Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Nisan '15

 
Kategori
Eğlence - Hobi
 

Eğlenceli bir Strateji oyunu Reversi

Eğlenceli bir Strateji oyunu Reversi
 

Reversi oyunu satranç, go gibi yüzyıllar öncesine dayanan bir zeka oyunudur. Çocukların zeka gelişimine oldukça fazla katkısı olan reversi eğitim bilimcileri tarafından tavsiye edilen oyunlardan biridir. Hoşça vakit geçirirken oyuncuları istemeden düşünmeye zorlayan bir oyundur. Kuralları oldukça basittir. Bu nedenle de çok çabuk öğrenilir. Oynaması oldukça kolay gibi gözükür ama oynamaya başladıktan sonra oyunun o kadar da basit olmadığını anlarsınız. Reversi, oynayanlarını fark ettirmeden tutkuyla kendine bağlar. Tekrar, tekrar oynamak isteyebilirsiniz. Oyun süresi kişilere ve oyuna bağlı olsa da diğer strateji oyunları gibi uzun sürmez. Dünya genelinde oldukça popülaritesi olan reversi oyunu othello adıyla da anılmaktadır. Adına Dünya çapında şampiyonalar düzenlenmektedir. İnternet üzerinden de reversi oyununu bilgisayarınıza, telefonunuza indirerek oynayabilirsiniz.

1800'lü yılların sonunda İngiltere'de bu oyunun modern hali diye Othello oyunu ortaya çıkarılınca Avrupa kıtasında yaygınlaşmaya ve popüler olmaya başladı. Reversi, Satranç tahtasına benzer 64 karelik oyun tahtasında iki kişi arasında oynanan muhteşem bir strateji oyunu diye anılır ama tahtanın 64 kare olmasından başka bir benzerliği de yoktur aslında. Reversi, go gibi içinde onlarca farklı stratejiyi içinde barındırmaktadır. Bu nedenle satranç dışında alternatif arayanların gözdesi GO veya REVERSİ olmaktadır. Reversi oyun tahtasının üstü go tahtası gibi tek renktir.

Reversi tahtası üzerinde oyuncular iki farklı renklerden oluşan disklerle (genelde siyah beyaz olabilir) oynarlar. Taşların özelliği her iki tarafında renkli olmasıdır. Çünkü rakibin disklerini  alarak kendi renginize çevirebilirsiniz. Bu nedenle disklerin bir tarafı beyaz (farklı açık renk olabilir), diğer tarafı siyah (farklı koyu renk olabilir) olacak şekilde hazırlanmıştır.  

 

 

 Başlangıçta oyun tahtasının ortasındaki merkez dört kareye sırasıyla bir beyaz ve bir siyah dört disk konur. Bu reversi oyunun başlangıç konumudur. Oyun her zaman merkezdeki bu dörtlü dizilimle başlar. Reversi de oyuna başlama kuralına göre her zaman siyah veya koyu renkli olan disklere sahip olan taraf oyuna başlar. Siyah diski kimin alacağı oyuncular arasında kura ile belirlenir. Siyah oyuncu her zaman disklerin siyah yüzünü; beyaz oyuncu da her zaman disklerin beyaz yüzünü kullanır. Her oyuncunun 32 taşı bulunmaktadır.

 

Oyun başladıktan sonra her oyuncu sırasıyla bir taşını tahta üzerinde doğru kareler üzerine yerleştirmesi gerekir. Oyuncular taşları tahtada rastgele herhangi bir yere koyamaz.Her oyuncu her hamlede rakibin bir veya birden fazla diskini ele geçirmek üzere kendi diskini tahta üzerine yerleştirmelidir. Bunu yaparken, çapraz, dikey veya yatay biçimde kendi rengine ait disklerin aynı sırada olması gerekiyor. Eğer oyunculardan birinin disk koyduğu bölümle, yine kendisine ait başka disk arasında rakibe ait diskler varsa, onlar da renk değiştirerek oyuncunun disk rengini alır. Ele geçirilen diskler ters döner (renkleri değişir) ve oyuncunun kendi diski olur. O anda disklerin konumu (dikey, yatay ve çapraz) fark etmez.

Tahta üzerindeki tüm kareler dolduğunda oyun biter. Oyun içinde her iki oyuncu da kurallara uygun hamle yapamıyorsa oyun tahtası üzerinde boş kareler olsa dahi, oyun yine bitmiş sayılır ve tahta üzerindeki diskler sayılır.Sadece bir oyuncu kurallara uygun hamle yapamıyorsa oyun bitmez. Oyuncu oyunu pas geçerek oyun sırasını rakibine verir. Oyunda amaç disklerinizle rakip diskleri  çevirmektir. Rakip diskleri çevirmeye çalışırken oldukça dikkatli olmanız gerekir. Çünkü rakibin hamlelerini de düşünerek rakip oyuncunun sizin disklerinizi çevirmesini de engellemeniz gerekir. Oyun sonunda hangi taraf tahta üzerinde daha çok diske sahipse oyunu o kazanmış olur.

Oyunu kazanmak için oyun içinde oldukça fazla uğraş gerektiriyor. Bu oyunda dikkat ve konsantrasyon oldukça önemlidir. Bir anlık dikkatsizlik kazanacağınız oyunu size kaybettirebilir. Oyunda kazanmak için yapılması gereken en önemli hamle köşelere disklerinizi yerleştirmektir. Oyunda ne kadar çok köşeyi ele geçirseniz oyunu kazanma şansınız o kadar artacaktır ama kazanmak kesin değildir.  İyi derece de reversi oynayabilen oyuncular köşeleri almadan da oyunu kazanabilir. Köşeleri ele geçirmek için ilk hamleden itibaren oyun içinde hazırlık hamlelerini dikkatli bir şekilde yapmak gerekir. Burada sizlere özel taktikler, oyun stratejileri amacın da değilim. Bunları özel reversi oyun sayfalarından öğrenebilirsiniz.

Eğlenceli bir şekilde oynanan reversi oyunu insanları pratik ve farklı şekillerde düşünmeye yönlendirmektedir. Özellikle disklerin dizilişi sadece bir sıradan olmadığı için eş zamanlı yatay, dikey ve çapraz karelere de oyun içinde dikkat etmeniz gerekmektedir. Esasen yoğun bir dikkat gerektiren reversi oyunu bu özelliği sayesinde hafıza ve zeka geliştiren oyunların içinde özel bir yere sahiptir.

 

TURGAY ÜLKER

Akıl ve Zeka Oyunları Eğitmeni

Üst Kademe Satranç Antrenörü, Spor Koçu

 

satranç ve zeka oyunları ile ilgili her türlü bilgiye facebook sayfamdan ulaşabilirsiniz

https://www.facebook.com/turgay.ogretmen.5

https://www.facebook.com/groups/akilvezekaoyunlari/

 
Toplam blog
: 22
: 6222
Kayıt tarihi
: 22.08.14
 
 

Bilişim konusunda uzman bir eğitimci olmakla birlikte Türkiye Satranç Fedarasyonuna bağlı Satranç..