Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ağustos '09

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Alın verin Hans, Çang, Li mutlu olsun

Alın verin Hans, Çang, Li mutlu olsun
 

http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/mardinlifecinli.jpg


Kaç gündür ekranlarda bir reklam kampanyasını izliyoruz. Ünlü ekonomistler çay, simit, oyuncak, çiçek alın ekonomi canlansın diyorlar. Koca ekonomistlerin ülkenin bu ekonomik kriz döneminde söyleyebilecekleri sözler bunlarsa vay bu ülkenin haline. Ey koca ekonomistler gelin reklamda söylediklerinize ve söylemediklerinize beraber bir daha bakalım.

Bakkal Deniz Gökçe

Bu sakız bütün ekonomik krizlere iyi gelir, sakinleştirir. Birisi bir sakız alır bakkal kazanır, bakkal akşam eve giderken meyve sebze alır manav kazanır, yetiştiren köylü kazanır, ülke kazanır, krizin son kalan etkileri de ortan kalkar. İyisi mi siz de bir sakız alın, ekonomik kriz sakinleşsin. Çekinmeyin alın verin ekonomiye can verin.

Sayın Gökçe reklamda bakkalsınız, peki yıllardır şehir merkezlerine yüzlerce büyük alışveriş merkezi yapılmasına neden ses çıkarmadınız. Memlekette küçük esnaf mı kaldı doğru düzgün? Her köşe başında bir alışveriş merkezi, koca marketler ve bunların büyük çoğunluğu yabancıların elinde. Çoğunun sattıkları malzemeler de yurtdışından ülkemize geliyor. İçtiğimiz su, aldığımız süt , yoğurt, çay, kusura bakmayın ama hep yabancıların elinde. Bir koca alış veriş merkezi açılırken 2000 küçük esnaf kepenk kapattı. 2000 ailenin kazanacağını artık 20 aile kazanıyor dükkan sahibi esnaf asgari ücretle bu marketlerde çalışıyor artık. Ve yabancı sermaye ülkemize geliyor diye perakende sektörü el değiştirirken sizin gıkınız çıkmıyor. Böyle ekonomist olunur mu?

Oyuncakçı Yaman Törüner
<ı>
Oyuncak sadece çocukları değil bütün ülkeyi sevindirir. Oyuncak satıldıkça oyuncakçı evine ekmek götürür. Ekmek yapmak için fırın yandıkça fırıncı da, unu üreten de, buğdayı yetiştiren de kazanır. Sonuçta bütün evlerin ocağı tüter, bütün ülke kazanır. Böylelikle krizin son etkileri de ortadan kaybolur. Yüzü gülen bir ekonomi için gelin siz de bir oyuncak alın. Çekinmeyin. Alın verin ekonomiye can verin.

Sayın Törüner. Bakın oyuncak satıldıkça bu oyuncağı imal eden fabrika para kazanacak diyemiyorsunuz. Çünkü O oyuncak ve daha pek çok ürün artık ülkemizde üretilemiyor. Çünkü düşük kur yüksek faiz ve benzer yanlış politikalarla ülkemiz bir ithalat cenneti haline getirildi. Asıl o zaman çıkıp gülerek yada sinirli bir şekilde anlatmanız gerekiyordu gerçekleri. Bildiğim pek çok sektörde imalatçı zannedilen firmalar ürünlerini hep uzak doğuda imal ettirip ülkemizde sadece marka etiketlerini takıyor. Yani burada kazanan sadece ithalatçı ve yanındaki birkaç sektör. Burada işçi yok, halk yok, nakliyeci yok. Neden söylemiyorsunuz tarım sektörünü desteklemek için üretimi teşvik etmek gerekiyor. Toprak ağalarını ekse de ekmese de zengin eden , dağı taşı tarla gibi gösterip dönüm başı para kazananlardan yanlış sistemden kurtulup üretene destek vermek gerekir diye neden sesiniz çıkmıyor. Üreteni ve tüketeni mahveden yan gelip yattığı yerden para kazanan aracılardan sistemi kurtarmak gerektiğini neden tok sesle haykırmıyorsunuz. Böylemi merkez bankasını yönettiniz.

<ı>Çiçekçi Meliha Okur

Gül gibi bir ekonomi için bir demet çiçek de siz alın. Çünkü bu güller satılırsa eken de kazanır, bu gülleri eline dikenleri bata bata toplayan da. Toplayan elindeki yaralara rağmen işine tutunur ve hayata tutunur, üretir bundan ülke kazanır. Krizin tüm etkileri solup gider. Çiçek gibi bir ekonomi için durmayın gül alın. Alın verin ekonomiye can verin."

Sayın Okur, büyük otomotiv üreticilerini ihya etmek için, elektronik sektörünü ihya etmek için yapılan kdv indirimlerini alkışlarken ne kadar haklıydınız? Bu ürünler zaten çoğunlukla yurtdışından ithal ediliyor. Türkiye de montajı yapılsa bile %85 yabancı menşeili ürünlere kdv indirimi yaparken kimi destekledik Allah aşkına. Kriz zamanında 3-5 tane büyük firmayı kurtarırken binlerce firmanın kapanmasına göz yumuldu. Böylelikle kim ihya oldu? Kamu bankaları yandaş firmalara verilmemesi gereken milyarlarca doları kredi verirken boğulan binlerce KOBİ 5-10.000 tl kredi alamadığı için batmadı mı? Neredeydiniz ? Şimdi neredesiniz ?

Simitçi Akın Öngör

Sıcak paranın dolaştığı canlı bir ekonomi için sıcacık bir simit alın. Siz simit alırsanız simitçi kazanır, fırın da kazanır, fırıncıya un satan toptancının işi yürür. Unu yapan üreticinin değirmeni döner. Sonuçta memleket kazanır. Krizin etkileri bayatlar gider. Sıcacık parayla dönen ekonomi için durmayın siz de gevrek bir simit alın. Çekinmeyin alın verin ekonomiye can verin.

Ah akın bey ah. Hala bu ülkeye sıcak parayla ancak vurguncular geleceğini bilmiyormusunuz? Sıcak parayla ekonomi dönmez , ekilen tarlalar, çalışan fabrikalar, ülke çıkarlarına yönelik yapılan alt yapı yatırımlarıyla ekonomi döner, insanlar kazanır.

Ne yazık ki ekranlarda sabahtan akşama kadar hep hikaye dinliyoruz. İnsanların çay , simit, oyuncak alabilmesi için ceplerinde para olması lazım, memura , işçiye, emekliye para vermek lazım. Böyle dönemlerde büyük firmalara değil halka para vermek lazım ki çarklar dönsün. Ancak bunları söyleyen insanlara ekranlar kapalı, gazeteler kapalı. Bu mantıkla ekonomik gelişme olmaz lütfen halkı kandırmayın. Mesajları halka değil bu ülkeyi yönetenlere verin. Lütfen aldığınız ekonomik kararları düzgün alın…

 
Toplam blog
: 166
: 1969
Kayıt tarihi
: 30.09.06
 
 

Sıcak bir Ankara yazında, 1975 yılında doğmuşum. İlk gençliğim Ankarada geçti. Üniversite yılları..