Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ocak '10

 
Kategori
Psikoloji
 

Alt benliğin değişimi

Alt Benliğin Değişimi

Alt benliğin (freud) ilkel dönemlere (mağara dönemi) ait olduğunu biliyoruz.

Alt benlik vahşi doğadaki insan, benlik, günümüzdeki ben, üst benlik ise toplumu tanıma ve ona uyum sağlama, değer verme bilincinin beyindeki bölümlerini anlatmaktadır. Alt benlik bölümü günümüzdeki ben ve toplum bölümleriyle birleşirse ne olur ? Altbenlik bölümlerinde geriye refleks ve içgüdülerin temel unsurları kalır ki bu da bir canlının varlığının temel yapısıdır. Reflekslere hakim olmamız, yapımız gereği mümkün görünmemekte, hatta işlevi bakımından da zorunluluğu bulunmaktadır.

İçgüdüler değişime açık mıdır ? Cinsellik, saldır veya kaç davranışları bu grubu oluşturur. Belleğimizi gereğinden fazla bilgi ve yaşantıyla doldurduğumuzda bellek hücrelerimiz altbenlik hücrelerine hakim olmaya, onları kapsamaya başlar, refleks ve temel içgüdüler haricinde bölümün tüm hücrelerini kullanarak alanını genişletir. Sinirlenmek ve üzülmek yaşantıları altbenlik bölümünün temel içgüdüler gurbunda sınırlarını korumak için faal olmaya çalışırlar. Benlik ve üstbenlik bölümlerin baskısını geri püskürterek "bu bölüme giremezsiniz" uyarısını verir. Alkol, tütün, kahve türleri kullanıldığında vücut tehlike alarmı verir. Buna karşı bir hormon salgılar, bu salgınan hormonlar alt benlik hücrelerinden "saldır ve kaç" bölümünü etkisizleştirir, böylece kişide temel iç güdü hücrelerin bir kısmı geçici olarak bu maddeleri kullanıma bağlı olarak kullanım dışı olur. Bu gibi maddeleri kullanma isteğinde bununda payı bulunmaktadır. Belli aralıklarla veya dönemlerde alınma isteği oluşur.

Cinselliğin saldır ve kaç (saldırkaç) hücreleriyle bir ilgisi olduğunu tahmin ediyorum. Çünkü aynı bölge içindeler. Kadında kaçınma, erkekte saldırma dürtüsünün fazla olması da düşündürmekte bu durumu.

Hayvanlarda kızgınlık dönemleri de ilginç bir yapı sergilemekte. Erkekler arası rekabet kızgınlık ve öfkeyi arttırmakta. Fakat bunu dişinin bir koku yayarak başlatması da ilginç.

Günümüzde hırslı kadınların erkekleri kendileri için rekabet etme davranışına sokma isteğini açıklar gibi duruyor.

Beyin hücrelerinizin mutluluğunuzu arttırması için birbiriyle uyumlu olması dileğiyle...

 
Toplam blog
: 110
: 1205
Kayıt tarihi
: 30.05.07
 
 

"Yazıyorum o halde düşünüyorum" diyen, güncel gelişim ve değişimleri takip ederken anlam ve kavramla..