Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Haziran '06

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Alınan son tedbirlerle ekonomimiz

Oldukça hızlı geçen Haziran ayında bir çok olaya şahit olduk.

Bunlardan bence en önemlisi ve acınası olanı 20 Haziran'da toplanan Para Politikası Kurulu'nun (PPK) o tarihte herhangi endişe verici bir durum olmadığını söyleyip aradan 5 gün geçince ki bu süre zarfında açıklanan hiçbir ekonomik data yok bir anda faizleri 225 baz puan yükseştmeleri oldu. Böylelikle son iki faiz arttırımında toplan 400 baz puan yani %4 faizler yükseltildi. Bunun anlamıda faiz artışının oranı %30 oldu (eski faiz %13.25).

Bundan 2-2.5 ay önce de tahvil faizlerinin bileşiği%15'i geçmez diyen piyasa profesyonelleri ile ekonomistlerin ne kadar bu işden anladığı da ortaya çıktı. Malesef hala aynı şekilde devam ediyoruz TCMB ucuza, bol miktarda döviz satıyor. Sıcak parayı getiren bıyklı ve bıyıksız yabancılar Türkiye risklerini gayet rahat bir şekilde kapattılar. Şimdi biraz bakacaklar sonra yine dövizi satmaya başlayıp yüksek faizli Devlet Tahvillerinden alıp kar yazmaya başlayacaklar. Daha sonra da piyasada ki sözde profeyonellere gaz verip daha çok döviz satılmasına kurlarda ine yapay bir düşüşe yol açacaklar. Yapay bir şekilde düşen döviz ile birlikte değiştirilmiş enflasyon hesaplaması sonucu (enflasyona konu olan malların çoğu ithal menşeili) enflasyonda düşüyormuş gibi gözükecek.

Eğer Devlet Tahvili alacaksanız ya da döviz satacaksanız tam zamanı ama dikkat edin kazancın en tatlı olduğu yerde devam etmeyi bırakıp çıkın çünkü sevgili spekülatörlerimizin kötü gidişat için bulabilecekleri bir çok sebep olabilir. AB müzakereleri, Rumların tanınarak limanların açılıp açılmama kavgası, ekim ayında yol haritası davası. Cumhurbaşkanlığı seçimi, erken seçim bakın ben bile bir solukta bir sürü sebep bulabildim. Herkes dikkatli olsun, sevgili bıyıklı ve bıyıksız yabancıların oyununa gelmeyin.

Son olarak Hükümetimizin aldığı kapütalist finansal yatırım araçlarına stopaj kararınıda gözden geçirerek düzelteciğini umuyoruz. Yoksa çiftlikteki kazların yolunmaktan tüyleri kalmayacak.

 
Toplam blog
: 5
: 364
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

35 yaşında, çok okumaya çalışan, okuduklarını, gördüklerini, yaşadıklarını, düşünerek birbirlerine b..