Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Şubat '12

 
Kategori
Dünya
 

Almanya'da bir okulda Selamün Aleyküm zorunlu oldu

Almanya'da bir okulda Selamün Aleyküm zorunlu oldu
 

Katolik bir okul uygulamayı başlattı..


Almanya'da Bavyera Eyaletinde bir Katolik okulu öğrencilerine "Merhaba" anlamına gelen Hallo yerine, bizdeki karşılığı Selamün Alyküm olan "Grüss Gott" u zorunlu hale getirdi. Bundan sonra öğrenciler okulda Grüss Gott diye selamlaşacak.

Tam bu noktada aklıma Başbakan'ın dindar gençlik projesi yetiştirme mevzuu geldi. Acaba bizim okullarda Lise talebelerine de yakında Selamün Aleyküm demek zorunlu olur mu?

Bu olursa toplumun buna tepkisi ne olur?

Bunu tahmin etmek zor değil, büyük ihtimalle ülkemizde bulunan büyük bir kitle yavaş yavaş kendilerine yeni bir ülke ararlar herhalde. 

Okullarda yıllarca Hayırlı sabahlar yerine "Günaydın" dayatılmış bi zamanlar.

Hayırlı akşamlar yerine de "Tünaydın" dense de tutmamış.

Bir takım şeyler tutmuş birtakım kelimeler hiç tutmamış. 

Mesela tutan kelimelerden biri de Öğretmen. Hoca kelimesine daha düne kadar hoca camide diye üstü kapali bir ironi atılmış. 

Küresel kültür diye kendisini tüm dünyaya yutturan Anglo Amerikan kültürü aslında tüm kültürleri ezip geçmeye başladı ve tektipleştirmeye yol açtı. Modernleşme ve globalleşme eskiden Fransızlaşmayla oluyordu şimdi ise İngilizleşmeyle olmakta.

İslamın önemli kelimlerinden olan Selaün Aleyküm'se bizde araplaşma olarak algılandı. Almanlar bu kelimenin Haçlı seferlerinde öğrendikleri Grüss Gott adlı tercümesini kullanmakta ısrarcı görünmekteler. Fakat ben bu uygulamanın Bevyera eyaleti dışına çıkacağını sanmıyorum...

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..