Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Haziran '06

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Raflarda Çin istilası

Ülkemiz Çin’den gelen ucuz ve kalitesiz malların istilâsına uğradı. Büyük alışveriş merkezlerinden tutun da en ücra köşedeki dükkânlara kadar raflar Çin ve Uzak Doğu mallarıyla dolup taşıyor.

ATO’nun hazırladığı bir rapora göre piyasadaki her 100 oyuncağın 95’i, 100 armatürün 76’sı, 100 gözlüğün 45’i, 100 halının 25’i, 100 klimanın 50’si Çin malı. Yurda kaçak giren Çin malları yüzünden de milyonlarca dolar vergi kaybı doğuyor, binlerce kişi işsiz kalıyor.

Çin’den gelen bazı malların insan ve çevre sağlığına zararlı olduğu yönünde açıklamalar yapıldı.

Geçtiğimiz günlerde Kütahya Porselen yetkilileri tarafından Çin’den ithal edilen porselenlerin kanserojen madde içermesi nedeniyle sağlığa zararlı olduğu açıklandı.

ATO başkanı Sinan Aygün’ün yaptığı açıklamaya göre de oyuncaktan armatür malzemelerine kadar pek çok üründe "kurşun" içeren zehirli madde bulunduğu ve insan sağlığına zararlı olduğu belirtildi.

Açlık ve yoksulluk sınırında kıvranan vatandaş da haklı olarak cebine uygun alış veriş yapmayı tercih ediyor. Ancak, kaç anne çocuğuna mama yedirdiği ucuz Çin malı biberonun ucundaki plastik memenin kanserojen madde içerdiğini biliyor? Kaç vatandaş özene bezene satın aldığı ucuz Çin malı porselen yemek tabağının boyasında "kurşun" ihtiva eden zehirli madde olduğunu biliyor?

Yine ATO Başkanı Sinan Aygün’ün bildirdiğine göre, AB’nin isteği doğrultusunda ithal mallara uygulanan standart zorunluluğunun kaldırılması neticesinde AB'den gelen "CE" işaretli pek çok ürün denetimsiz olarak sınırlarımızdan geçiyor.

ATO başkanı Sinan Aygün, istediği kadar "barkodunun başında 869 ile başlayan ürünler Türk Malı’dır, kendi malınızı tercih edin" diye feryat figan etse de kimin umurunda?

Kaç vatandaş barkodun başındaki 869 rakamına bakıyor? Kaç vatandaş barkod okumasını biliyor? Bırakın barkoda bakmayı pek çok mağazada ürünler barkodsuz satılıyor. Pazarlık usulüyle.

Yöresel hediyelik eşyaların bile yerini Uzak Doğu malları almış. Gittiğiniz bir yerde mesela yakın zamanda şahit olduğumuz bir örnek olarak; Safranbolu’da yakınlarınıza hediye almak istediğiniz zaman elinizi attığınız hediyelik eşyanın yüzde 90’ ı Uzak Doğu malı. İnanmayan bir zahmet Safranbolu’ya kadar uzansın. Amasra’da bazı esnaf gırtlağını paralıyor "Tel Kırmalarımız Uzak Doğu malı değil Bartın’da üretildi" diye.

Yaz geldi. Vitrinleri süsleyen, hanımlarımızın pek rağbet ettiği rengârenk parlak taşlı terlikler, sandaletler, çantalar, etekler, bluzlar her şey Uzak Doğu malı. Esnaf birer birer kepenk kapatıyor; kapılarına kilit vuruyor.

Türkiye’nin ithal mallar mezarlığına dönüşmesinde kim veya kimler suçlu? Salt kâr elde etmek amacıyla ucuz, kalitesiz ve sağlığa zararlı Çin ve Uzak Doğu mallarını ithal ederek, Türk malını ve içerideki esnafı bitiren ithalatçı mı?
Ucuz olsun da kimin malı olursa olsun zihniyetiyle hareket ederek bu kalitesiz ve sağlığa zararlı malları satın alan vatandaş mı?
Bütün bunlara göz yuman devlet mi?
Bize göre herkes suçlu!

Her şeyden evvel ülkemize, paramıza, yerli malımıza sahip çıkmalıyız.

Bugün gerçekleşen Japon mucizesinin başlıca sebebi Japon halkının sıfır ithalat ve alabildiğine ihraç mantığıyla hareket etmesi, kendi ürettiğini tüketmesidir.

Aklımızı başımıza toplamalıyız.
Bir zamanlar kutlanan "Yerli Malı" haftalarında olduğu gibi yerli malı üretim ve tüketimi teşvik edilmelidir.

Yerli yatırımcı ile dengeler korunduğu müddetçe yabancı yatırımcıya karşı değiliz ancak, yabancı yatırımcıya sıfır stopaj, yerli yatırımcıya yüzde 10 uygulaması ile bir yere varılacağını sanmıyoruz. Bu uygulamalarla ancak yabancı yatırımcılar kalkınır, yerli yatırımcılar da kendilerine sıfır stopaj uygulayacak ülkelere giderler.

"Türk Malı Kullan" bilincinin çok geç kalmadan oluşturulması gerekmektedir. Burada da görev hepimize düşmektedir.

Vatandaşlarımıza sesleniyoruz;
Ekonomik kalkınmamızın çaresi yerli malımıza sahip çıkmaktır!
Barkodlardaki 869'u hayatımıza sokalım!
Yabancıyı değil yerli üreticiyi kalkındıralım; kendi malımızı kullanalım!

 
Toplam blog
: 516
: 1080
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

1955 Ankara doğumluyum. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunuyum. İstanbul'da uzun yıllar..