Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Şubat '08

 
Kategori
İnternet
 

Alexa' da görünce şaşırdım

Alexa' da görünce şaşırdım
 

Web tasarımıyla amatörce uğraşırım. İddialı değilim ama bir web sayfası yapmak beni rahatlatıyor. Göründüğü kadar kolay bir iş değil ama öğreniyoruz yavaş yavaş. Bir web sayfası tasarlandığında, ilk sıradaki hedef mümkün olduğunca büyük bir kitleye ulaşmaktır.

Tüm web sayfa yöneticileri, sahipleri ziyaretçi sayısını artırıp sıralamada en üstlere çıkmak ister. Yani Google, Yahoo, Lycos ve daha bir çok arama motorunda, anahtar kelimeler girildiğinde arama sonuçlarının gösterildiği ilk sayfada yer almak ister. Tabi bunun kriterleri var. Bu kriterlere burda girmeyeceğim.

Alexa, bu da arama motorlarından biridir. Ve dünya çapında sıralamanın nabzını tutar. Çoğu web sitesi Alexa sayfalarında yer alamaz. Ya hit düşüktür, yani bir kişi tarafından web sitesinin sayfalarında yapılan gezintinin sayısı yada tekil ziyeretçi sayısı düşüktür, yani bir web sitesini ziyaret eden (web sitesinin tüm sayfalarında dolaşması bu sayıyı artırmaz) her bir kişi sayısı. Bu tekil ziyaretçi sayısı hesaplanırken bir siteye aynı bilgisayardan yapılan girişlerden sadece bir tanesi sayılır. Aynı bilgisayardan on kere de girsen bir web sitesine bu bir kez sayılır.

Geçen gün Alexa'nın dünya genelinde ilk 500 sıralamasına bakıyordum. Ve gördüklerime gerçekten şaşırdım. Milliyet gazetesi 381 nci sıradaydı. Bu gerçekten mükemmel bir şey. Bir Türk sitesinin ilk 500'e girmesi inanılmaz gerçekten. Ama ne yazıkki Türkiye'den sadece iki site ilk beşyüz içindeydi. Diğeri de Hürriyet gazetesi. Hürriyet'de 388 inci sıradaydı. Sayın Fatih Çekirge Hürriyet'in en çok ziyaret edilen site olduğunu söylüyordu. Artık Alexa'ya bakarsa bunun doğru olmadığını Milliyet.com.tr nin en çok ziyaret edilen site olduğunu görecektir.

 
Toplam blog
: 13
: 418
Kayıt tarihi
: 26.01.08
 
 

Ben Mahir Özerman, 1970 Erzincan doğumluyum. Bilkent Üniversitesi, filoloji mezunuyum.  Yazmayı..