliyor.


Benim dikkatimi çeken bir önemli özellik de bölgenin yıllık güneşli gün ortalamasının tam 330 gün olması oldu. Bir başka ifadeyle, koskoca bir yıl boyunca, burada sadece 35 gün hava kapalı. Her yöreye nasip olmaz değil mi, böylesi bir durum?


Bölgede ciddi bir iklim değişikliği, yıllara göre kesinlikle gerçekleşmiyor. Akdeniz ve Ege bölgesinin tam sınırında, son derece ılıman bir iklime, özellikle çam ağaçları olmak üzere farklı ağaç türlerinden oluşan zengin bir flora ve faunaya sahip.


Tarihte ilk defa Mezopotamya bölgesinde ortaya çıkan, dişsiz, Garra Rufa türü “doktor balık” lar, operatör ve terapist olarak adlandırılan iki farklı cinsi ile ThermeMaris SPA&Termal Otel ‘de, “sedef hastalığı” nın tedavisinde çarpıcı sonuçlar alınmasına yardımcı oluyorlar.


Bölgedeki termal suyun, mineral oranının zenginliği açısından ülkemizde rakibi yok. Dünyadaki tek rakibi ise İsrail ‘deki Ölüdeniz. Ve malumunuz, Ölüdeniz bu alanda dünya şampiyonu. Hem özellikleri, hem de başarılı tanıtımları sayesinde.


Sabahın erken saatinde, İzmir ‘den aşağı sallanıp, Keçikalesi ‘ne selam verdikten, Belen Kahvesi ‘nde dam oynayıp, Ormancı’ ya nazar ettikten, Köyceğiz-Ortaca arasında yemyeşil ağaçlardaki turuncu top süslere uzun uzun bakıp, kişi başı birer kilo mandalina hüplettikten sonra vardığımız Dalaman-İncebel mevkiindeki, dört gün boyunca yaşanılan muhteşem dinginliği dilimizin döndüğü, kalemimizin oynadığı ölçüde, sonraki yazılarda paylaşacağız umarım.


Şimdilik bu kadar efendim...


@Geçen sene bugün “Teneşir Cumhuriyeti -10,11-“: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=18783


@Geçen sene bugün “Yılbaşı Yazısı Yazacaktım...”: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=18799


@Geçen sene bugün “Orhan Gencebay Bir Fenomen midir?”: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=18839


@Geçen sene bugün “Kenan Doğulu İleriyse Vallahi de Ben Geriyim, Geriii!”: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=18860

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..