Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Kasım '16

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Amasra, kömür uğruna gözden çıkarılıyor. Her an için "kazma" vurulabilir

Amasra, kömür uğruna gözden çıkarılıyor. Her an için "kazma" vurulabilir
 

"Amasra Salata Tabağı." Amasra'nın turistik ifadesi bu !


      Karadeniz’de bir “Termik Savaşı” sürüyor ki, cümle alemi içine aldı, eritti. Börtü böcüler, kuşlar korkularından başka diyarlara göç ettiler sıkıntıdan. Yöre halkı, kömür şirketlerinin kapsısında  davullar çaldı, tenekeler çaldı, tilkiyi yuvasından çıkarmak için dumanlar tüttürdü. Bana mısın demedi.

      Hükümet karar aldı: “ Amasra ve Bartın’da termik için kazma vurulacak” dendi. Şimdi işler, yeniden çatallaştı işte. Bu vodvil, Türkçe sözlü, Türkçe şarkılı, of anam of, yandım billah figürlü 16 / 8 lik nota’larla çalınan ağıtlara dönüştü. Yakında görürüz turistik plajlarında kömür kırıntıları, insanlarla birlikte yüzüyor olacak.

"ÇAM KOKULU RÜZGAR, AŞK, NAZLI  GONCA  AMASRA'DA. ERİR GÜNEŞ KÜÇÜK LİMANDA, AKŞAM OLUNCA" KAZMA VURULDUĞUNDA BU ÇAM KOKUSU, KÖMÜR KOKUSUNA DÖNÜŞECEK.

      Bartın halkı, topu milletvekilleri  M. Rıza Yalçınkaya’ya attı. O da topu, Bakan Özhaseki’ye atarak “Bu ölüm fermanı projeyi Bartın  Halkına niye sormuyor sunuz?” dedi.

Eee, bu durumda  Bakanın ne yapacağı bekleniyor. O da her halde, Fatih Sultan Mehmet’e atacak. Lala’sı da, yine arada kalacak. Yöre halkının kaldığı gibi.

Vaktiyle buraya, İngiltere’nin Guardian  ve Fransa’nın Le Monde’un baş editör  Dr. Damian Carrington ve Marie Jego, Amasra ve çevresinde termiksiz yaşam mücadelesinde halkının yiğit mücadelesini konu yapmağa geldiler. Yörede tetkiklerde bulundular” Kimin umurunda.

Türkan Şoray burada film çevirdi. Esnaf, “Şoray bir daha gelse Amasra’ya, Amasra’yı  kimse tutamaz” dediydi.

BARTIN MİLLETVEKİLİ  M.RIZA YALÇINKAYA, MECLİSTE AMASRA RESMİ İLE EYLEMDE.

      Acaba bürokratlar, Amasra’yı tanıyor mu? İçlerinden birisi, Amasra’ya gelmiş mi? Bunu niye soruyoruz? Şunun için. Adam Turizm Bakanlığından emekli olmuş bir genel müdür. Marmaris’e ilk gelmiş. Hayran kalmış. “Daha evvel niye gelmedim ki” diye hayıflanmış. Adam turizmci,  Antalya’yı ilk defa görüyor  hayatında. Emekliliğini beklemiş .

      “Lala, Lala / Bu ne hal ya / Yakışır mı Çeşm-i Cihana / Çalınan bu kara / Kim veriyorsa fetva / Başı tiz vurula / Yok öyle laga luga / Kim çanak tutuyorsa / Gözleri çıka /

ürüm sürüm sürünesiz / Dürüm dürüm dürülesiz / Beter olasız / Oy dingala dingala / Heyamola heyamola / Yemişiz biz ayva / Ayvah ki ayvah! /

Ey havada kapıp, tavada yiyenler / Sırtınızı tırmalayacak bu termikler / Ey kurtla yeyip, kuzuyla ağlayanlar / Sizi ancak teneşirler paklar / Vallahülazim men dakka dukka / El mafiş Amasra, / Yandı gülüm keten helva ! / Ayvah ki, ayvah, yemişiz biz ayva

Dönelim Yalçınkaya’ya. Rıza Beyin ümidi  var mı yok mu bilemiyoruz ama, kuvvetli sözleri var.  Bakana sordu mecliste: Altına imza attığınız projeyle işlediğiniz suçun, önünü açtığınız tahribatın farkında mısınız? Amasra’yı ve Bartın’ı etkileyecek bu projeyi niye Bartın halkına sormuyorsunuz?” Amasra’ya dikeceğiniz ölüm bacalarıyla dünyanın göz bebeğini kör edeceksiniz. İşlediğiniz suçun cinayet olacağının  farkında mısınız?” Abovv. Yenir yutulur laflar değil.

      Bartın Milletvekili devam ediyor: “Fatih Amasra’yı ilk gördüğünde “Lala lala, çeşm-i cihan bu mu ola!” dediği Amasra’nın nasıl bir yer olduğunu biliyor musunuz?”

      “Amasra’yı karartacak, Fatih Sultan Mehmet’in torunlarından utanmasına neden UNESCO Listesine aday, eşsiz doğal güzelliği yok edecek bir katliamın önünü açacak karara imza atabiliyorsunuz?  “ Böyle dedi Bartın Milletvekili Mecliste.

      Bakan  ne demiş? Bilemiyoruz. Olsa olsa, o da Fatih’e sorgusu olacaktır. “Başımıza iş açtın” diye. Ara yerde de, “Lala kalıyor.” Olsun. O da bizim gibi. Elleri önde birleştirip, boynunu  yana kaydırarak sus-pus olmuştur garibim. Şimdi yöre halkı, Fatihin özel kalem müdür bu Lala’ gibi, sus-pus olmak istemiyor. Konu bu.

      Amasra halkı, her defasında yollarında el ele tutuşarak, yağmurlarla savaşarak, hayır diye haykırmıştı her adım atışlarında. O günler unutulmadı

      Kalenin kumandanı, baktı ki işler yaş,  tarihi kaleye ve insanlara halel gelmesin diye  anahtarları Fatihe ulaştırırken, bir ebedi güzelliğe imza atığının farkında mıydı acaba?

     Bu kurulmak istenen termik santralına, yöre halkı  ta, işin başından beri karşı çıkması da, HEMA’yı yıldırmadı. Aldı bakanlıktan izni, “el mi yaman, bey mi yaman” diye diye  insanların göz içine baka baka santralı kurma hazırlığına başladı.

      HEMA , ne demişti? “Bartın Halkı santral istemezse kurmayız. Biz santral kurmak için değil, kömür çıkarmağa geldik” sözünü etmişti başlardan beri.Ve de eklemişti “ santralın sıcak suyu ile de Amasra’yı baştanbaşa ısıtacağız “ diye de eklemişti. Ört ki, ölem !

      HALK BELİRLESİN:  Amasra ve Bartın halkının görüşünü almadan, bir oldu-bittiyle termik santralin kurulmasının önünü açmanız sizin üzerinize çok büyük bir vebal yüklüyor. Her fırsatta millî iradeden bahsediyorsunuz. Kendi çıkarlarınız söz konusu olduğunda hemen "Millete gidelim." diyorsunuz. Bartın, Amasra halkını etkileyecek, Bartın ilinin ve Bartınlının yaşamını, doğasını olumsuz etkileyecek; doğayı, tarihi katledecek uygulamayı niçin Bartın halkına sormuyorsunuz? Yoksa Amasra ve Bartın'da yaşayanlar bu milletin insanı değil mi? Eğer gerçekten millî iradeye saygınız varsa, samimiyseniz Bartın’da sandık kuralım, halk santralin geleceğini belirlesin.

      Yalçınkaya,  TBMM’de yaptığı konuşmada en son “Bakan Özhaseki’ye “Enerji Bakanlığı’nın talimatlarını yerine getiren bir bürokrat gibi değil, Çevre Bakanı sorumluluğuyla hareket edin” diye seslendi.

      Amasra yasta. Her an için kazma vurulmayı bekliyor çaresizce.

AMASRA. HER AN KAZMA VURULMAYI BEKLİYOR.

AMASRA HALKI ARSLANLAR GİBİ BÖYLESİ COŞKUYLA KARŞI KOYDUYDU. ŞİMDİ MAZİ OLACAĞA BENZER .ÖRT Kİ, ÖLEM

YALÇINKAYA ( SOL BAŞTA) UĞRAŞ VERİYOR MECLİSTE.

ÇEKİCİLER ÇARŞISI. DÜNYA BİLİYOR BURAYI

YALÇINKAYA, FIRSAT BULDUKÇA KONUYU GÜNDEME GETİRİYOR. AMA...

DEDİK YA AMASRA HALKI ARSLAANLAR GİBİ SAVAŞIM VERDİ  SÖYLEMLERİ VE PANKARTLARIYLE.

YALÇINKAYA KOMİSYONDA BAKANA ÇATTI. KIYAMETLER KOPARILDI.

İŞTE AMASRA!  KIYILIR MI BU TURİSTİK  ŞEHRE ?

HALEN UNESCO LİSTELERİNDE. TARİHİ KIYMETİ DE ÖN PLANDA

AMASRA... KIŞ MANZARASI BİLE ŞAHANE

TARİHİ KALEYE GİDEN  YOL KÖPRÜÜSÜ

ÇOK TER DÖKÜLDÜ AMASRA VE BARTIN YOLLARINDA. ŞİMDİ HEPSİ BOŞA MI GİDECEK KÖMÜR UĞRUNA ?

DİLLERE DESTAN OLDU DİRENİŞ. YAKINDA SENARYOLARA KONU OLUR.

HAKİKATEN, HALKIN İRADESİ YOK SAYILDI. PANKARTLARDA BÖYLE YAZILIYDI.   ZİRA ."HALKIN İRADESİ" LAFINI AĞZINDAN DÜŞÜRMEYEN VE  AĞZINA SAKIZ YAPMIŞ BİR İKTİDAR TARAFINDAN.

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..