Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Nisan '14

 
Kategori
Teknolojinin Geleceği
 

Akıllı Gözlükler

Akıllı Gözlükler
 

Akıllı Gözlükler Gelecekte Hayat Kurtaracak


Akıllı Gözlükler Gelecekte Hayat Kurtaracak

Geleceğin Gözlüğünü  Google 4 Nisan 2012 tarihinde yaptığı ve büyük ses getiren bir sunumla 1-2 yıl içinde gerçekleştireceği bir projeye dönüştürdü.

 Her ne kadar böyle bir teknoloji için henüz erken olduğu , bunun 10 yıl içinde ancak yaygınlaşacağı düşünülse de Google sahip olduğu olağanüstü imkanlarla bunu daha yakın bir tarihe çekebilir.

Google bile henüz böyle bir cihazın Dünyayı ve insanlığı ne denli etkileyip, yaşamımızda nasıl bir değişiklik yapacağının farkında değil.

Onlar sadece şu anda kullandığımız akıllı telefonların ve tablet bilgisayarların elde taşınmayıp, giyilebilir (wearable) bir cihaza dönüştüğünü sanıyor veya hayal edebiliyorlar fakat Akıllı Gözlükler bunun çok ötesinde, zaman zaman hayat kurtaran, günlük yaşamımızda vazgeçemeyeceğimiz  bir cihaza dönüşeceğinden habersizler.

Bu durum yaşamımıza giren pek çok cihaz içinde başlangıçta böyle olmuştur. Örneğin bilgisayarlar ilk kullanılmaya başladığında arkasından internet geleceğini ve yaşamımızı kökten değiştireceğini hiç kimse öngöremezdi.

Yaşadığımız bunca deneyimden sonra gelecekte Akıllı Gözlüklerin hangi durumlarda ve nasıl kullanılacağına dair  bazı öngörülerde bulunabiliriz.

Google yaptığı sunumlarda Akıllı Gözlüğün daha ziyade  insanlar arası iletişimin ellerimizi kullanmadan, sesli komutlarla  sağlanacağını vurgulamıştır.

Bu sunum yanlış değil fakat eksiktir.

Akıllı Gözlük,  uzmanlardan destek almayı çok kolaylaştıracak bir organizasyonla birlikte kullanıldığında her an, her yerde arkamızda binlerce değişik konuda bir uzmanlar ordusu olacaktır.

Kişi başına 1000-2000 usd lık yatırımla milyonlarca kişi ek gelir sağlayacaktır.

Dünya çapında bir bilgi paylaşım organizasyonu içinde yer alacak bu uzmanlar kendileri için özel olarak programlanmış bir Akıllı Gözlüğe ve yine özel olarak programlanmış Standart bir bilgisayara sahip olacaklardır. Yapılan bütün yatırım bununla sınırlı olacaktır.

Akıllı Gözlük  kullanan bir kişi ne zaman çözmekte zorlandığı bir sorunla karşılaşsa anında sesli komutlarla destek isteyecek ve anında kendine uzman desteği ulaşacaktır.

Şimdi bunu bir örnekle açıklamaya çalışalım.

Aracınızla yolda giderken bir arıza belirdi.

 Aracınızın servisinden veya   o işin uzmanından yardım talep ettiniz.

Uzman size gözünüzdeki akıllı gözlük takılı iken motor kaputunu açmanızı ve sırasıyla bütün kabloları yavaşça gözden geçirmenizi söyledi ve  bir kablonun yerinden çıktığını kendi gözlüğünde veya  bilgisayarında gördü. Sizi yerini sesli komutlarla o kabloya yöneltti ve o kabloyu yerine takmanızı söyledi ve sorun çözüldü.

O anda  sizin gözlüğünüzden sadece siz değil uzman da bakıyordu. Yani aynı gözlükten iki kişi birden bakıyordu.

Kaldı ki durumun ciddiyetine göre daha fazla uzman da aynı gözlükten bakarak birinin görmediğini diğeri görebilir. Olayı birlikte gözlemlemeye başlayabilirler.

Şimdi de hayat kurtarmayı bir örnekle açıklayalım.

Aynı zamanda bir güneş gözlüğü olan Akıllı Gözlüğünüzle ormanda trekking yaparken hiç ummadığınız bir şekilde bir ayı ile karşılaştınız.

 Aranızda yaklaşık 100 adım mesafe var.Tehlikedesiniz ama bir uzman yardımı alacak kadar zamanınız var. ( paniğe kapılmazsanız)  Hemen sesli komutla uzman yardımı istersiniz.

Bu tür durumlarda sırayla ne yapılması gerektiğini iyi bilen bir uzman sizi önce sakinleştirecek ve bakışlarınızı çevirdiğiniz  ayıyı kendi gözlüğünden veya bilgisayarından da görecektir.

 Ayının sizi görüp görmediğini anlayarak bu olasılığa göre bazı tavsiyelerde bulunacaktır. Böyle durumlarda ne yapılacağını ben de bilmiyorum ama mutlaka işe yarar bir tavsiyede bulunacaktır.

 Ya bir ağaç arkasına saklanmanızı ya da ayının o bölgeden geçip gitmesi için sessiz kalmanızı veya ayı sizi fark etti ise yüksek sesle bağırarak ayıyı korkutmanızı elinizdeki sopayla ona tehditkar davranmanızı vs önerecektir.

Büyük bir olasılıkla uzmanın tavsiyelerinden biri işe yarayacaktır.

Bu örnekleri ilanihaye uzatmak mümkündür. Ama biz bu iki örnekle şimdilik yetinelim.

Akıllı gözlüğün kullanımı bunlarla da sınırlı kalmayıp dallanıp budaklanıp hayatımızın her alanını işgal edecektir hatta bir tür bağımlılık ta yaratacaktır fakat bundan kimse rahatsız olmayacak aksine onun varlığı ile kendimizi daha güvende hissedip her olumsuz durumla baş edebileceğimiz özgüvenine sahip olacağız.

Bizden uzakta olup ta bizden destek isteyenlere onun gözlerinin gördüğü yerleri görerek destek verebileceğiz. Bu şimdiye kadar ancak hayal edebildiğimiz ancak şu günkü teknoloji ile gerçekleşen olağanüstü bir yeniliktir.

Tüm Dünyaya ve insanlığa yararlı olur umarım.

21-04-2014

 

 
Toplam blog
: 36
: 2563
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

Eczacı, Optisyen Fizik, özellikle optik fizik konusuna ve genel olarak görüntü ve ses teknolo..