Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ocak '12

 
Kategori
Futbol
 

Alt klas hocanın top klas takımı, top klas hocanın alt klas takımına karşı

Efsane başka Türk Sporuna 2 mücevher hediye etti. Saraçoğlu ve Ülker Arena, çok önemli eserler. Başkan futbol konuşurken,

"bizde biraz futbol dan anlıyoruz " diyor. 

Başkanın futboldan çok iyi anladığını söylemek zordur ama, bir  şampiyonluk turu sonunda, soyunma odasında HEYYYYYYYYYYY ŞAMPİYON YAPTIM, TAKIMI ŞAMPİYON YAPTIMMMMM diyerek sevinen bir başka büyük hocaya  "takımı sen mi şampiyon yaptın?" ya peki biz ne yaptık diye serzenişi hatırlardadır.

Futboldan en iyi kim anlar? Eleştirmenlerden sonra tabii. 

Dünyanın tartışmasız en büyük hocası Jose Maurinho dan daha iyi anlayan olabilir mi? Dünya nın en çok kazananan hocası. Her ne kadar eski bir çevirmen olsada Jose şu anda en büyük. Hemde takımından da daha büyük. Nasıl bir büyüklük ise. 

Büyük usta geçen yıl paramparça olan takımını rakibi Barça düzeyine getirmedi. Hatta bu yıl fark biraz daha açıldı. Bir küçük ayrıntı R.Madrid en çok para harcayan kulüp. Yani sorun para da değil. Üstelik iki takımda İspanyol olması ve her alınacak kupa için Barça yı yenmek zorunda olma gerçeği büyük ustanın dikkatinden kaçmış sanki. Dünya nın bir numarası teknik adamın yaptıklarını sıradan bir sporsever yapmaz. Barça ile berabere dahi kalmak Real için çok zor durum. Özeti ligde şampiyonluk için RMadrid e 12 puan fazla toplamak gerekiyor. Çünki  Barça 2 maçıda kazanacak. 

İki takıma baktığımızda farklar çok çarpıcı. Orta sahada ki Barça üstünlüğüne Realin yapacak hiçbir şeyi yok.  Barça nın 7 belki de 8 nci adamı Keita ile Real in bir numaralı orta sahası Alonso ayni kalitede. Alonso nun dünya karmasında olması tamamen politik ve ticari. Busquets de Fabregas da ondan daha iyi. Özil ve Ronaldo dan başka Real da Barça oyuncuları ayarında oyuncu yok. 2 takımdan 11 seçseniz Real den 4 oyuncu alamazsınız. 

Jose futbolun en çok bileni her alanda rakibi Barça karşısına böyle bir takım ile çıkıyor. Üstad sen rakibi nerede geçeceksin? Hangi oyuncular ile geçeceksin? Senin anladığı futbol bu mudur? 

Dünyanın, en iyi olduğunda hem fikir olduğu Barça bu kadar güçlü. Buna rağmen  5 puan geride. Bu 2 maçlık bir fark. Barça kendi evinde kazansa bile, Real başka kayıp yapmadığı sürece şampiyonluğu kazanabilir. Dolayısı ile dünyanın en iyisi şu anda şampiyonluk için kendisinden başka takımların yardımına muhtaç. Bu tabii ki yılın antrenörü ödüllü Pep Guardiola nın yanıtlaması gereken soru. Sezon sonunda neden şampiyon olmadınız diye sorulursa, yılın antrenörü Pep ne yanıt verecek ?

Aslında çok da karmaşık bir durum değil bu. Jose Top Clas, Pep Alt Clas hocalardır. Jose bu kadar büyük yanlışlar yaparken, Pep ondan daha fazlasını yaparak mevcut durumu oluşturuyorlar.

isimleri ne olursa olsun teknik adamlar, oyuna ve neticeye çok fazla değer katamıyorlar. Hatta zararları daha çok desek abartmış olmayız. Bu kötü şartlar altında bile inanılmaz ücretler almaları başka bir dikkat çekici durumdur.

Dağılan Rusya dan çıkan Rus petrol krallarının paralarını futbola çeken İngilizler premier ligi dünya nın tepesine yerleştirdiler. Oyunculara ve teknik adamlara ödenen anlamsız paralar, Beckham - Victoria gibi güzel (futbolcu) ailelerini, Jose gibi en büyük hocayı ve bir sürü para kazanan kocaman pırlantalı küpeli sporcuları tanımamıza neden oldu. Ama bundan daha önemlisi dağlar kadar büyüyen  borçları olan kulüpler ( Bayern Münih dışında borçsuz kulüp yok). Borçlarını ödemeyediği için kupalardan atılan, hatta batan kulüpler bu hamleler sonunda ortaya çıktı.

Futbola dışarıdan gelen paralar TEHLİKELİDİR. Öncelikle futbolu öldürecektir. Öldürdüğü değerleri göremeyen sözüm ona büyük adamlar lütfen uyanın.

Biraz da rakamlara bakalım . Yıllık 

C.Ronaldo 38 milyon $ 

L Messi 36 milyon $

Bu paralar çok yüksektir. Borçlu kulüplerin bu kadar yüksek maaş ödeme nedenleri bizzat kendileridir. Bu değerli oyuncular % 50 az ücret alsalar daha mı kötü oynayacaklardır. Bu ücretleri ödemek için RMadrid stadının yerini satmak zorunda mı kalmalıdır.

Bu politikalar hatalıdır ve bu dev kulüpleri batağa sokmaktan başka işe yaramayacaktır.  

Önümüzdeki on gün içinde, iki EL CLASSİCO izleyeceğiz. Düşmekte olan ve kötü haldeki Barça için ayağa kalkma zamanı bu maçlar. Guardiola nın takımı toplayabilme kabiliyeti yok. Rotasyonda doğru ları bulamıyor yılın adamı. Takım sallanıyor. EL CLASİCO Barçanın vitamini oluyor. rakip için de zehir bir anlamda. Bu maçlarda sonucun ne olacağın belli ancak sonra sı ne olur? Bunu kestirmek zor olan. Real darbenin etkisi ile düşüşe girebilir?  Ya da o yenilgilerden alacağı güç ile daha da kuvvetlenebilir. 

Ancak her ne olacak olursa olsun futbol ekonomik bataklığa doğru sürüklenmektedir. harcanan paraların % 60 hayalidir. Bu paralar futbolun gelişimine zarardır. Bu paraları ödeyenlerin çok düşünmeleri zamanı da geçmektedir. Kulüpler olmayan paraları harcamaktadır. 

 
Toplam blog
: 246
: 184
Kayıt tarihi
: 08.09.09
 
 

01.04.1956 doğumluyum. İnsanca yaşamın en önemli değer olduguna inanırım. Paylaşmanın önemine ina..