Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Aralık '16

 
Kategori
Güncel
 

Alevi- Sünni evliliği sıradanlaştı

Alevi- Sünni evliliği sıradanlaştı
 

Önüne gelen bu Alevi bu Sünni demeden evlenince bu iki mezhebin yavaş yavaş anlamını yitirmeye başladığını düşünüyoruz. Bize göre öyle olduğu için böyle oluyor. Yani bir tarafın inancı zayıflayıp da diğer tarafa kaymıyor, “mezhep” konusu önemini kaybediyor.

Hani “Alırım Alevi kızını, Sünni yaparım” diye de bir şey yok; ya da bir tarafın mezhebine/yoluna meyletme… Mezhebi umursamama var.

Doğrusu bu tür konularda ben insanlardan farklı düşünüyorum. Eğer gerçekten mezhep sizin için önemli değilse tamam da, inanıyorsanız/bağlıysanız taviz vermeyin derim; Sünni Sünni olarak Alevi Alevi olarak kalsın.

İşte hoşgörü olsun, kaynaşalım, barış kardeşlik olsun diye evlenmek tamamen mantıksız… Koyunu kuzuya niye katıyorsun kardeşim; herkes ayrı olsun bu dediklerin yine olsun! Yemiyor çünkü yapamıyor. İşte Alevi yolundan taviz verecek, Sünni yumuşayacak ki barış olsun!

İnsanlar kolayca birbirleriyle evlenebildiklerine göre demek ki mezhep bağı kuvvetli bir bağ değil, şartlara durumlara göre ve zaman içinde zayıflayabiliyor. Ama bir yandan da mezhep uğruna yapılan savaşları düşününce…

Tabi bu işin bir de alan veren yanı var; Sünniler mi Alevilerden daha fazla kız alıyor yoksa Aleviler Sünnilerden mi? Doğrusunu söylemek lazım nüfus farkını da dikkate alırsak daha fazla çözülme Alevilerde görülüyor. Ama bu biraz karşı tarafın çözülmesiyle de ilgili bir durum sanki. Yine de sanki Sünniler mezheplerinden biraz daha zor kopuyorlar. Belki de bunu dinden uzaklaşmak olarak algılıyor, cesaret edemiyorlar.

Anne babaların çocukların evliliklerine daha az karışıyor olmalarının da etkisi var bunda. Yine de dindar bir babanın çocuğu Alevi kızı almıyor. Yalnız istisnalar olabiliyor. Bir Alevi tanıdığım hacı kızı almıştı. Başka biri kendisi hacı olmuş ama bu sefer açık giyinen bir Sünni kızı almıştı. Bu arada ateistle evlenen Sünni var mı bilmiyorum.

Hani eskiden Alevi Sünni ile evlendiğinde “Yapamazsınız, yürümez” deniliyordu ya yine öyle… Evlenirken sorun yok. İki taraf da fazla mezhepçi değil. Evlendikten sonra noluyor oluyor bu açık görüşlü insanlar birden özüne dönüyor. Ama bu daha çok Sünni erkeklerde oluyor.

Ben Alevi-Sünni evliliğinin yaygınlaşmasını doğru bulmuyorum. Mezhebi bir yana bırakarak (yani açık görüşlü, bunları aşmış olarak) yapıyorlarsa sorun yok. Ama böyle olmuyor. Ben karşılıklı hoşgörüyle yürüyen ilişkileri de kesinlikle onaylamıyorum. Adı Ömer olan biri Bektaş’ın kızını alıyor. Bu iki ismin anlaşması çok zor. Sadece isimler bile anlaşmazlık için yeterli.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..