Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Nisan '10

 
Kategori
Güncel
 

Akdeniz çalışma günleri

Gıda Kalitesi ve Güvenilirliği üzerine Akdeniz Çalışma Günleri toplantılarından biri 16 Nisan’da İstanbul’da gerçekleştirildi.


İnsan sağlığı için son derece önemli olan gıda kalitesi ve güvenilirliği konusu ülkemizin de gündeminde. Rifosal konsorsiyumu, Türkiye ve İtalya Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, FAO, Türk Patent Enstitüsü, üniversite, gıda ve tarım firmalarının temsilcilerinin katıldığı toplantıda Akdeniz Çalışma Günlerinin amacı, daha önce yapılan çalışmalar, Türkiye ve İtalya’daki uygulamalar ve yapılması planlanan çalışmalar anlatıldı.
Akdeniz havzasında Akdeniz gıda ve tarım ürünlerinin tanıtımı, global Pazar karşısında yaşanan sorunlar da toplantının bir başka konusuydu. Toplantıda en çok üzerinde durulan bir başka konu da coğrafik işaretlerdi. Yöre kültürü, üretim şekli ve tipik hazırlama şeklinin öne çıktığı coğrafik işaretlemede menşe adı ve mahreç işareti farkı vurgulandı. Eğer toprak, ürün ve işlemler aynı yerde yapılıyorsa menşe adı, en az biri bir yörede yapılıyorsa mahreç işareti terimi kullanılmaktadır. Ülkemizde coğrafik işaretler yasası henüz çıkmadı. Başvurular Türk Patent Enstitüsüne yapılmaktadır. Ülkemize ait “Ezine Peyniri, “Antep fıstığı”, “Giresun fıstığı” gibi menşe adı olan ürünlerin ülkemizin tanıtımında, yörenin tanımında önemi de belirtildi. Her yörenin kendine ait olan ürünleri için Türk Patent Enstitüsü’ne üreticiler veya dernekler aracılığıyla başvuruları yapılabilmekte. Yörenize ait ürünleri düşünüp tescillendirmek için neler yapıldığını biliyor muyuz? Bu konuda çevremizi bilinçlendirmek gerektiğini düşünüyorum.


Toplantıda değinilen bir diğer konu doğal ürün, yöresel ürün ve organik ürünler arasındaki farklılıklar benzerlikler. Her doğal ürün organik ürünler olmayıp, organik ürün olabilmesi için ülkemizde bakanlıktan izinli olan 15 adet sertifikasyon kuruluşundan birinden belgeli olması olması gerekmektedir. Temelinde güvenilirlik olan bu işlemlerde üreticinin ürünleri rahatlıkla tüketmesi amaçlanmaktadır. Bu durumda sertifika kuruluşlarına duyulan güven zaman zaman tüketicinin araştırma yapmasına neden olmaktadır.
Pazar büyüdükçe, globalleşmenin etkileriyle gıdalar dünyada pek çok yerde satışa sunulmaktadır. Eskiden komşudan veya pazardan büyüklerimiz gıdalarını satın alırken güvenilen kişileri seçermiş. Ürününde hile olmayanların satışları artarmış. Hala küçük kasabalarda bu durum geçerli. Büyükşehirlerde ise güvenin artık belgesi var… Belgeli olan ürünleri tercih ediyoruz.


Akdeniz Çalışma günlerinde Feriye Lokantası’ın doğal ürünlerden hazırladığı öğle menüsünün zenginliği ve lezzetini de söylemeden geçemeyeceğim. Lokanta Şefinin “organik ürünleri daha ucuza yemek istiyoruz” şeklindeki sözüyle de tüketicinin duyguları dile getirilmiş oldu.


Kaliteli ve güvenilir gıda için çalışmalarımızı sürdürürken yöremize ait ürünlerin tanıtımı için de elimizden geleni yapalım.


Başarılı bir organizasyon gerçekleştiren organizasyon sekreteri Veronica Pecorella ya da teşekkürlerimizi sunarız…

 
Toplam blog
: 69
: 718
Kayıt tarihi
: 29.01.09
 
 

Kelimeleri ardı sıra ekleyerek ve içine yüreğimden gelen sesi katarak yazdıklarım anlatır beni size..