Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Aralık '14

 
Kategori
Haber
 

Amasra, Kömürünü vermemek için direniyor. Bartın Platformu bastırıyor

Amasra,  Kömürünü vermemek için direniyor. Bartın Platformu bastırıyor
 

Kömürcüler, "kayıkçılık" oynamaktan bıkmadı


Termik Santralleri, Türkiye nin başına dert oldu. Halk istemediği halde, “zehir soluyamayız, ölüyoruz” dediği halde, hükümet kulaklarını tıkayıp, el altından su altından samanları istediği gibi yürütüyor. Sıkıyı görünce de duruyor. Kurt gibi dumanlı havayı kollayıp, tekrar santral yapımı  için sahneye çıktığında ise, kurtla yiyip, kuzuyle ağlar pozisyonlarında, hiçbir şey olmamışçasına  bunca protestolara sırtını çeviriyor ve kulaklarını tıkıyor.

MESELENİN ÖZÜ:  Amasra'ya yapılmak istenen 2640 MW gücündeki iki  ayrı termik santral var. Henüz bunların henüz ÇED izni çıkmadığı halde enerji nakil hattı yapılmasına başlanmasına karşı çıkılmaktadır.

KANDIRMACA MI ?Bartın Platformu'nun Saraylı Köyünde ağaçların yapıldığı yerde  bir basın açıklaması yapılırken de “civar ve Saraylı Köyü ağaçları “Kalkınma” kandırmacası uğruna kolayca gözden çıkarılabilecek değersiz varlıklar mı? “ diye soruldu ilgililere.

BİNLERCE AĞAÇ  Bartın Platformu aracılığıyla bakanlığa 42 bin farklı itiraz dilekçesi ulaştırılmıştır. Bu gelişme, raporu bir an önce olumlu sonuçlandırmak isteyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı zor durumda bırakmış, aradan 6 ay gibi uzun bir süre geçmesine rağmen ÇED süreci olumlu veya olumsuz bir sonuca ulaştırılamamıştır.

Yine yapılan basın açıklamasında “ HEMA ve Batı Karadeniz termik santralleri için 6 yıldır ÇED izni alamayan Hattat Holding, termik santralin önünü açmak için arkadan dolanıyor. Bunu yaparken de binlerce ağacı kesip, 36,5 km. uzunluğundaki orman eko sistemini yok etmeyi göze alıyor öncelikle termik santrale ait bütün izinlerin alınmış olması gerekmektedir.

HALKIN PARASINI ÇARÇUR:Bir şirketin çıkarı için halkın parasının çarçur edilmesinin ve Batı Karadeniz’in doğal orman eko sistemlerinin bizzat Devlet tarafından yok edilmesinin hesabını kim verecektir? “ denildi..

Bartın ve Amasra halkı, ortada bir hukuksuzluk olduğunu defalarca gösterilerde  dışa vurdu. El ele tutuşarak Amasra’yı beş defa kucaklayacak şemsiyeli protestoların bu eylemi hiçe sayıldı. Bartın Platformu, büyük  gayretlerle olan biteni halka ve ilgililere duyurdu icabında hükümet yetkilileriyle restleşti. Ve de değişen bir şey olmadı.
ORMANLARIMIZ :Termik santral ÇED sürecinde bunlar yaşanırken, amacı termik santralde üretilen elektriği Zonguldak Çatalağzı üzerinden ülke enterkonnekte sistemine bağlamak olan ZETES-Amasra TES (Hema) Enerji İletim Hattını kurma çalışmaları, termik santral ÇED sürecinin sonucunu beklemeden yangından mal kaçırır gibi başlatılmıştır. Medyaya da yansıyan bilgilere göre toplam 54 km. uzunluğunda olan iletim hattının 36,5 km.’si orman eko sistemlerinden geçmektedir. 50 metre genişliğinde bir hat oluşturmak için doğal ormanlar tıraşlanmaktadır.

VALİLİK UYARILDI: Platform yetkileri  son olarak da Bartın Valiliğini şöyle uyardı: “Biz buradan Bartın Valiliği’ni elektrik iletim hattı için yapılan orman katline son vermeye çağırıyoruz. Valilik bir an önce harekete geçmeli ve bu katliamı durdurmalıdır.

Bartın-Amasra halkı olarak termiksiz yaşam için yaptığımız mücadeleyi, ormanları yok edecek
elektrik iletim hattı çalışmalarının durdurulması için den sürdüreceğimizi buradan ilan ediyoruz.   ÇED raporuna göre 43 bin ağaç olmak üzere (Aslında kesilecek ağaç sayısı 150 bini geçmektedir) ağaççık, çalı ve diğer bitkiler kesilecek, yaban hayvanlarının yaşam ortamları yok edilecektir. Bu faaliyetler sonucu, bu hattın çevresinde bulunan toplumsal yaşamın da zarar görmesi kaçınılmazdır.
DİLEKÇELER VALİLİĞE: Bu arada,  zamanda bu katliamı durdurması için Bartın Valiliği’ne vermek üzere dilekçe kampanyasını başlatıyor ve tüm duyarlı yurttaşlarımızı dilekçe vermeye çağırıyoruz.” Şeklinde duyuru yapıldı.

Yağmura rağmen bu direnişteki azim, görenleri gurura sevk ederek  “Bizleri kimse göz ardı edemez” denildi ayrıca.


 

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..