Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Nisan '07

 
Kategori
Haber
 

Almanya'da sosyal devlet anlayışı kayboluyor

AB ülkeleri, ABD’yle karşılaştırılınca, sosyal devlet anlayışını savunuyor durumda kalıyordu. Hatta, ABD’li Oscar ödüllü belgeselci Michael Moore, bu konuda Fransa’da bir film yapmış durumda.

Ancak, neo-liberalizm ve globalizm dalgası, AB ülkelerinde bu konuda geri adımlar atılmasına neden oluyor. Emeklilik yaşı giderek daha yukarı alınmakta ve bu insanların emekli olmasını neredeyse imkansız duruma getirmekte.

AB ülkelerinden Almanya’da da gidişat benzeri durumda.

Yasal asgari ücret saat başına Lüksemburg’da 9 avro, İrlanda’da 8 avro ve Fransa’da 8 avro 27 sent iken, Almanya’da sadece 7 avro 50 sent imiş.

Ülkede yoksulluk sınırı olarak tanımlanan aylık 604 avronun altında geliri olanların oranı son beş yılda % 11’den % 16’ya çıkmış.

Son 10 yılda en üst katman gelirini % 8.9 artırmış, ancak en alt katman ise % 3’lük gelir kaybına uğramış.

Buna karşılık holdinglerin karlarında büyük bir artış grafiği çiziliyor, genç milyarder sayısı Çin ile birlikte, en çok Almanya’da artıyormuş.

Bu gidişat nereye kadar sürecek?

Öncelikle AB ülkelerinde işçi sınıfı bizdekinden çok daha bilinçli ve yasal koşullar bizdekinden çok daha fazla haklar sağlıyor. Bir grev dalgası o karların köpüğünü 6 ayda alıverir.

Şimdilik eski parlak günlerin hatırına, insanlar hala sınıf atlama hayalleri kurabiliyor. Gün gelir, bıçak kemiğe dayanır, tepki o zaman başlar.

Burjuvazinin şimdilik göremediği gerçek şu: Müreffeh yaşamları, nüfusun % 75’i ile kurulmuş bir toplumsal uzlaşma sayesinde ayakta kalabilir. Hak dengelerini tek taraflı olarak, kendi lehlerine zorlamaları orta ve uzun vadede ancak yıkım getirir. Zamanında burjuvazi aristokrasiyi yıkmıştı. Gün gelir, orta sınıf da büyük burjuvaziyi yıkar.

http://www.voanews.com/turkish/2007-04-08-voa3.cfm

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..