Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Nisan '13

 
Kategori
Güncel
 

Akil adamlar akıllı olacaklar!

Zeka ile aklın farkını en basit hali ile anlatmaya kalkarsak: Akıllı insan plan yapar; mesela satrançta mükemmel başarı gösterir, zeki insan plan yapmaz, yapamaz!

Akıllı insan, mesela, yaptığı hatayı başkasının üzerine atma becerisine sahiptir; kişiliğine ve vicdanına bağlı olarak yapar- ya da yapmaz, zeki insan bu yolları ve halleri bilir ama yeltenmez!

Göğsünü gere-gere “Hata yaptım” der, demeden önce de olabilecek her şartı zorlayıp düzeltmeye çalışmıştır zaten.

Akıllı insan aklına öyle fazla güvenir ki başkalarını salak sanabilir, zeki insan kendini asla ne akıllı ne de zeki görmez; üç aşağı- beş yukarı herkes aynıdır diye düşünür. Hatta kendini matah bir şey de sanmaz!

Akıl; bir anlamda kötü niyete meyledebilir lakin zeka asla!

O nedenle değil midir çok zeki insanlar yaşadıkları dönem içinde neredeyse “eblek” muamelesi görmüşlerdir; oysa akıllı insanlar şartları hep kendi lehlerine döndürmeyi bilmişlerdir.

Pragmatizm de böylelikle doğmuştur, muhtemelen…

“Akil” anlamına gelince; vallaha bu güne kadar ben bunu “akıllı” adamlar anlamında anlamadıydım!

Yaşamın ayırdına varmış, iyi ve kötü günü de yaşamış, efendime söyleyeyim, kendine ait bir yaşam felsefesi edinmiş; aşk karşısında eğilebildiği kadar eğilmiş de haksızlıklar karşısında dim-dik durabilmiş…

Özü ve sözü kendine münhasır olup da aynı zamanda duygu ve düşünce olarak milyonlarca insanın ağzı, dili olmuş kişiler olarak bilmiştim…

Meğerse benim “Akil” adamlar “Akıllı adamlar” anlamına geliyormuş!

******

Bana hiç de samimi gelmeyen bir barış ortamı havası var; akıllı adamlar satranç masasında bir piyonları öne sürüyorlar, bir filleri… Kaleler de sürülmeye başlıyor ki; eyvah!

Altı-üstü bir oyun olsa, mesela kolasına, dondurmasına falan, sorun yok da; insanın kendini piyon gibi hissetme duygusu yok mu!

İşi o bozuyor, en başta!

******

“Akil” adam yerine “Akıllı adam” arandığına göre: aranılan adamların, ki anlaşıldı artık, fikir üretmesi, empati yapması falan değil de belli bir fikri halka yayıp, halktan destek alması aslolan!

Artık bu noktada kafam karıştı; piyon biz vatandaşlar mıyız, “Akil Adamlar” mı?

Fil kim? Kale?

Ya şah?

Amanın; cumhuriyet değil miydik biz?

Atı alan Üsküdar’ı geçti-geçiyor!...

 

http://twitter.com/Gulgunkaraoglu

gulgun_2006@hotmail.com

 
Toplam blog
: 1269
: 1343
Kayıt tarihi
: 18.09.07
 
 

İzmir, 1963 doğumluyum. Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce bölümü mezunuyum ve özel bir şirkette ..