Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ağustos '09

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Türkiye'de faizler inerken

Türkiye'de faizler inerken
 

Faiz indirildi


Dünya ekonomisinin duvara toslamasının iki temel nedeninden, birincisi; finansman sektöründeki aşırı şişikliğin patlaması ile dünya finans dengelerinin kökten bozulması, ikincisi; bu durumun sonucu olarak devletlerin ve bireylerin borçlanma güçlerinin azalmasıdır.

Devletlerin ve bireylerin borçlanma güçlerinin azalması; dış ve iç talep daralmasına neden olmaktadır. Bireysel borçlanma gücünün azalması hem iç talebi hem de uluslararası talebi azalttığından, sonuçta toplam talebi azaltmaktadır. Bu durum fiyatların dip yapmasına, devletlerin vergi gelirlerinin azalmasına neden olmaktadır.

Şimdi Türkiye'de tüketim ve konut faizleri indirilirken vatandaşın borçlanma gücünün incelenmediğini düşünüyorum, çünkü kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılması için çıkarılan yasadan yararlanmak için başvurunun çok düşük olduğu ve konut taksitlerinde büyük tıkanma olduğu bilinirken, piyasadaki nakit dönüşümü çok düşükken; yeni konut kredilerini kimlerin alacağını izleyeceğiz.

Bence krizin gidişatı bu kış atlatıldıktan sonra belirginleşecek ve ardından 2011'deki genel seçimlere yönelik beklentiler ortaya çıkacak, özetle 2011 Temmuz’undan önce ekonominin toparlanmaya başlaması pek mümkün görülmüyor.

Ben 1991, 1994, 1997, 2001, krizlerini yaşamış ve izlemiş biri olarak bu defaki krizin küresel boyutu nedeniyle “farklı çok özel bir yöntem geliştirmesi” gerektiğini düşünüyorum.


Kadri KANPAK 

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..