Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Aralık '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Alevilik din midir?

Alevilik din midir?
 

Son zamanların flaş tartışması Alevilik bir din midir? İnançların ortak noktası itibari ile Alevilik bir din değildir. İslam inancına göre bir mezhep de değildir. Peki Alevilik nedir ve niçin bu kadar tartışma çıkıyor. İnsanlar neden azınlık hakları gibi eşit inanç ve ibadet özgürlüğünden bahsediyor? Siyasi partilerimiz neden Alevi oylarını almak için açılımlara ihtiyaç duyuyor? Sorular uzayıp böylece gidiyor ama kimse net bir çözümü bilmiyor.

Hak din İslamdır. Bunun tartışması bile dinimnizde yapılmaz. Peki Alevi vatandaşlarımız İslam dinini kabul ettikleri halde farklı inanç ve ibadet tarzlarına yönelmelerinin nedeni nedir? Mevlevi ve Bektaşi geleneğinde semah törenleri bir ibadetten öte zikir türlerindendir. Hiçbir zaman mevlevi dergahları ortaya çıkıp bizlerin dergahlarını ibadethane olarak algılayın ve bizlerin şeyhlerini imam olarak kabul edin demiyor. Peki Bektaşilikte fark nedir?

Bektaşilik bir din değildir. Mevlevilik ile aynı statüde ve aynı gelenekten gelmektedir. Ama insanlarımız bunu tam manası ile bilmedikleri için şimdi kendilerini bir azınlık statüsüne sokmaktadırlar ve eşitlik istemektedirler. Hatta bu dileklerini açık açık meydanlarda haykırmaktadırlar. Peki bunu isterlerken yanlarında istedikleri diğer isteklerin esas konuyla ne ilişkisi var. Okullarda din eğitiminin kaldırılmasını istiyorlar, köylerinde cami yapılmasını istemiyorlar, cenazelerinin camilerden kaldırılmasını istemiyorlar, Diyanet İşleri Başkanlığının kaldırılmasını istiyorlar. Bu ve buna benzer isteklerin kökeni Alevilik inancı mıdır? Hayır zira Alevilik bir din değildir ve İslam dini içinde yer alan oluşumlardan birisidir. Bu oluşumun doğru veya doğru olmadığı üzerinde tartışmayı yapapacak düzeyim yoktur bu yüzden de bu konuya girmeyeceğim.

Günümüzde bazı Alevi dedeleri ve kendilerine Alevi Dernekleri görüntüsü veren bazı gruplar malesef Aleviliği çarpırtmakta ve farklı tartışmaların içerisine sokmaktadırlar. Alevilik İslamiyeti reddetmemekte hatta kabul ederek benimsemektedir. Peki buna rağmen camileri yoksayan, diyaneti yoksayan bir Alevilik gerçekten Alevilik midir? Bu konu üzerinde çok çirkin oyunlar oynanmakta bunlara da vatandaşlarımız alet olmaktadırlar.

Bu oyunun adı Alevilik yeni bir dindir. İşte yaşanan en büyük tehlikelerden biridir bu. İkinci bir oyun vardır ve Aleviliği malesef dinsizlik olarak gösterenler. İşte bu iki grup aslında ortak bir amaç ve ortak bir hedef için çalışmaktadırlar. Cepheleri farklı gibi görünsede özleri bakımından oynadıkları oyun birdir. Bu büyük tehlikeden Alevi ve Sunni vatandaşlarımızın biran önce uyanmaları gerekmektedir. Zira bu çatışma her iki tarafada yaramayacağı gibi en büyük zararı bizler ve ülkemiz görecektir.

 
Toplam blog
: 196
: 493
Kayıt tarihi
: 28.06.07
 
 

Doğayı seviyorum. Onun içinde yaşamayı ve güzelliklerini tatmayı seviyorum. Yaşamayı ve hatta ölü..