Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Nisan '13

 
Kategori
Eğlence - Hobi
 

Akvaryum ışıklandırması

Akvaryum ışıklandırması
 

kavaryum ve ışıklandırma


Işıklandırmaya karar vermeden önce akvaryum içerisindeki canlılara bakmak gerekir. Akvar yumda bitki ve mercan gibi fotosentetik canlılar varsa ışıklandırmada onlara öncelik verilmelidir ve lamba seçimi çok önem kazanır, bitkinin yapısındaki klorofilin ışığı soğurduğu dalga boyları mavi ve kırmızı ta raftadır. Sizin dalga boyu bu noktalarda yükselen ışıklandırma almanız gerekir. İnsan gözü en çok yeşil renge duyarlıdır, yeşil dalga boyu ağırlıklı bir floresan size çok parlak gelse de bitki bundan oldukça az faydalanır. Eğer akvaryumda fotosen tetik canlı yoksa tamamen zevkinize göre seçim yapabilirsiniz. Bu seçimi yaparken size avantaj sağlayacak birkaç şeyden bahsetmek istiyorum.

Öncelikle balast seçimini çok iyi yapmalısınız. Na sılsa bu da yakıyor diyerek aldığım çin malı ba lastı güçmetreye taktığımda 36 watt güç ver mesi gerekirken floresana 16 watt güç verdiği ni gördüm. Bitkili tankımda 6 tane 36 wattlık flo resanım var zannederken meğer 6 tane 16 watt lık floresanım varmış. O gün bugündür balastın önemini görüp, tercihimi kaliteli balasttan yana kullanıyorum. Kaliteli balastlardaki filtrelemeler de lamba ömrü ve ışık devamlılığı açısından ol dukça iyi.

Eğer akvaryumunuzda fotosentetik canlı yoksa flo resanları lümenine bakarak almanızı tavsiye ede rim. Lümen tanım olarak insan gözüne göre bir ışığın gücüdür. Aynı wattdaki lümeni yüksek lambalar size görünür dalgaboyunda daha güç lü ışık verir. Bu gücün insan gözüne göre olduğu unutulmamalıdır.

Bitki için floresan seçerken biraz daha pahallı olsa da bitki için özel floresanları almak önemlidir. Lamba üretmek ciddi bilim ve mühendislik iste yen bir iştir ve doğal olarak da Almanlar bu işte çok iyidirler. Eğer mercan ve bitki gibi fotosente tik canlılarınız varsa bitkilerinizi hangi dalga bo yunda olduğu belli olmayan ve kısa bir süre son ra vaadettiği dalga boyunu kaybeden Çin malı floresanlara emanet etmeyin. Gerekirse ısıtıcı dan, filtreden fedakarlık edin, bütçeyi buna ayırın.

Lambaların kalitesine ve verdiği ışığın dalgaboyu na göre bir süre sonra dalga boylarında sapma başlar. Bu nedenle T8 floresanların senede bir, T5 lerin ise 5 senede bir değiştirilmesi önerilir. Bu bir senelik veya beş senelik süreçte son güne ka dar çok iyi giden, ömrünün son günü birden bo zulan bir yapı tabi ki olmamakta, lamba zaman la özelliğini yitirmektedir. Özellikle mavi ışık tay fı daha çabuk bozulduğu için o bölgede yüksek değer beklenen lambalar çok daha sık değiştiril meli, asıl değerler için lambanın üreticisine baş vurulmalıdır. Bu 3. tekrarım ama fotosentetik canlılarınız varsa lambalar gerçekten çok önem verilmesi gereken techizatlardandır. Alman bir firmaya attığım ömür mailine aşağıdaki ceva bı aldım: “Lambanın teknik ömrü yaklaşık 15000 saat. İlk 3000 5000 saat ışık çıkışı hala %90’ını ko ruyor ve dalgaboylarının çoğu stabil. Bu zaman dan sonra lambanın mavi spektrumu adım adım düşer.” Yani her ne kadar teknik olarak 5 yıl ver seler de 1 yıl civarı ve sonrası T5 lambalarda cid di düşüşler başlıyor, tabi bu durum T8 ler için de geçerli.

Lambaların üzerindeki kelvin değeri o lambanın is tenilen dalga boyunda olup olmadığı ile ilgili bil gi vermez. Gereksiz detaya girmek istemiyorum, dileyen kişiler “black body” denilen kara nesne yi araştırıp kelvin renk skalasının nereden geldi ğini öğrenebilir. Sonsuz sayıda dalgaboyu dağı lım ihtimali var ve bunları kelvin ile tanımlayabil mek mümkün değil 10000 Kelvin’deki bir ışık bit kinizde çok faydalı da olabilir, çok az faydalı da olabilir. Işık seçilirken eğer fotosentetik canlıları nız varsa onların soğurduğu dalga boyuna göre, eğer yoksa sizin göz zevkinize ve lümen değeri ne göre lambaları seçiniz.

 
Toplam blog
: 80
: 2949
Kayıt tarihi
: 13.01.13
 
 

Tuncay Takmaz 1975 yılında Şişli İstanbul'da doğdu. Bugüne kadar 27 kişisel sergi açtı, çok sayıd..