Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ekim '14

 
Kategori
Deneme
 

Akıllı insanın özellikleri / Bakalım gerçekten akıllı mısınız?

Akıllı insanın özellikleri / Bakalım gerçekten akıllı mısınız?
 

İnsanların şu andaki durumları(para, mevkii, şöhret, bilgi, kültür, güzellik, güç ve itibar bakımında) büyük ölçüde akıllı olup olmadıklarını gösterir;

Valla hiç kimse alınmasın; iyi durumdaysanız akıllısınız, değilseniz akıllı değilsiniz. Çünkü akıllı insan her şart ve durumda aklını kullanabilen insandır. Çaldı, çarptı, insanları kandırdı, ne yaptı etti iyi duruma geldi. Tüm bunları yaparken de iz bırakmadı. Bu kişi akıllı insandır. İyi insan demiyoruz, akıllı insan.

Akıllı olmakla dürüst olmak ayrı şeylerdir; akıllı insanlar illa dürüst olacak diye bir kural yoktur. Ama malum, yakalanırsa mucuk, mucuk… Yakalanmamak da akıllılıktır, yakalandığı zaman bedeline katlanmakta. Sonuçta insanlar size kötü diyecekler, akılsız demeyecekler. Dünyada her şey akılla elde edilir, iyilik ve dürüstlükle elde edilen hiçbir şey yoktur. Ve güç aklın motorudur.

Bu yazıyı yazan ben Kerim Korkut bugüne kadar hiç akıllı insan olmadım. Ama artık akıllı olduğumu düşünüyorum. Hem de herkesten daha fazla. Akıllı insanın en önemli özelliği dünyayı sırtına almak değil, dünyanın sırtına binmektir. Aslında dünyaya eşek gerekmez. Ama işte akıllı şeytanlar sırtına binmek için akılsız insanları eşek olarak kullanırlar. Bedelini ödüyorsa birilerinin eşeği olurum. Sırtınızda taşıdıklarınız/işini yaptıklarınız bedelini ödemiyorlarsa kusura bakmayın bu guruba giriyorsunuz ve size akıllı insan demek zor.

Bedel 587 bin lira varlık ve 3800 lira maaş. Bunun altındaki her durum köleliktir ve bu durumdakiler akılsızdır. Napalım ülkenin şartları böyle, imkân yok, vermiyorlar… Bunlar fasarya; ülkende bunları sağlayacak düzen kuracaksın! Akıllı insan al gülüm ver gülümcüdür, aldığı kadar verir, almadan vermez; ahlaki anlayışlarla hiç işi olmaz; çünkü insanları köle yapan budur. Yani akıllı insanın fakir olması mümkün değildir.

İki cambaz misali herkes akıllı olursa paylaşımda sorun olabilir gibi görünüyor ama akıllı insan aynı zamanda ne istediğini bilen insandır. Ve onun istediklerinin paylaşımı (dağıtımı diyelim) güç olmayabilir. Akıllı insanların yaşadığı dünyada belki de hiç kavga olmaz. Bir kişi Angelina Jolie’nin peşinden koşabilir. Ama bin kişi Angelina Jolie’nin peşinden koşuyorsa o ilk bir kişinin dışındakiler akılsızdır. Çünkü o bin kişiye göre de Angelina Jolie’ler vardır. Akıllı insan kendisini isteyeni ister. Kendisini istemeyene Saba Melikesi olsa dönüp bakmaz. Aptallar en iyinin peşindedir, akıllı insan kendi iyisinin peşindedir. Çünkü akıllı insan kime layık(uygun) ve kimin kendisine uygun olduğunu bilir.

Akıllı insan ne kadar mala mülke paraya ihtiyacı olduğunu bilir. Akısız insana dünyayı versen almam demez. Yüz trilyonum olsun diyen kimse bunu kendisi için istiyorsa akılsızdır; çünkü bir yandan bu kadar para bir kişi için fazladır öbür yandan akıllı insan herkes böyle yüz trilyon isterse dünyada düzenin bozulacağını ve bunun sonucunda olsa bile yüz trilyonu ağız tadıyla yiyemeyeceğini bilir. Ve insanlar hiç olmadığı için böyle istiyor; böyle istedikleri için de olmuyor.

Ben akıllı bir insanım, bana ne kadar mal mülk para lazım olduğunu biliyorum; fazlası için uğraşmam, fazlasını verseler de almam. Yukarıda da yazdık bir kişi için 587 bin lira varlık ve ayda 3800 lira kazanç yeterlidir.  Ve dünyanın (ve aynı zamanda Türkiye’nin) bugünkü şartlarında 7 milyar insandan (Türkiye’de 76 milyon insandan) her biri için bu mümkündür. Yapacağın şey bunu sağlayacak düzeni kurmaktır. Adam vatandaşın eline 500 lira veriyor, dünya lideri oluyor.

Bunun üstünde varlık isteyenler dünyanın düzenini bozan aptal zenginlerdir. Dünya dediğin ne ki taş toprak; sanki Alaska dağlarından altın fışkırıyor. Hem ne yapacaksın fazlasını, isteklerin sonu yok ki. Belli bir bütçeyle mutluluk planları yapacaksın; dünyada her şey para değil çünkü, Zeyno kızın gülüşü bedava mesela!

Akıllı insan kişisel değerinin göründüğü, yeteneğinin ürettiği, gücünün ise gösterdiği performansı kadar olacağını (kalite şartıyla tabi) bilmeli. Bunların dışında kendisine verilen hak etmediği değerdir. İnsan yakalandığında sonuçlarına katlanmak şartıyla hak etmediği değerle de işi götürebilir. Ancak akıllı insan bu yolu tercih etmemeli. Başkaları zarar görür diye değil herkes böyle yaptığı zaman dünyanın düzeninin bozulacağı ve bu durumun kendisi için de huzursuzluk kaynağı olacağı için. Başkaları zarar görürmüş, uyanık olsun zarar görmesinler bana ne! Ben kişinin kendisi için akıllı davranıp davranmadığına bakarım. Bu arada akıllı insanı övüyorum ama bana yakalanmamak şartıyla ki ben onları mutlaka yakalarım ve sonra mucuk mucuk… Benden daha akıllı olur beni uyutursa helali hoş olsun.

Evlilik çok açık bir şekilde akılsız bir davranış. Yani şöyle düşünüyorum kişinin menfaatine fazla bir şey yok. İki insanın ömür boyu beraberliği mantık dışı zaten. Evlilikte yaptığınız her şeyi iki insan beraber yaşamadan da yapabilirsiniz. Niye ömür boyu birbirinize mahkûm olasınız ki. Sevişmek çocuk yapmak için bir araya gelirsiniz sonra herkes kendi hayatını yaşar. Arkadaş gibi yani. Şimdi eşini döven öldüren bile var. Si....sin gitsin ya evliymiş! Yırtar atarım o nikâh cüzdanı mıdır nedir! Nasıl benim üzerimde bu kadar hakkı olabilir ya. Beni yaratanın bile üzerimde hakkı olamaz! Yaratmış atmış. Sevabım varsa cennete, günahım varsa cehenneme yollar, o kadar.

Ne dedik, insanın değeri karşımızda gördüğümüz kadardır; artı ürettiği, artı performansı… Yok, iyi insanmış, melekmiş, hadi lan sen de! Karşımda gördüğüm resme bakarım. “Ama bu katil” Ben anlarım, arka tepeden kovarım. Ve kovmamışsam tepeden, onu istemiş almışım demektir, tepe tepe kullanır beni! Ondan alacaklarımın karşılığı olarak elbette kendimi veririm; al gülüm ver gülüm! Dünya menfaat dünyası; hele de Korkut için ful menfaat! Bunlar akıllı insan davranışları. Eteği kaymış, pantolonu düşükse eksi puan… Niye düşük, niye kaymış? Başka artıları yoksa hadi yallah! Yarım güzele eyvallah da güzelliği yarım kabul etmem.

Yoruldum yahu… Akıllı insan analizlerine devam edeceğiz… Bu akıllı insan ölçülerini uygulamaya kalksak belki de ortada insan kalmaz. 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..