Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ocak '16

 
Kategori
Eğitim
 

Alan seçimi ve kararsızlık

Alan seçimi ve kararsızlık
 

www.rehberliksaati.com


Ders Seçimi ve Kararsızlık

Alan seçimi; Öğrencilerin ve ailelerin büyük tedirginlik yaşadığı konulardan birisidir. Bir karar vermemiz gerekecek. Tabi ki bu esnada bir çok tedirginliğimiz Olacak. Öğretmenlerimizin istekleri, ailemizin istekleri, arkadaşlarımızın gittikleri alanlar.

Bizim kararsızlığımız.

DİL

SÖZEL

EŞİT AĞIRLIK

SAYSAL

Öğrencilerin en yoğun seçimde bulundukları alanlar.

KARAR VERMEMİZDE ETKİLİ OLACAK NEDENLER:

1- Akademik başarımız,

2- İlgi ve yeteneklerimiz.

3- Seçmeyi düşündüğümüz meslekler.

Yaşam boyu seçmek istediğimiz meslek nedir ? Ya da ne gibi meslekleri yapmak istiyoruz ? Şunu asla unutmayalım: hangi alanı seçersek seçelim; lise hayatında düzenli, planlı çalışmadan başarılı olmamız mümkün değildir.

Sayısal Bölüm Öğrencileri Fizik, Kimya, Biyoloji ve Matematik dersinde çok iyi olmak zorundadırlar. Eşit Ağırlık Bölüm Öğrencileri en az bir sayısal bölüm öğrencisi kadar Matematik bilmek zorundadır. ve söz öğrencileri gibi Türkçe.

Sözel Bölüm Öğrencileri Türkçe, Edebiyat, Tarih, Coğrafya, Felsefe Grubu derslerinden çok iyi olmak zorundadırlar. İyi bir matematik bilgisi diğer adaylar karşısında kendilerini avantajlı kılacaktır. Yabancı Dil alanını seçecek öğrenciler o dile hakim olmalıdırlar.

Peki hangi alanı seçmeliyiz. Karşımızda duran soru. Bazı öğrenciler ilgi ve yeteneklerinin ve bunun yanı sıra akademik başarılarının farkında ve bilincinde oldukları için daha rahat karar verirler.

Özellikle şu alanlar arasında kararsızlık yaşanır.

Sayısal Alan yada Eşit Ağırlık Alanı.

Eşit Ağırlık Yada Sözel Alan.

Arasında kararsız kalırlar.

Alan seçiminden sonra alan seçimine kaynaklık eden derslerin ağırlıklı olduğu lise yılları geçireceğiz. Hem Orta Öğretim Başarı Puanımızın yüksek olması için notları yüksek tutmamız gerekecek hem de ÖSYS sınavında o alanda çıkacak konulara tam olarak hakim olmak zorunda olacağız. Burada şu durumu iyice açıklamak yada anlamak durumundayız. Alanlar arasında kolay yada zor gibi bir ayrıma gitmemeliyiz. Yeterli çalışmayı yapmayana kolay diye bir şey yok. Düzenli ve günlük çalışana da zor diye bir kavram yok.

Bu arada bazı sözler duyacaksınız çevrenizden; aman bu alan çok zor, aman bu alanda yeteri kadar meslek yok vb.. Her alanın kendine göre zorlukları var. Her alanda yeteri kadar meslek var.

Size düşen dersi ders de dinlemek, evde tekrar yapmak, test çözmek. Unutmayın gelecek sizin geleceğiniz. O nedenle zamanınızı boşa harcamayın.

Herkes kendini tanır, tanıyamadığımız yerde bizi tanıyanlara danışmalıyız. Alan seçerken okul rehberlik servisinin, ders öğretmenlerimizin görüşlerinizi almayı unutmayınız.

Lise de çalıştığım yıllarda edindiğim iki tecrübe vardı.

1. Düzenli çalış, günlük çalış. Test çöz. Tabi ki değişik kaynaklardan.

2. Herkesin bir derse dair eksiklikleri olabilir. ama öğrencilerimizin; boş zamanlarında, tatillerde bu eksiklikleri kapattıklarını ve başarılı olduklarına şahit oldum.

Korkmayın, umutsuz olmayın. Mutlaka başarırsınız.

Hangi alan geçerseniz geçin dersleri dinlemeyi, günlük çalışmayı, test çözmeyi unutmayınız. Başarı her zaman sizinle olacaktır..

" Başarının zeka ile bir ilgisi yoktur"

Alber EISTEIN

"Her hakkı blogumuza aittir".. İzinsiz değil kaynak göstererek alıntı yapılabilir. 

www.rehberliksaati.com

https://www.facebook.com/rehberliksaatim

 
Kayıt tarihi
: 30.07.07
 
 

1971 doğumluyum. İlk ve orta öğretimim Adapazarı Ankara Niğde ve Konyada tamamladım. Hacettepe Ün..